to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 16.10.2015

Διεθνή

Επίσημη επίσκεψη του Αυστριακού προέδρου στην Κύπρο

Τον υψηλό βαθμό των παραδοσιακά στενών και στέρεων σχέσεων Αυστρίας και Κύπρου αναμένεται να επαναβεβαιώσει η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 3 και 4 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Heinz Fischer, ανταποδίδοντας την επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη τον Μάιο 2012 του τότε Κύπριου Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια.


Προσκεκλημένος του Κυπρίου ομολόγου του, Νίκου Αναστασιάδη, ο Αυστριακός Πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον ίδιο, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, θα συμμετάσχει στο "Αυστριακό-Κυπριακό Οικονομικό Φόρουμ", ενώ το πρόγραμμα προβλέπει επίσης κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των δύο χωρών.

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Fischer θα συνοδεύεται από τους Αυστριακούς υπουργούς Παιδείας και Γυναικών Γκαμπριέλε Χάινις-Χόζεκ, Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπραντστέτερ, την υφυπουργό Οικονομικών, Σόνια Στρεσλ, καθώς και τη γενική γραμματέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Άννα Μαρία Χόχαουζερ.

Στην τελευταία του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είχε τονίσει πως είναι δικαιολογημένη η ελπίδα για επανένωση της Κύπρου και δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπεται, γιατί και η ελπίδα για ένα τέλος του Τείχους του Βερολίνου φαινόταν για πολλά χρόνια ουτοπική και μη ρεαλιστική, αλλά επιτεύχθηκε.

"Επιθυμούμε μια ενωμένη Κύπρο σε μια ενωμένη Ευρώπη, που θα ήταν επίσης ένα θετικό σινιάλο για αυτήν, την σημαδεμένη από αντιπαραθέσεις περιοχή, και η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Αυστρίας" επισήμανε ο γενικός γραμματέας του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, Μίχαελ Λίνχαρντ, υποδεχόμενος στα μέσα του περασμένου μήνα τον πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Φειδία Πετρίδη και τον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Φίκρι Τόρος.

Κατά την επίσκεψη στην Αυστρία, του Δημήτρη Χριστόφια, του τελευταίου Κύπριου Προέδρου που επισκέφθηκε τη χώρα (Μάιος 2012), είχε τονιστεί πως οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται στέρεες, στηριζόμενες σε αρχές και μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για περαιτέρω συνεργασία, ενώ οι ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρονται για επιπλέον ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων, είναι πάρα πολλές.

Οι σχέσεις Βιέννης-Λευκωσίας θεωρούνται γενικά πολύ καλές και παραδοσιακές, οι δύο χώρες έχουν στο παρελθόν συνεργασθεί στενά σε διάφορα διεθνή "φόρουμ" και παλιότερα στο "Κίνημα των ουδετέρων και αδεσμεύτων χωρών", ενώ δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί επιλέγουν κάθε χρόνο την Κύπρο για τις διακοπές τους, κι οι διμερείς οικονομικές συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η συνεισφορά της Αυστρίας επί σχεδόν 37 χρόνια στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (σ.σ. από τον Απρίλιο του 1964 μέχρι τον Ιούνιο του 2001 πάνω από 16.700 Αυστριακοί "Κυανόκρανοι" υπηρέτησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ), όπως επίσης και η συμβολή της στην επίλυση του Κυπριακού και γενικότερα στην υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ως πρόεδρος τότε της αυστριακής Βουλής, ο Fischer είχε επισκεφθεί στο παρελθόν επανειλημμένα την Κύπρο, και το Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη ως ομοσπονδιακός πλέον Πρόεδρος - αξίωμα στο οποίο βρίσκεται ήδη από τον Απρίλιο του 2004 - ενώ είχαν προηγηθεί οι δύο επισκέψεις στην Αυστρία του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, τον Ιούλιο του 2004 και τον Φεβρουάριο του 2006.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)