to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 27.10.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σ. Αναγνωστοπούλου: Επιμένουμε στον κλιμακωτό ΦΠΑ και ψάχνουμε για ισοδύναμο (βίντεο)

«Περιμένουμε να δεχθούν το κλιμακωτό ΦΠΑ. Θα επιμείνουμε. Είναι άδικο μέτρο κυρίως για τους βρεφονηπιακούς και τα φροντιστήρια. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει ούτε για τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά αφού πρέπει να μπει ας μπει κάπου, που μπορούν να το σηκώσουν» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στο Mega.


«Την έχει απορρίψει την πρόταση η τρόικα, αλλά προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο. Κατ' αρχάς υπερασπιζόμαστε την Δημόσια Παιδεία» πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι η υπάρχει παράταση για να συζητηθεί το θέμα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει το μέτρο η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «Μου κάνει εντύπωση να έχει ξεσηκωθεί τόσος σάλος για την ιδιωτική εκπαίδευση σήμερα και όχι όταν πέρσι οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων πέρασαν στην ευθύνη του υπ. Εργασίας και όχι στο Παιδείας δηλαδή η ίδια η γνώση έγινε «προϊόν» με τη σφραγίδα του νόμου».

Επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφής των φοιτητών

Σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε να υπάρχει διαφάνεια στις συζητήσεις με την τρόικα για να καταλάβει ο κόσμος τι μάχη δίνεται ενώ αναφερόμενη στις προσπάθειες της κυβέρνησης σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Αρ. Μπαλτά που κατάφερε να δημιουργήσει την πλατφόρμα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Η υπουργός έθεσε ως στόχο την μείωση των εξόδων των Πανεπιστημίων αναφέροντας ότι το μεγάλο έξοδο των Πανεπιστημίων είναι το ρεύμα και δεν έχουν τιμολόγιο όπως οι μεγάλες μονάδες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια λύση με τη ΔΕΗ. Επιπλέον πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών πληρώνει πάνω από 1 εκ. το χρόνο σε δημοτικά τέλη.

«Αντιδράσεις θα υπάρχουν πάντα και είναι υγιές να υπάρχουν. Το θέμα είναι να λειτουργήσει δημοκρατικά το Πανεπιστήμιο» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι ο νόμος της Διαμαντοπούλου είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα.

Λόμπι και από τις Βρυξέλλες μπλοκάρουν τις αλλαγές της κυβέρνησης

Στιγμάτισε τέλος έναν «επικίνδυνο επαρχιωτισμό», που υπάρχει ως νοοτροπία και θεωρεί ότι θα φέρουμε κάποιους απ' έξω να μας σώσουν. «Δημιουργούνται λόμπι και από τις Βρυξέλλες, για το πώς θα μπλοκάρουν ότι θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι είναι «οι άνθρωποι που θεωρούν ότι οι νόμοι που έφτιαξαν είναι το «απαύγασμα της σοφίας». «Ποιοι είναι αυτοί που μαζεύονται»; Η αν. υπουργός έφερε ως παράδειγμα εδώ το μέτωπο που δημιουργήθηκε κατά του Αριστείδη Μπαλτά από συγκεκριμένους ανθρώπους.

Επιπλέον σημείωσε ότι «τα μεγάλα σχέδια για την Παιδεία θα προκύψουν μετά από εθνικό διάλογο. Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε».

Απαντώντας στο θέμα γιατί δεν επιλέχθηκε να επιβληθεί ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας εξήγησε ότι πρόκειται για βασικό είδος διατροφής του πληθυσμού απαραίτητο για τα παιδιά. «Δηλαδή θα έπρεπε να αποφασίσουμε ότι οι φτωχές τάξεις δεν θα τρώνε μοσχαρίσιο κρέας;».

«Κάποιος πρέπει να απολογηθεί για το πώς βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση, η χώρα» είπε τέλος η αναπληρώτρια υπουργός, εξηγώντας ότι ήταν πολιτική επιλογή η αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων για το Δημόσιο και τους φορείς του.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)