to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 21.10.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χ. Σπίρτζης: Απαράδεκτο το ιδιωτικό μονοπώλιο στην ψηφιακή πίτα

«Δίνεται μία μάχη για την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος από το οικονομικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Εμείς θέλουμε πλήρη ανεξαρτησία, κανόνες, ισονομία και αξιοκρατία και γι' αυτό θα παλέψουμε», είπε ο αναπ. υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη για το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που συζητείται για δεύτερη μέρα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Προανήγγειλε δε την ίδρυση της ΕΡΤ-ΝΕΤ που θα διαμορφώσει συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των ψηφιακών συχνοτήτων.


«Αν κάποια κόμματα δεν είναι ώριμα γι' αυτό και θέλουν να συνεχίσουν την άρρωστη σχέση που υπάρχει στη χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες, ας αναλάβουν την πολιτική ευθύνη», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Πώς φτάσαμε στο ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea;

Παραθέτονας τα κύρια σημεία στρέβλωσης που οδήγησαν στο να φτάσουμε τελικά στο ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίστηκε ο χάρτης των συχνοτήτων.

Ο αναπ. υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του βρήκε στο υπουργείο μία μελέτη από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά που προέβλεπε 275 σημεία εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού σήματος. «Αυτή έμεινε στο συρτάρι και χωρίς γνωμοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ή τεκμηρίωση από επιστημονικούς φορείς, βγήκε αυθαίρετα μία Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιόριζε τα σημεία εκπομπής σε 156. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουμε μετάδοση τηλεοπτικού σήματος σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Μάλιστα, κατήγγειλε πως δήμοι και κοινότητες στην περιφέρεια έφτασαν να πληρώνουν για να κατασκευαστούν σημεία εκπομπής. «Αυτό γινόταν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που έδωσα εντολή να ακυρωθούν, γιατί έφερναν τελικά κόστος στο δημόσιο και κέρδη στους ιδιώτες» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

Στο πλαίσιο της δρομολόγησης του ιδιωτικού μονοπωλίου απέδωσε ο αναπ. υπουργός και το κλείσιμο της ΕΡΤ, για να μην μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό για την ψηφιακή πίτα.

«Φτάσαμε έτσι σε έναν διαγωνισμό όπου συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, η Digea, ενώ στη διαβούλευση συμμετείχαν 26 εταιρείες, ενώ και οι διαδικασίες του διαγωνισμού είναι αμφισβητούμενες», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

«Φτάσαμε έτσι σε ιδιωτικό μονοπώλιο για τις  συχνότητες της χώρας, κάτι που συνιστά πολύ μεγάλη στρέβλωση, απ' τη στιγμή που δεν τηρούνται οι ευρωπαϊκές διαδικασίες. Δε γίνονται να το επισημαίνουμε αυτό μόνο για τα δημόσια μονοπώλια και όχι για τα ιδιωτικά», πρόσθεσε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την ίδρυση της ΕΡΤ-ΝΕΤ, η οποία θα διαμορφώσει συνθήκες ανταγωνισμού προς την Digea.

«Γκρίζα σημεία στο ρόλο της  ΕΕΤΤ»

Ο αναπ. υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία στον τρόπο που λειτούργησε η Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) και είναι σημαντικό να επανεξεταστεί ο ρόλος των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών.

«Στη χώρα μας έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες στις ρυθμιστικές αρχές που δεν τους αναλογούν. Αυτές οι αρμοδιότητες θα έπρεπε να είναι σε δημόσιες υπηρεσίες και η ρυθμιστική αρχή μόνο να ελέγχει. Εδώ γίνεται το ανάποδο και στις αρχές δεν υπάρχει έλεγχος από πουθενά», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

«Το χειρότερο είναι ότι το ποσό που οφείλει να καταβάλει η Digea στο κράτος το ρυθμίζει η ΕΕΤΤ και πρέπει να δούμε το ρόλο της και πώς έχει λειτουργήσει», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στο νομοσχέδιο υπάρχουν άρθρα που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία της ΕΕΤΤ. «Η αντιπολίτευση λέει ότι χτυπάμε τις ανεξάρτητες αρχές, ότι είμαστε κρατιστές κλπ Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας», είπε ο κ. Σπίρτζης και συνέχισε: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να διορθώσουμε το πλαίσιο που θα λειτουργούν οι ρυθμιστικές αρχές. Δε μπορεί η ΕΕΤΤ να λειτουργεί χωρίς πειθαρχικό συμβούλιο και χωρίς έλεγχο στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Πρέπει να γίνει μια κουβέντα για τον πραγματικό ρόλο των ρυθμιστικών αρχών και που φτάνει η ανεξαρτησία της».

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)