to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 11.10.2015

Διεθνή

Βιέννη: Καθαρή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, παρά την αύξηση του ποσοστού των ακροδεξιών

Καθαρή νίκη πέτυχαν οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο και στο δήμο της Βιέννης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση, και σε απόσταση εννέα εκατοστιαίων μονάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων που πάντως ανέβασαν κατά έξι μονάδες το ποσοστό τους (από 26% σε σχεδόν 32%)


Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του, εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ (στη φωτ.), αποσπά ποσοστό 39,5%.

Μεγάλοι «ηττημένοι», τελικά, αναδείχθηκαν οι δημοσκόποι οι οποίοι ανέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στα δύο κόμματα. Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του, εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ, αποσπά ποσοστό 39,5%, έναντι 44,3% στις τελευταίες εκλογές το 2010, το Κόμμα των Ελευθέρων 31%(25,8%).

Οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε απόσταση μόλις μίας εκατοστιαίας μονάδας, το Σοσιαλδημοκρατικό στο 36% και στο 35% το Κόμμα των Ελευθέρων.

Πριν από δύο εβδομάδες οι Ελεύθεροι κατάφεραν εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους, από το 15,3% (στις εκλογές του 2009) σε 30,4.

Στην τρίτη από την τέταρτη θέση, με ποσοστό 11,7% (έναντι του 12,6%) περνούν οι Πράσινοι της ελληνικής καταγωγής έως τώρα αντιδημάρχου, Μαρίας Βασιλάκου, που βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ.

Τέταρτο πλέον κόμμα, μετά τις απώλειες του στις εκλογές της Κυριακής, είναι το συντηρητικό Λαϊκό το οποίο συγκέντρωσε 9,3% (έναντι 14% το 2010), ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, απέσπασε ποσοστό 6,2%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές ανήλθε στο 74%, έναντι του 67% πριν από πέντε χρόνια, ενώ στο σύνολο των 100 εδρών στην τοπική Βουλή που είναι συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της αυστριακής πρωτεύουσας, οι Σοσιαλδημοκράτες θα διαθέτουν στο μέλλον 44 έδρες έναντι των 49 μέχρι τώρα, οι Ελεύθεροι 34 (αντί των 27), οι Πράσινοι 10 (αντί 11), το Λαϊκό Κόμμα 7 (αντί των 13) και το ΝΕΟΣ 5 έδρες.

Ελάχιστες μετατοπίσεις στα αποτελέσματα είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά την πλήρη καταμέτρηση των συνολικά σχεδόν 180.000 επιστολικών ψήφων, μέσα στις επόμενες ώρες, αλλά αυτές οι μετατοπίσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν αλλαγές στον συσχετισμό των δυνάμεων.

Μπορεί οι Ελεύθεροι να βελτίωσαν κατά σχεδόν έξι μονάδες το ποσοστό τους, ωστόσο το αποτέλεσμα αποτελεί έμμεσα μια ήττα του αρχηγού τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος απέτυχε για τρίτη στη σειρά φορά σε εκλογές στη Βιέννη να κατακτήσει την επιδιωκόμενη πρώτη θέση και να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης.

Στη Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν - μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία - ήδη εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού και της γερμανοναζιστικής κατοχής), ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)