to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:51 | 16.10.2015

Κοινωνία

Μια εναλλακτική επιβράβευση για τους «αρνητές των βραβείων» στις Βρυξέλλες (βίντεο)

Η συνέντευξη Tύπου των Γιώργου Βήχα ("Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού") και Κώστα Πολυχρονόπουλου ("Κοινωνική Κουζίνα: ο Άλλος Άνθρωπος") στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Η φωνή της αλληλεγγύης από την Κοινωνική Κουζίνα και το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού έφτασε και στις Βρυξέλλες - Tη δράση της Κοινωνικής Κουζίνας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν χθες και Βέλγοι πολίτες, καθώς η Κοινωνική Κουζίνα έκανε διανομή τροφής και σε αστέγους των Βρυξελλών


- Η φωνή της αλληλεγγύης από την Κοινωνική Κουζίνα και το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού έφτασε και στις Βρυξέλλες και ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από την πρωτοβουλία που έλαβαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα και Δ. Παπαδημούλης να προσκαλέσουν και να διοργανώσουν ειδική Συνέντευξη Τύπου στους βραβευθέντες για το κοινωνικό έργο τους.

-      Tη δράση της Κοινωνικής Κουζίνας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν χθες και Βέλγοι πολίτες, καθώς  η Κοινωνική Κουζίνα  έκανε διανομή τροφής και σε αστέγους των Βρυξελλών.   

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θεσπίσει τον θεσμό του "Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη" που απονέμει κάθε χρόνο σε περίπου πενήντα πολίτες και οργανώσεις, αναγνωρίζοντας εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν για το πλησίασμα των πολιτών, τη διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία και την ανάδειξη του ευρωπαϊκού πνεύματος. 

Ως Έλληνες προς βράβευση για το 2015 προτάθηκαν η "Κοινωνική Κουζίνα: ο Άλλος Άνθρωπος" και το "Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού". Οι εκπρόσωποί τους, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος και  ο Γιώργος Βήχας, με πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα και του Δ. Παπαδημούλη, βρέθηκαν την Πέμπτη (15/10) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, και μετέδωσαν το μήνυμά τους στα ΜΜΕ, εξηγώντας γιατί τους ήταν αδιανόητο να δεχθούν το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, ως μια συμβολική διαμαρτυρία για τις ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.Με συγκλονιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των περικοπών στις δαπάνες υγείας άνοιξε τη συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Βήχας, από το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο: «Πρώτον, από το 2012 έχουμε αύξηση στους δείκτες παιδικής, βρεφικής και νεογνικής θνησιμότητας. Δεύτερον, για πρώτη φορά από το 1931, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Τρίτον, έχουμε αύξηση αυτοκτονιών, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πάνω από το 60% των αυτοχείρων ήταν άνεργοι. Τέταρτον, στο ΜΚΙΕ έχουμε περιθάλψει 300 ανασφάλιστους καρκινοπαθείς. Ήρθαν άνθρωποι με διάγνωση καρκίνου 5-6 μηνών, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχουν πάρει καμιά θεραπεία. Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε 100%, και πολλοί έχασαν τη ζωή τους. Είχαμε γυναίκες με απολύτως θεραπεύσιμο καρκίνο του μαστού που δεν τα κατάφεραν, ακριβώς γιατί δεν πήραν έγκαιρα θεραπεία. Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές. Να σταματήσει η υγεία και οι δαπάνες γι’ αυτήν να είναι υπό οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

«Αυτή η κρίση και αυτές οι πολιτικές σκοτώνουν», ήταν το σχόλιο της Κ. Κούνεβα που συντόνιζε τη συνέντευξη, πριν δώσει τον λόγο στον Κώστα Πολυχρονόπουλο. Ο εμπνευστής της «Κοινωνικής Κουζίνας», αφού ευχαρίστησε τους δύο ευρωβουλευτές, εξήγησε γιατί αρνήθηκε το βραβείο: «Από το 2011 μαγειρεύουμε στον δρόμο, εκεί δηλαδή που υπάρχει ανάγκη. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι 6,3 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα ζουν με 420 ευρώ τον μήνα, και κάποιοι απ’ αυτούς με ακόμη λιγότερα χρήματα, πολύ κάτω από το όριο φτώχεια. Οι άστεγοι στην Αθήνα έχουν ξεπεράσει τους 30.000, την ίδια ώρα που υπάρχουν πάνω από 3.000 κτίρια κλειστά που ανήκουν στην εκκλησία ή στους δήμους. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: ποιοι μού δίνουν το βραβείο; Αυτή η Ευρώπη που προκάλεσε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι να παρακαλέσω- και δεν μού αρέσει που το λέω αυτό- να ξανασκεφτούν τις πολιτικές που ασκούν. Εμένα μου αρέσει η Ευρώπη του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της αγάπης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, όχι η Ευρώπη που βάζει το χρήμα πάνω από τους ανθρώπους, η Ευρώπη του κανιβαλισμού». 

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου πήρε τον λόγο η ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζοντας εδώ και καιρό πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην υγεία στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό που το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ήρθε να φέρει αυτό το μήνυμα στις Βρυξέλλες. Όποια κι αν είναι η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να δούμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας. Αξίζετε το βραβείο και ήταν καλή η πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη να σας προτείνει, αλλά καταλαβαίνω πως τέτοια βραβεία δεν μετράνε σε τέτοιες περιπτώσεις, οπότε ας πατήσουμε πάνω σε αυτό για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι».

«Είναι εύλογο αυτό που κάναμε η Κωνσταντίνα κι εγώ, είναι το ελάχιστο απέναντι στη μονομερή λιτότητα που επιβλήθηκε», είπε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει να προβάλουμε τι κάνει η κοινωνία των πολιτών, κόντρα στις ευρωπαϊκές ελίτ. Είναι οι σπόροι ενός αγώνα για να αλλάξει η ΕυρώπηΠροφανώς όλοι όσοι είμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είμαστε ίδιοι με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Προσπαθούμε, όμως, να μην είμαστε μόνοι στον αγώνα μας, γιατί είμαστε το χειρότερο πειραματόζωο της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει είναι εναντίον όλης της Ευρώπης, κι αν συνεχιστεί θα διαλύσει και τις κοινωνίες της και την ίδια. Πρέπει να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την ανθρωπιστική κρίση, να στηριχθούν οι άνεργοι και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, και όχι οι τράπεζες. γιατί χρόνο με το χρόνο αυτό συμβαίνει με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ».

Ο Γιώργος Βήχας, του Κοινωνικού Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού, απαντώντας σε ερώτηση ιταλίδας δημοσιογράφου γιατί αρνήθηκε ένα βραβείο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν εμπλέκεται στην τρόικα, είπε: «Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για να σταματήσει αυτές τις πολιτικές. Όταν έκανε έρευνα για την τρόικα και τα μνημόνια, του στείλαμε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στην υγεία. Στο πόρισμά του δεν τα πήρε καθόλου υπόψη. Η άρνησή μας να πάρουμε τα βραβεία δεν έχει σκοπό να προσβάλει κανένα, αλλά να αφυπνίσει και το Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει δράση. Η λιτότητα σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει και την οικονομία».

Κλείνοντας, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, επισήμανε το περίσσευμα αλληλεγγύης που δείχνει η ελληνική κοινωνία στους πρόσφυγες, παρά τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, τονίζοντας: «Δίνεται μεγάλος αγώνας να στηριχτούν οι πρόσφυγες. Θέλει μεγάλη οργάνωση, αλλά η αλληλεγγύη και η αγάπη βοηθάει. Ο ανταγωνισμός, που είναι τόσο αγαπητός στην Ευρώπη, καταστρέφει και σκοτώνει».

 «Για να προσελκύσουμε την αλληλεγγύη πρέπει να δώσουμε την πραγματική εικόνα, να κάνουμε γνωστό ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι ό,τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ», είπε στο τέλος της συνέντευξης ο Κ. Πολυχρονοπουλος, τονίζοντας: «Είδα ακόμη κι εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, ανθρώπους άστεγους… Θέλουμε πράξεις αλληλεγγύης. Πρέπει να βάλουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο κίνημα αλληλεγγύης.  Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, όλων των λαών, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από κανέναν».

·        Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν αλληλέγγυοι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα πολίτες, διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του Ε.Κ., αλλά και τηλεοπτικά συνεργεία από Ελλάδα και Ιαπωνία που καταγράφουν τη δράση των δυο φορέων.

·        Την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, χθες Πέμπτη (15/10),  πήραν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και Δημήτρης Παπαδημούλης, οι οποίοι κάλυψαν και μέρος των εξόδων μετάβασης και φιλοξενίας των κοινωνικών οργανώσεων στις Βρυξέλλες.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)