to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:59 | 17.10.2015

Πολιτική

Σοβαρό θέμα με τη δημοσιοποίηση από τη Χρυσή Αυγή απόρρητου εγγράφου για το Μακεδονικό

Σοβαρό θέμα δημιούργησε η απόφαση της Χρυσής Αυγής να δημοσιοποιήσει απόρρητο έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε από τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.


 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να ξανακαλέσει την Χρυσή Αυγή στο Εθνικό Συμβούλιου επικρίνοντας την στάση της ως «καθόλου πατριωτική».

Ο Ν. Κοτζιάς κατηγόρησε και τα υπόλοιπα κόμματα που αναφέρθηκαν στο έγγραφο κι επισήμανε ότι με το έγγραφο υπενθύμισε την δέσμευση που είχαν λάβει ομοφώνως τα πολιτικά κόμματα για κατάθεση γραπτών προτάσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να λύσει μόνο του το ζήτημα χωρίς να ακούσει και να διαβουλευτεί με τα κόμματα», ενώ άφησε αιχμές εναντίον της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι άλλαξε άποψη επί του θέματος επί Κ. Καραμανλή και κατά συνέπεια έπρεπε να ρωτήσει την άποψή της.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο έγγραφο κατά την ομιλία του, καταλόγισε στο υπουργείο Εξωτερικών έλλειψη σοβαρότητας. Ο Β. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι το ζήτημα έπρεπε να τεθεί στα κόμματα χωρίς επιστολή, είτε στο Εθνικό Συμβούλιο, είτε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξ ορισμού απόρρητα τα έγγραφα του ΕΣΕΠ Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αν. Λοβέρδος, έκανε λόγο για «γκάφα» κι «επιπόλαια κίνηση» κι ισχυρίστηκε ότι το έγγραφο δεν είχε διαβάθμιση κι άρα δεν ήταν απόρρητο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του απάντησε ότι ο νόμος προβλέπει ότι όλα τα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι εξ ορισμού απόρρητα. Ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ παρατήρησε ότι το κόμμα του πήρε το έγγραφο, αλλά δεν το δημοσιοποίησε, ενώ ζήτησε «μεγαλύτερη σοβαρότητα από το υπουργείο». Ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι συμφώνησε ότι η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι από μόνη της «σοβαρό ζήτημα».

Ο χρυσαυγίτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ηλ. Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Χρυσή Αυγή να αποκλειστεί από κάπου που την έθεσε ο ελληνικός λαός, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μυστική διπλωματία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το όνομα της Μακεδονίας.

Κώστας Παπαγιάννης - Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)