to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 15.10.2015

Πολιτική

Ο. Γεροβασίλη: «Πρέπει να γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού για να μην καταρρεύσει»

«Θα πρόκειται για μια ελληνική μεταρρύθμιση, όχι για μια μνημονιακή υποχρέωση, που έρχεται για να λύσει μεγάλο, χρόνιο και κρίσιμο ζήτημα»


Η συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 98,9” και στην δημοσιογράφο κ. Παπαδάκου:

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Καλό μεσημέρι, κυρία Γεροβασίλη. Τι κάνετε; Χαιρόμαστε που σας έχουμε μαζί μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλό σας μεσημέρι. Και εγώ χαίρομαι.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:  Είμαστε, λοιπόν, στη διαδικασία στη Βουλή ψήφισης των νομοσχεδίων, των λεγόμενων προαπαιτούμενων, που όμως στην πραγματικότητα αφορούν το σύνολο της ζωής και του πολίτη, έτσι δεν είναι; Αφορούν το Ασφαλιστικό και άλλα πολλά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πολλά θέματα, βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εγώ θα σας ρωτήσω για τα πράγματα που νομίζω ότι ενδιαφέρουν περισσότερο τον κόσμο. Πείτε μου λίγο, τι γίνεται με αυτό το θέμα των 100 δόσεων; Γιατί λένε ότι υπάρχουν «ψιλά γράμματα» στο νομοσχέδιο, ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης αυτής για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί. Και ήταν ένα θέμα που συχνά το ανέφερε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για πείτε μου, υπάρχει κίνδυνος απώλειας για χιλιάδες ανθρώπων, ισχύει αυτό; Και τι μπορεί να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, με τη συζήτηση που θα γίνει και στη Βουλή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αρχικά, να σας πω ότι δεν υπάρχουν «ψιλά γράμματα». Είναι ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Διαφάνεια και αυτή τη στιγμή διεξάγεται εξαντλητικός διάλογος, ως οφείλαμε, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σε αντίστοιχες Επιτροπές, στην Ολομέλεια κ.λπ. Επομένως, κάθε σημείο τίθεται προς συζήτηση, για κριτική και επεξεργασία, και βεβαίως και αλλαγές. Πραγματικά είναι ένα σύνολο πακέτο μέτρων τα οποία ακολουθούν τη συμφωνία που ψηφίστηκε και αποδεχθήκαμε το καλοκαίρι. Και όπως έχουμε υποσχεθεί οφείλουμε να την υλοποιήσουμε, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τα θετικά καθώς και τα αρνητικά σημεία αυτής της συμφωνίας. Διότι, βεβαίως, υπάρχουν και θετικά, στη μεγάλη εικόνα της συμφωνίας, αλλά και αρνητικά σημεία τα οποία δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση επιλογές μας. Ωστόσο, σας θυμίζω τις  συνθήκες κάτω από τις οποίες δεχθήκαμε την συμφωνία. Είπαμε ευθέως στους Έλληνες πολίτες για ποιο λόγο ψηφίστηκε αυτή η συμφωνία, από τι χειρότερο μας έχει γλυτώσει, αλλά και πώς, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει δρόμο εξόδου από το Μνημόνιο και από την Επιτροπεία. Επομένως, αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, χωρίς «ψιλά γράμματα», χωρίς κρυφά χαρτιά και όλα στη Διαφάνεια προς συζήτηση. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, όπως είπατε και εσείς, υπάρχει το ζήτημα των 100 δόσεων που ήταν ενδεχομένως και από τα πιο επιτυχημένα μέτρα της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησής μας, που απέδωσε και στα δημόσια έσοδα, αλλά βεβαίως έβγαλε από πάρα πολλούς συμπολίτες μας, το βραχνά του χρέους, προς τις Εφορίες, τα Ταμεία κ.λπ. Και εδώ πραγματικά υπάρχουν μερικά σημεία για κάποιους -όχι για πολλούς- που με κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να χάσουν τη δυνατότητα αυτή. Αυτό έχει να κάνει με κάποιους οι οποίοι κρίνεται ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να πληρώσουν και δεν το κάνουν, με βάση τα έσοδά τους και με βάση την οικονομική κατάστασή τους, αυτό εννοώ. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό, γιατί αυτό ενδεχομένως να μην ήταν και τόσο κακό, αλλά όσο το ότι προσκρούουν κάποιες διατάξεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, αν για κάποιον στη συνέχεια δημιουργείται ένα άλλο χρέος, τότε να βγαίνει από το καθεστώς των 100 δόσεων. Εδώ, όμως, δίνεται μια μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή που συζητάμε και είναι σε επαφή όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και με τα τεχνικά κλιμάκια με τα οποία γίνονται οι συζητήσεις και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποτραπούν μερικά από αυτά τα σημεία. Και είμαστε πάρα πολύ κοντά σ` αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Α, δηλαδή το διαπραγματεύεστε, είναι ανοιχτό λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διαπραγματεύονται συνεχώς –ακριβώς- και κυρίως στο σημείο των ασφαλιστικών εισφορών που έχει να κάνει και με τους επιχειρηματίες, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ., όπου υπάρχει μια μεγάλη αδικία εκεί, που προσπαθούμε και διαπραγματευόμαστε και πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να το βελτιώσουμε. Επομένως, γνωρίζετε ότι σ` αυτή τη φάση έχουμε ανοίξει το διάλογο, όπως έπρεπε στη Βουλή, με τη διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος», για να τηρηθεί η ημερομηνία. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και θα δούμε αλλαγές προς το θετικότερο μέχρι την τελευταία στιγμή. Δηλαδή μέχρι την Παρασκευή.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Φοβάστε διαρροές, κυρία Γεροβασίλη, στην ψηφοφορία αυτή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε τέτοια εικόνα, όχι.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πιστεύετε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν αυτές τις ρυθμίσεις που έρχονται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως οφείλουν, μιλούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και σήμερα και αύριο και μεθαύριο και με την κριτική ματιά που οφείλουν να έχουν, για να συμβάλουν κατά το δυνατόν στο μεγαλύτερο διάλογο, αλλά βεβαίως, επισημαίνοντας τα θετικά και αρνητικά σημεία παλεύοντας όμως στην κατεύθυνση των διορθώσεων των αρνητικών επιπτώσεων.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μιλήσατε πριν για τις εισφορές, βέβαια, αλλά το Ασφαλιστικό φαίνεται ότι είναι το μεγάλο θέμα, το πολιτικό, όσων μέτρων έρχονται και όσων πρόκειται να έρθουν ενδεχομένως. Υπάρχει μια πρόταση της Επιτροπής Σοφών, βλέπω ένα πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ» συγκεκριμένα, που ζητάει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού και σύνδεση της βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Τι λέτε γι` αυτή την πρόταση; Την έχετε υπόψη σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το πόρισμα της Επιτροπής κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι 13.00 η ώρα…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, εντάξει. Έχουν διαρρεύσει κάποια σημεία, τα ξέρετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, καταρχήν είχε διαρρεύσει προχθές το σχέδιο, το οποίο σε συζήτηση που είχα με τον αρμόδιο υπουργό μου είπε ότι δεν ήταν το τελικό και ότι υπήρχαν αλλαγές σε αυτό το οποίο εμφανίστηκε χθες. Αυτό ήταν τα σημεία και το προσχέδιο. Δεν ήταν το επίσημο, γιατί το επίσημο το έχουμε σήμερα το πρωί. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αυτή τη στιγμή όλο αυτό το κείμενο, θα το ξέρουμε σε λίγο, θα το ξέρω και εγώ προσωπικά αναλυτικά…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τα ξέρετε τα «κόκκινα σημεία» εκεί, τα 360 ευρώ στη σύνταξη, τα 67 χρόνια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να πούμε το εξής αρχικά: Ότι αυτό είναι το πόρισμα μιας Επιτροπής. Η οποία Επιτροπή…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εισήγηση είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση. Επομένως, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό. Και επειδή αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όπως ξέρουμε, θέλουμε εμείς να κάνουμε μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Θα πρόκειται για μια ελληνική μεταρρύθμιση, όχι για μια μνημονιακή υποχρέωση, που έρχεται για να λύσει μεγάλο, χρόνιο και κρίσιμο ζήτημα. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, με την υπάρχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια στη χώρα, το Ασφαλιστικό προβλέπεται να καταρρεύσει σύντομα. Άρα, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πόσο είναι το έλλειμμα; Γιατί έχουμε ακούσει διάφορα ποσά. Έχετε υπόψη σας, έχετε εικόνα; Ακούσαμε από 2 δις μέχρι 4 δις. Ποιο είναι το έλλειμμα των Ταμείων;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας πω το νούμερο, με την έννοια ότι αυτό έχει μια δυναμική. Εξαρτάται για ποιο χρόνο το συζητάς. Αν μιλάς για έλλειμμα που ήταν χθες το πρωί, ας πούμε ή αν μιλάς για έλλειμμα που θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Λέτε ότι κάθε μέρα μπαίνουν μέσα τα Ταμεία, αυτό λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε τεράστια ανεργία. Ξέρετε ότι από το PSI και μετά, υπάρχει μια διαρκής αφαίμαξη των Ταμείων. Εξαιτίας του καταστροφικού PSI, το οποίο, όπως  ξέρετε, τους αφαίρεσε το μεγαλύτερο κομμάτι των αποθεματικών τους. Και από εκεί και μετά, έχουμε μια χώρα σε κρίση, μια οικονομία σε κρίση, με τα ποσοστά ανεργίας σε μεταπολεμικά επίπεδα. Επομένως, χρειάζεται μια παρέμβαση σοβαρή, η οποία θα γίνει από πλευράς μας. Θέλω, όμως, να πω εδώ, ότι αυτή η πρόταση και όλος αυτός ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήδη, δεν αποτελεί τη θέση της κυβέρνησης, η οποία θα αποφανθεί το επόμενο διάστημα. Και θα αποφανθεί μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, με την κοινωνία, με τα πολιτικά κόμματα κ.λπ.


 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:  Και αυτό να πούμε ότι δεν αφορά αυτό το νομοσχέδιο που είναι τώρα αυτή τη στιγμή στη Βουλή.  Δεν αφορά το πολυνομοσχέδιο. Έτσι δεν είναι;  Να το πούμε κι αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν αφορά το πολυνομοσχέδιο. Είναι ένα θέμα όμως των επόμενων ημερών. Διότι από σήμερα και μετά και για ένα αρκετά σημαντικό διάστημα, όσο χρειάζεται για να γίνει αυτός ο διάλογος, θα είναι δημόσια συζήτηση για να έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα και για να σώσουμε το Ασφαλιστικό μας σύστημα …

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Αυτές οι αλλαγές, αυτή η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό που λέτε ότι είναι ελληνικό θέμα και πρέπει να το κάνουμε εμείς και δεν είναι υποχρέωσή μας, πότε θα έλθει στη Βουλή σαν ένα έτοιμο νομοσχέδιο βέβαια έτσι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα  έλθει.  Δεν ξέρω ακριβώς τις ημέρες…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Λέτε τις επόμενες ημέρες, δεν λέτε εβδομάδες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι δεν είπα ημέρες.  Όταν λέω ημέρες δεν εννοώ ότι είναι λιγότερο από εβδομάδα, θα είναι περισσότερο. Απλώς αυτό περιμένω να το δω κι εγώ. Δεν το γνωρίζω.  Θα το μάθουμε και σήμερα το μεσημέρι από τις ανακοινώσεις του κ. Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια θα προγραμματιστούν και υπουργικά συμβούλια και ο διάλογος όπως πρέπει.  Θα πάρουν σήμερα στα χέρια τους οι φορείς το τελικό κείμενο της Επιτροπής και μετά θα ανοίξει  ο διάλογος, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω  πόσες ημέρες θα απαιτηθούν  γι’ αυτόν. Ωστόσο δεν θα είναι λίγες.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα θέμα με αυτούς τους δύο Υπουργούς τους εν ενεργεία που θα κληθούν για εξηγήσεις, απ’ ότι καταλαβαίνω, από τη Βουλή και με τη διαδικασία που υπάρχει.  Τον ένα αφορά αυτό το θέμα των μετοχών, τον άλλο ότι ξέχασε το εκατομμύριο.   

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για πείτε μου πώς είναι; Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «ξέχασε το εκατομμύριο» δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποφανθεί η Επιτροπή.  Επομένως είναι κάτι που κυκλοφορεί επικοινωνιακά και ενδεχομένως να ισχύει ή το αντίθετο.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Επομένως σας ρωτάω είναι έτσι;  Δεν έχει δηλωθεί 1.000.000 Ευρώ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποιος μπορεί να το ξέρει αυτό, όταν δεν έχει ανοίξει ο φάκελος στην αρμόδια Επιτροπή.  

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Καλά τώρα, κυρία Γεροβασίλη, δεν έχετε ρωτήσει τους Υπουργούς; Εσείς τους ξέρετε κιόλας.  Φαίνεται ότι τους ξέρουν και οι δημοσιογράφοι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, και καλά κάνουν. Οι Επιτροπές και οι θεσμικές διαδικασίες οφείλουν να μην προσβάλλονται και όπως ξέρετε είναι μια πολύ σοβαρή Επιτροπή αυτή. Είναι υποκριτικό λίγο και από πλευράς και των άλλων Κομμάτων, από τα οποία  βλέπω δηλώσεις.  Γιατί στην  Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ .  Στην Επιτροπή αυτή είναι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ν.Δ. και βεβαίως …

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Προεδρεύει ο κ. Βαρεμένος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αξιόλογοι άνθρωποι.  Ναι προεδρεύει, έχει και αντιπρόεδρο, ξέρετε, που είναι της Ν.Δ. Δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έχει και αντιπρόεδρο, συμμετέχουν και δικαστικοί

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δικαστικοί αξιόλογοι, και  σοβαροί απ’ όλες …

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης τώρα γι’ αυτά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, μόλις θα μας αποκαλύψουν κι εμάς όλα όσα χρειάζονται, γιατί τα πρόχειρα ξέρετε, πολύ συχνά είναι επικίνδυνα.  Ο έλεγχος θα γίνει για όποιον είναι να γίνει και για όσους πρόκειται να γίνει.  Η Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της και θα μας αποκαλύψει αυτά τα οποία οφείλει να μας αποκαλύψει. Επομένως, με το να προδικάσουμε εμείς σήμερα …

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:  Δεν προδικάζουμε τίποτα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Νομίζω ότι δεν είμαστε δίκαιοι και σωστοί.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ερώτηση: Για τους δύο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και τους αποδοθούν αυτά που πρέπει,  υπάρχει πολιτικό θέμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποιος ξέρει ότι είναι δύο; Ποιος το ξέρει αυτό ότι είναι δύο;

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Υπάρχουν δηλώσεις της πρώην Προέδρου της Επιτροπής.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ωραία, εγώ δεν ξέρω πόσες υποθέσεις θα φτάσουν στην Επιτροπή από την προηγούμενη Επιτροπή.  Εγώ δεν μπορώ να ξέρω πόσες. Όταν είσαι μέλος και προεδρεύων μιας Επιτροπής, προφανώς έχεις να κάνεις μια δουλειά, να παραδώσεις, βεβαίως, ως οφείλεις και το έκαναν, στην επόμενη. Όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, και βεβαίως θα γίνουν όλα, θα ελεγχθεί ο οποιοσδήποτε, όπως γινόταν πάντα από  αυτή την Επιτροπή.  Δεν είναι καινούργιο.  Μάλιστα παλαιότερα είχε και μεγαλύτερη κομματική συμμετοχή…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Θα δημοσιοποιήσετε τα στοιχεία των Υπουργών που αφορά αυτή η ιστορία ή όσων αφορά;  Θα τα δημοσιοποιήσετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Επιτροπή είναι αρμόδια για να δημοσιοποιήσει ό,τι πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Και είναι λάθος η κυβέρνηση να παρέμβει σε θεσμούς, και μάλιστα τόσο σοβαρό θεσμό, τον οποίον οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε και να σεβαστούμε. Είναι λάθος να υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση στις Επιτροπές.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πείτε μου κάτι.  Θα υπάρχει πολιτικό θέμα γι τους δύο εάν είναι έτσι τα πράγματα όπως περιγράφονται; Όπως το είπε η κα Χαραλαμπίδου, γιατί εμείς δεν περιγράφουμε τίποτα εδώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και η κα Χαραλαμπίδου δεν δίκασε.  Η κα Χαραλαμπίδου είπε ποιοι φάκελοι υπάρχουν.  Ξέρετε ότι έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια πάρα πολλοί άνθρωποι στην Επιτροπή του «πόθεν έσχες» που δεν βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα, διότι  δεν υπήρχε λόγος.  Για όσους υπήρχε λόγος γίνονται τα προβλεπόμενα και βεβαίως δημοσιοποιείται το θέμα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Επίσης καταλαβαίνω ότι λέτε να ερευνηθούν  όλα.  Αυτή είναι η θέση ης κυβέρνησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Θα ερευνηθούν όλα. Όπου δεν υπάρχει πρόβλημα, προφανώς δεν δημοσιοποιείται από την Επιτροπή, διότι έτσι δουλεύει αυτή η Επιτροπή, και όπου υπάρχει πρόβλημα ακολουθείται η απαιτούμενη διαδικασία. Όλα είναι διαφανή, θα ενημερωθούν οι πάντες κ.λπ. Δεν υπάρχει θέμα απόκρυψης.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κατάλαβα.  Σας ρωτάω αν υπάρχει και πολιτικό ζήτημα για εσάς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πολιτικό ζήτημα θα υπάρξει εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα. Άρα, δεν θα το κάνουμε πολιτικό ζήτημα με μια υπόθεση και μάλιστα σε τόσο σοβαρά θέματα που θίγουν ζωές ανθρώπων. Οφείλουμε να είμαστε όλοι περισσότερο προσεκτικοί.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να ρωτήσω κάτι άλλο το οποίο είναι κρίσιμο. Άκουσα μια κοινή δήλωση των υποψηφίων της Ν.Δ. «ο εχθρός μας είναι ο κ. Τσίπρας όχι μεταξύ μας.». Σε μια αν θέλετε προσπάθεια επίδειξης ενότητας από την πλευρά των υποψηφίων με τα γνωστά επεισόδια που έγιναν χθες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά είναι αστειότητες. Διότι όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει στη Ν.Δ. Όλοι βλέπουμε τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Δημόσια συμβαίνουν όλα αυτά.  Ας ασχοληθούν με τα δικά τους  προβλήματα και τις αντιπαλότητές τους και αν θέλουν να σώσουν τους εαυτούς τους και το χώρο τους είναι δική τους υπόθεση.  Άρα  η προσπάθεια να στρέψουν την ατζέντα αλλού προκειμένου να μην είναι πρώτο θέμα η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός της Ν.Δ. και μάλιστα χωρίς ιδεολογικό περιεχόμενο και πολιτικό, νομίζω ότι αυτό πια δεν μας αφορά.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να ρωτήσω τώρα κάτι άλλο.  Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για την Εκκλησία που φαίνεται ότι ευνοείται η πλευρά της Εκκλησίας.  Χαλαρώνουν εκεί τα Capital Controls. Αντίθετα το προηγούμενο διάστημα είχατε  μια ένταση με την Εκκλησία.  Κάντε μου ένα σχόλιο γι’ αυτό.  Γίνεται μια προσπάθεια, αν θέλετε, προσέγγισης σε σχέση με όσα είχαν γίνει και είχαν ειπωθεί και από τον Υπουργό Παιδείας για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας κ.λπ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν θέματα τα οποία είναι υπό συζήτηση και σε διάλογο με την Εκκλησία, με κύριο θέμα αυτό το οποίο αναφέρατε για το διαχωρισμό δηλαδή.  Υπάρχουν απόψεις και από τις δύο πλευρές,  και  από το πολιτικό προσωπικό αλλά και από την πλευρά της Εκκλησίας, απόψεις υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έγινε μια συνάντηση, να το πούμε στον κόσμο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως,  ο ρόλος της Εκκλησίας είναι σημαντικός και σ΄ αυτό δεν έχουμε κλείσει τα μάτια ποτέ και αναγνωρίζεται βεβαίως -ως οφείλεται-  από την πλευρά μας. Από εκεί και μετά, υπάρχουν ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά που θα δούμε σε συνεργασία με την Εκκλησία και βεβαίως υπάρχουν και απόψεις οι οποίες συζητούνται, όπως αυτό το οποίο αναφέρετε. Επομένως δεν υπάρχουν αντιπαλότητες εδώ, υπάρχουν και πάρα πολύ  κοινά ζητήματα στα οποία και το πολιτικό  προσωπικό και η κυβέρνηση αλλά και η Εκκλησία οφείλουν να συνεργάζονται και θα συνεργάζονται.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για τα Θρησκευτικά μίλησαν οι δύο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω, δεν γνωρίζω το διάλογο ακριβώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Άρα έγινε συζήτηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το γνωρίζω. Προφανώς για μια συζήτηση που γίνεται με τρόπο που είδατε, δεν αναφέρονται όλα όσα συζητούνται και δεν υπάρχει και λόγος.  Δεν γνωρίζω να σας πω.  Οι ίδιοι δημοσιοποιούν τι συζήτησαν και τι δεν συζήτησαν.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Επειδή είσθε κυβερνητική εκπρόσωπος σας ρωτάω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαι κυβερνητική εκπρόσωπος αλλά – αντιλαμβάνεσθε- ότι δεν είμαι σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Προφανώς, αλλά αυτή δεν ήταν και τόσο ιδιωτική βέβαια, όταν συναντιέται ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι κρυφές οι συναντήσεις,  εννοώ …

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έχουν και δημόσιο χαρακτήρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φαντάζομαι ότι όλα αυτά είναι κομμάτι του διαλόγου. Όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αναφέρατε.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τελευταία ερώτηση. Έχουμε μπερδευτεί λίγο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τις παραγραφές. Έχουμε τον κ. Αλεξιάδη ο οποίος έκανε τις γνωστές δηλώσεις στη Βουλή, επιχειρώντας όχι να παραγράψει, βέβαια, να παρατείνει το διάστημα. Είχαμε σ’ αυτή την εκπομπή δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου, ο  οποίος είπε ότι δεν υπάρχει ενιαία παραγραφή.  Ο κ. Αλεξιάδης φοβάται παραγραφή και μάλιστα βάζει και τους δανειστές μέσα ότι δεν επιτρέπουν την παράταση για την μη παραγραφή.  Τι γίνεται με αυτό, θέλετε να μας πείτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που είναι παγίως θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η οποία «θα κουκουλωθεί» και οπωσδήποτε πρέπει να πατάξουμε κυρίως τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο κ.λπ. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ξέρετε, η λίστα αυτή δεν έχει ελεγχθεί τα προηγούμενα πολλά χρόνια.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τέσσερα χρόνια γιατί τον πέμπτο δεν τον βάζω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν στα συρτάρια και από Υπουργούς.  Στους έξι μήνες η δική μας η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες να την «τρέξε» και έχει αρχίσει να «τρέχε» ένας αρκετός αριθμός των υποθέσεων αυτών. Σας θυμίζω, ότι αν δεν ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα δεν θα γνωρίζουμε πόσοι εξ αυτών έχουν πραγματικά φοροδιαφύγει και πόσοι είναι νόμιμοι.  Και γι’ αυτούς που έχουν φοροδιαφύγει, ξέρετε και εσείς, ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι  πλημμέλημα για άλλες είναι κακούργημα και για άλλες δεν ξέρω τι μπορεί να βρεθεί.  Ενδεχομένως, γι’ αυτό και συζητάμε το θέμα, γιατί για κάποια εξ αυτών μπαίνει το ζήτημα παραγραφής με βάση τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που έγινε η πράξη.  Επομένως, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να παραγραφεί τίποτε.  Αρα αν χρειασθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία να παρατείνει θα την προχωρήσουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:   Ευχαριστούμε πολύ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ευχαριστώ, να είσθε καλά.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)