to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 09.10.2015

Πολιτική

Ολ. Γεροβασίλη στο «Κόκκινο»: Με πολλά άρθρα το πολυνομοσχέδιο

Δομημένο σε πολλά άρθρα, ώστε να δοθεί ευκαιρία για διεξοδική συζήτηση, κατατίθεται τη Δευτέρα ως επείγον (και όχι ως «κατεπείγον») το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Αυτό αποσαφήνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο «Κόκκινο»


Ολόκληρη η συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου στον 105,5 και τους Ν. Σβέρκο & Δ. Κουκλουμπέρη:

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Καλημέρα, κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Να ξεκινήσουμε την κουβέντα με το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τις ημερομηνίες που αφορούν την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, τη διαδικασία, τις συνεδριάσεις, το πόσα άρθρα και λοιπά. Είναι νομίζω σημαντικά ζητήματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Σήμερα ολοκληρώνεται η κατάθεση, από πλευράς όλων των υπουργείων, των νομοθετημάτων τα οποία απαιτούνται από το κάθε υπουργείο. Αυτά συλλέγονται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και τη Δευτέρα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, ας το πούμε έτσι. Στη συνέχεια, θα εισαχθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος», για να μπορέσει να γίνει ένας ολοκληρωμένος διάλογος.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Τρεις ημέρες συζήτησης δηλαδή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι και θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Δεν είμαι σε θέση να σας πω ποια μέρα θα είναι η καταληκτική -αυτό θα οριστεί μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή- με χρονικό περιθώριο περίπου 15-17 του μηνός. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα περίπου.

 ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ένα άρθρο ή περισσότερα, κυρία Γεροβασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Τα άρθρα θα είναι πολλά, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο διεξοδική συζήτηση. Βεβαίως, το κάθε κόμμα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το ποια θεωρεί αρνητικά, ποια θεωρεί θετικά και να πάρει συγκεκριμένη θέση. Αυτά τα οποία έχουν δηλωθεί και από πλευράς της αντιπολίτευσης σε σχέση με το τι στηρίζουν και τι δεν στηρίζουν -με δεδομένο, βεβαίως, ότι έχουν ψηφίσει τη συμφωνία του καλοκαιριού που καθορίζει και τα βήματα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο- θα κριθεί και η στάση της πάνω στα συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Εσείς θα περιμένατε και θα θέλατε να υπερψηφιστούν κάποια άρθρα ή όλα τα άρθρα ή όλο το νομοσχέδιο και από την αντιπολίτευση; Τουλάχιστον και από τα κόμματα που ψήφισαν στην προηγούμενη φάση αυτό το νέο μνημόνιο, το νέο πρόγραμμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με δεδομένο ότι η αποδοχή του νέου προγράμματος έγινε από όλους με το κριτήριο ότι πρέπει να αποτρέψουμε τη χώρα από τα χειρότερα και ότι έπρεπε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και πάλεψε πολύ ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τα βάρη, κυρίως προς τα χαμηλότερα και μεσαία οικονομικά στρώματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δηλαδή, η άτακτη χρεοκοπία. Θυμάστε όλοι …πως έγινε αυτή η συμφωνία. Μ΄ αυτή τη λογική λοιπόν και τα άλλα κόμματα έχουν μερίδιο της ευθύνης πάνω τους, ευθύνης να βγάλουμε τη χώρα γρήγορα και αποτελεσματικά από τα αδιέξοδα.  Εν πάση περιπτώσει, θα γίνει ένας διεξοδικός διάλογος, για να δούμε αν πραγματικά αυτό το οποίο εννοούσαν και προεκλογικά, ως «συναίνεση», «ευρείες πλειοψηφίες» στη Βουλή, «συνεργασίες» κ.λπ. αν αυτό έχει κάποιο αντικείμενο ή αν ήταν λόγια τα οποία δεν είχαν κανένα περιεχόμενο.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ναι, προεκλογικά και μόνο ή έστω αλλαγή στο μετεκλογικό τοπίο.  Πάντως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τα οποία δεν  δείχνουν μέχρι στιγμής μια διάθεση  συναίνεσης, λένε ότι θα πρέπει και  η κυβέρνηση να δείξει κάποια δείγματα γραφής πάνω και στα δικά τους αιτήματα.  Όπως για παράδειγμα, ακούμε πολύ συχνά να μιλούν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών.  Θα μου πείτε, σχετίζονται αυτά με τα προαπαιτούμενα;  Όχι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλα σχετίζονται, αλλά να σας πω κάτι;  Εδώ πρόκειται περί υποκρισίας.  Μιλάμε για κόμματα τα οποία επί 40 χρόνια κυβέρνησαν τη  χώρα και έφτιαχναν συνεχώς όλο και πιο πλειοψηφικούς νόμους.  Δεν μπορεί σήμερα, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ να μας μιλάει για απλή αναλογική.  Γιατί δεν την έχει κάνει φέρει τόσα χρόνια;  Πάγιο αίτημα της Αριστεράς ήταν η απλή αναλογική και η Αριστερά ήταν αυτή που στάθηκε απέναντι σε όλους αυτούς τους σκληρά πλειοψηφικούς νόμους με το κατάπτυστο σχέδιο του bonus των 50 εδρών.  Αυτά δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτά τα έκαναν και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια.  Επομένως, δεν μπορεί να έρχεται αίτημα και μάλιστα με τη μορφή της απόγνωσης και της απελπισίας τύπου «τι πράγματα είναι αυτά;».  Εμείς είμαστε, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι θα μεταρρυθμίσουμε και σε αυτό το επίπεδο, τη χώρα.  Και βεβαίως, τα θέματα τα έχει ανοίξει ο Πρωθυπουργός και προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, στις προγραμματικές δηλώσεις, και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει ευρύς διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μάλιστα.  Άρα είναι στις προθέσεις σας.  Να δούμε λίγο τα όσα συζητούνται για τα προαπαιτούμενα, με έμφαση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά ζητήματα.  Διαβάζει κανείς και σήμερα τους τίτλους των εφημερίδων για μεσοπρόθεσμο φωτιά, για αυτόματες περικοπές στις συντάξεις, για κρυφή βόμβα στο ασφαλιστικό. 

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κοινώς, βασικά, για οκτώ δις, τα οποία λείπουν και τα οποία φαίνεται να λείπουν από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τετραετία 2016-2019.  Κάποιοι, δηλαδή, λένε ότι αυτά τα 8 δις θα πρέπει να βρεθούν από περικοπή δαπανών. Δηλαδή από περικοπή σε συντάξεις , ίσως και μισθούς κ.λπ.  Ισχύουν όλα αυτά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρέπει να δούμε ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο, που δεν το έχουμε δει ακόμα ολοκληρωμένο.   Ξέρουμε από το πλαίσιο της συμφωνίας τη μορφή των παρεμβάσεων, που θα γίνουν οι παρεμβάσεις.  Είναι γνωστά πράγματα σε όλους, δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις.  Ξέρουμε ότι μπροστά μας εκκρεμεί η μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και τα εργασιακά θέματα, τα οποία εκκρεμούν για τον επόμενο μήνα. Το επιμελείται ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος έδωσε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί και από την Επιτροπή των Σοφών το πόρισμα που θα έχουν συντάξει και στη συνέχεια θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με σκοπό το Ασφαλιστικό να  ψηφισθεί το Νοέμβριο.  Είναι, ξέρετε, από τα θέματα τα οποία είχαν  μείνει ανοικτά και διεκδικήσαμε για να μείνουν ανοικτά, προκειμένου να κλείσουμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και στο κομμάτι του Ασφαλιστικού και στο κομμάτι των εργασιακών,  τα οποία είναι επόμενα βήματα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ:  Κυρία εκπρόσωπε υπάρχει κάποιο κατώτατο όριο στις συντάξεις για παράδειγμα για το οποίο δεσμεύεστε ότι δεν πρόκειται να πειραχθεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.  Και ο λόγος είναι ότι το πόρισμα και ο τρόπος που εργάζεται η Επιτροπή Σοφών, όχι χωρίς λόγο, αλλά με λόγο, δεν αποκαλύπτεται πριν από το τελικό πόρισμα.  Επομένως, κάτι λένε, κάποιοι έχουν κάποιες πληροφορίες κ.λπ. Επ’ αυτών δεν μπορώ πραγματικά να πάρω θέση.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Για το άλλο μεγάλο θέμα της διευθέτησης του χρέους οι εκτιμήσεις σας στην κυβέρνηση για την έναρξη της επίσημης συζήτησης στα αρμόδια όργανα ποια είναι, πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το  θέμα.  Έχουμε και τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις του κ. Ολάντ ή ας πούμε τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε διεκδικήσει και στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό ήταν κομμάτι της δουλειάς  της διαπραγματευτικής μας ομάδας και της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, να αλλάξει η άποψη για το ελληνικό χρέος και στην Ευρώπη αλλά και πιο έξω από την Ευρώπη.  Δηλαδή, να διεθνοποιήσουμε το θέμα στο βαθμό που ήταν εφικτό και αυτό έγινε. Διότι ξέρουμε όλοι ότι όσο πιο καλά και όσο πιο γρήγορα γίνει μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που κατά την άποψή μας τα τελευταία πολλά χρόνια δεν είναι βιώσιμο χρέος, τόσο περισσότερο θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες από τα βάρη των μνημονίων.  Επομένως το  θεωρούμε σημαντικό, το θεωρούμε κεντρικό ζήτημα, το θεωρούμε εθνικό ζήτημα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Γι’ αυτό έχουν δεσμευθεί τα μέρη και  έχουν διατυπώσει άποψη την οποία, όπως είπατε και εσείς, εκτός από το ΔΝΤ- που έτσι και αλλιώς έχει διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό – το οποίο φέρνει τις ευθύνες του για τα προηγούμενα μνημόνια και τον  τρόπο που φτιάχτηκαν …

ΣΒΕΡΚΟΣ :  Και για τον τρόπο που αποδέχτηκε και ως ένα βαθμό ότι είναι «ψιλοβιώσιμο» …

ΚΟΥΚΛΟΥΜΕΠΡΗΣ:  Η προηγούμενη Κυβέρνηση το έλεγε δημοσίως αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΔΝΤ έχει τους όρους του, ότι αν κάποιο χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο, δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ : Για το θέμα αυτό και ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ σήμερα, διαβάζω στη συνέντευξή στου στο Reuters, είπε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για τη μέθοδο που πρέπει να επιλεγεί και μάλιστα υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτευχθεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος της εξυπηρέτησής του σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακόμη και ο Σόιμπλε έχει μιλήσει ότι  το θέμα του χρέους θα πρέπει να συζητηθεί.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Πριν σας αποδεσμεύσουμε κα Γεροβασίλη μια ερώτηση σχετικά με το briefing.  Θα ξεκινήσει, το σκέφτεστε πως θα το οργανώσετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς σχεδιάζουμε αυτές τις ημέρες. Θα ξεκινήσει. Δεν είμαι σε θέση να σας πω ακόμη πότε ακριβώς.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ-ΣΒΕΡΚΟΣ: Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή τη συζήτηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ.  Καλή συνέχεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)