to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 20.10.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Φίλης: Υπερασπίζομαι το δημόσιο σχολείο - Μικτό σύστημα προσλήψεων και προτεραιότητα στην ειδική αγωγή (βίντεο)

"Υπερασπίζομαι το δημόσιο σχολείο" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε επίσης ότι η επιβολή -αδιακρίτως- ΦΠΑ στο 23% απομακρύνει την ελληνική από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και είναι άδικη.


«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε την ελληνική οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στα ιδιωτικά σχολεία. Το 23% στη μέση της σχολικής χρονιάς θα προκαλέσει προβλήματα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να λειάνουμε αυτό το μέτρο που θα γίνει κλιμακωτά», είπε ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι «υπερασπίζομαι το δημόσιο σχολείο. Το ιδιωτικό σχολείο καλύπτει απαιτήσεις ορισμένων ευπόρων που έχουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο. Ο έλεγχος του θα περάσει με νόμο από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παιδείας. Θα υπάρξουν και άλλοι έλεγχοι για την μαύρη εργασία, όπως πχ στα φροντιστήρια».

Ο κ .Φίλης δήλωσε ότι «από το σχολικό έτος 2016-2017 θα σπάσει η ιστορία της αδιοριστίας με το μικτό σύστημα υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ».

Κληρονομήσαμε το πρόβλημα με τα κενά, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα το αλλάξουμε με ορίζοντα 4ετιας», τόνισε ενώ παράλληλα εξήγησε ότι υπήρχε ένα «σήμα» των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία δεκαετία τονίζοντας ότι είναι καθήκον της πολιτείας σε μια κατεύθυνση υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου. "Κυβερνητική δέσμευση" αποτελεί εκκινώντας τις προσλήψεις από την επόμενη χρονιά, να γίνει ορατή, μια άλλη πολιτική για την Παιδεία και την υγεία. "Αλίμονο αν το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά" δήλωσε ο υπουργός.

Όπως επεσήμανε, το νομοσχέδιο για την Παιδεία, θα αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού σε έναν ευρύ διάλογο και τόνισε ότι από την πρώτη σχολική ημέρα φέτος, έχουν γίνει προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, κυρίως στα ειδικής αγωγής, όπου φέτος έγιναν επιπλέον 1000 προσλήψεις σε σχέση με πέρυσι, «αλλά δεν αρκούν». Υποσχέθηκε ότι το θέμα είναι προτεραιότητα και θα λυθεί. "Στοιχειώδης ισοτιμία" να κάνουμε σημαντικά βήματα στον τομέα της ειδικής αγωγής.

Φέτος παίρνουμε 2000 με 2500 αναπληρωτές περισσότερους σε σχέση με πέρυσι, είπε ο κ.Φιλης, καθώς όπως υπογράμμισε ότι με την «ανοχή» της ΕΕ, αξιοποιούμε κονδύλια του ΕΣΠΑ, για να καλύψουμε κενά του τακτικού προϋπολογισμού, αλλιώς τα σχολεία θα είχαν κλείσει.

Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας επιλύοντας σταδιακά τις όποιες δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε κάποια σχολεία. Το σημαντικό είναι ότι α σχολεία λειτουργούν, τα όποια κενά υπάρχουν θα αντιμετωπίζονται «συν τω χρόνω».

Για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι «πρέπει να κρίνουμε τον εκπαιδευτικό αφού κρίνουμε το ταλέντο και την προσφορά του καθώς και ότι χρειάζεται μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση του σχολείου. Όλα αυτά να γίνουν αντικείμενο ενός κοινωνικού διαλόγου και πρέπει να κουβεντιάσουμε για τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)