to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 11.10.2015

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Τοπικές εκλογές στη Βιέννη: Η ακροδεξιά προ των πυλών

Εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της προσφυγικής κρίσης το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων αναμένεται να σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο στις σημερινές τοπικές εκλογές της Βιέννης


Το αξίωμα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου διεκδικεί προσωπικά ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Ο Στράχε επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην προσφυγική κρίση σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, κινδυνολογεί και κάνει κατάχρηση των ανησυχιών του πληθυσμού. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές της Βιέννης τον Οκτώβριο του 2010 το Κόμμα των Ελευθέρων είχε αποσπάσει ποσοστό 25,8% και είχε αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, ενώ τώρα φέρεται να αυξάνει σημαντικά τη δύναμή του, διεκδικώντας την πρώτη θέση από τους σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και τον Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατευθύνει τις τύχες της αυστριακής πρωτεύουσας εδώ και 21 χρόνια. Θα ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν τον δήμο της Βιέννης.

Ήδη πριν από δύο εβδομάδες η στρατηγική ακραίας εκμετάλλευσης της προσφυγικής κρίσης οδήγησε τους Ελευθέρους σε εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους, από 15,3% (το 2009) σε 30,4%. Έναν ανάλογο εκλογικό «θρίαμβο» προσμένουν και στις σημερινές εκλογές στη Βιέννη.

Σταθερή πορεία για τη Μαρία Βασιλάκου

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από της καθοριστικής σημασίας σημερινή εκλογική αναμέτρηση δείχνουν μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες (που φαίνεται να μειώνουν τη δύναμή τους από 44,3% πριν από πέντε χρόνια σε 36 %) και στο Κόμμα των Ελευθέρων που εμφανίζεται να φτάνει το 35%. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, που δύο ημέρες νωρίτερα ανέβαζαν το ποσοστό των αναποφάσιστων σε 17%, οι Πράσινοι της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου, συγκεντρώνουν ποσοστό 11% (έναντι 12,6% το 2010), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα 10% και το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ 6%. Από τον Οκτώβριο του 2010 οι Πράσινοι συμμετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες.

Τόσο οι σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι, αλλά και το νέο κόμμα ΝΕΟΣ, έχουν αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με τους Ελευθέρους, εάν αυτοί βρεθούν στην πρώτη θέση. Ασαφή στάση φαίνεται να τηρεί το Λαϊκό Κόμμα, ενώ πιθανή λύση θεωρείται, για μία ακόμη φορά, η μετεκλογική συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)