to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 25.10.2015

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση συνεχίζει τις δράσεις της για την στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη κυβερνητική εκπροσώπου εφημερίδα «Αγορά»


Η κυβέρνηση αναζητά «ισοδύναμα» για την αντικατάσταση δύσκολων και άδικων μέτρων της συμφωνίας. Με δεδομένη τη δυσκολία εύρεσης ισοδυνάμων κάτι που φάνηκε με τον ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση πως είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν και άλλα και πως θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές;

Μέχρι την τελευταία στιγμή της κατάθεσης των προαπαιτούμενων έγιναν και θα γίνονται τροποποιήσεις ώστε να ελαχιστοποιείται η όποια ανισότητα. Τα πραγματικά ανακουφιστικά μέτρα θα έρθουν οργανωμένα λίγο αργότερα. Όταν θα έχει περάσει η πρώτη φάση των πιο βαριών προαπαιτούμενων, με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Ειδικά η αποτελεσματική διευθέτηση του χρέους θα αποδεσμεύσει πολύτιμους πόρους για την ελάφρυνση των βαρών των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Πέρα από τη συμφωνία ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει τις δράσεις της για την στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Για παράδειγμα, ενεργοποιούνται δώδεκα προγράμματα απασχόλησης 100.000 ανέργων. Επιπλέον, επανεκκίνησε δυναμικά το ΕΣΠΑ που εξασφαλίζει διπλάσια προκαταβολή χωρίς εθνική συμμετοχή.

Όλα δείχνουν πως και πάλι το «μάρμαρο» της νέας συμφωνίας θα το πληρώσουν μισθωτοί των 1.000 και 1.500 ευρώ και οι συνταξιούχοι με νέες περικοπές και έμμεσους ή άμεσους φόρους. Τελικά πως θα υλοποιηθεί η δέσμευση για δίκαιη αναδιανομή των βαρών και φορολόγηση του πλούτου;

Καταρχάς, οι περικοπές και οι επιβαρύνσεις δεν είναι οριζόντιες, όπως στο παρελθόν. Επίσης, είναι αδύνατο να διορθωθούν ανισότητες δεκαετιών μέσα σε περίοδο εβδομάδων, ενώ έχουμε εμείς πρώτοι επισημάνει τις λάθος κατευθύνσεις κάποιων απαιτήσεων των δανειστών. Απαιτήσεις που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και στις οποίες έχουμε αποφασιστικά παρέμβει. Επαναλαμβάνω ότι τα πρώτα ορατά δείγματα της δικαιότερης αναδιανομής θα έρθουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 και ακόμη περισσότερο με τη ρεαλιστική προσδοκία της ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης από τα μέσα του χρόνου.

Με το νέο πακέτο προαπαιτούμενων να περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου φοβάστε διαφοροποιήσεις ή και απώλειες στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ γνωρίζουν την ευθύνη που ανέλαβαν και το έχουν ήδη αποδείξει. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, της οποίας η όψιμη «αντιμνημονιακή» ρητορεία, μόνο ανευθυνότητα και υποκρισία υποδηλώνει. Η συμφωνία ψηφίστηκε από όλους μας, και από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μεσολάβησε επιπλέον το αποτέλεσμα της κάλπης πριν ένα μήνα. Εμείς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, απευθυνθήκαμε στους Έλληνες πολίτες μετά τη συμφωνία και δεν τους κρύψαμε τίποτε. Τώρα υλοποιούμε όσα έχουμε ήδη ψηφίσει, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία και προσοχή ως προς τις επιπτώσεις στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα ασθενέστερα στρώματα.

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε το νομοσχέδιο για τον νέο τηλεοπτικό χάρτη και τις άδειες να έρθει με την μορφή του επείγοντος στη Βουλή προκαλώντας αντιδράσεις; Τι απαντάτε στην κριτική που δέχεστε πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός στοχεύουν στον απόλυτο  έλεγχο των καναλιών και τον αριθμό των αδειών;

Για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου δόθηκε επαρκέστατος χρόνος για δημόσια διαβούλευση, ήδη από το καλοκαίρι. Σε σημείο που κατηγορηθήκαμε ότι κωλυσιεργούμε. Κατά συνέπεια, οι αντιδράσεις επί της διαδικασίας, προσβάλουν τη νοημοσύνη όλων.

Το νομοσχέδιο βάζει τάξη στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και θωρακίζει τη λειτουργία των καναλιών από γενεσιουργούς παράγοντες διαπλοκής. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο η κοινωνία συνολικά απαιτούσε. Και βέβαια δεν μπορεί να δίνει η Πολιτεία την εντύπωση ότι οι «βαρωνίες» των media, όπως διαμορφώθηκαν τα περασμένα χρόνια, θα συνεχίσουν να προστατεύονται.

Μόνο οι αποφάσεις για τον αριθμό των αδειών και το ύψος του τιμήματος παίρνονται διυπουργικά και με τη γνωμοδότηση των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών. Οι διαγωνισμοί θα διεξάγονται με αποκλειστική ευθύνη του ΕΣΡ. Ο ίδιος ο υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεισφέρει με εναλλακτικές προτάσεις, αντί στείρας κριτικής, για να ενταχθούν στο νομοσχέδιο ως την τελευταία στιγμή. Αναρωτιέμαι τελικά, μήπως κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να περάσει ούτε μία ρύθμιση που να θίγει το σύστημα διαπλοκής.

Υπήρξε η αποπομπή Σαββαΐδου «εκκαθάριση», όπως σας κατηγορεί η αντιπολίτευση;

Η κα. Σαββαΐδου έχει παραπεμφθεί για πλημμέλημα και έχει μάλιστα οριστεί δικάσιμος. Επίσης, έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη για άλλο ένα αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Και τα δύο σχετίζονται απολύτως με τη θέση που κατείχε. Πιστεύουμε ότι ο ζωτικός για την εθνική οικονομία ρόλος της και η ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί δεν επιτρέπουν την υποψία της παραμικρής σκιάς. Γι’ αυτό αρχικά ζητήθηκε η παραίτησή της. Η κα. Σαββαΐδου όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά επέλεξε με την απάντησή της να καταστήσει το θέμα πολιτικό. Είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ρόλο της. Κυρίως όμως, θεωρούμε ότι δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η αποπομπή έγινε με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και υπήρξε απολύτως σύννομη.

Υπάρχει κάποιος από τους υποψηφίους για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας όπου η κυβέρνηση να εκτιμά ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, συνεννόησης ώστε να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ πεδίο συναινέσεων σε μεγάλα εθνικά ζητήματα;

Δεν είναι ούτε στοιχείο του πολιτικού μας χαρακτήρα, ούτε θεσμικά έντιμο, να παρεμβαίνουμε στις εσωκομματικές διαδικασίες κανενός κόμματος. Η εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ ευχόμαστε να σημάνει την απαρχή μίας αξιόπιστης, σοβαρής και παραγωγικής αντιπολίτευσης, για το καλό της Δημοκρατίας και της πορείας της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)