to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 08.10.2015

Πολιτική

Ο. Γεροβασίλη: Σε ένα νομοσχέδιο τα προαπαιτούμενα, αυτό δεν σημαίνει ένα άρθρο

Η συνέντευξη της κυβερνητικής εκπρσώπου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ


ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχουμε  κοντά μας την κυβερνητική Εκπρόσωπο κυρία Γεροβασίλη. Καλό μεσημέρι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλό μεσημέρι και από μένα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ας ξεκινήσουμε με τα σκληρά γρήγορα- γρήγορα. Σε πέντε μέρες πρέπει να ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ε, όχι. Μέχρι την Παρασκευή οφείλουν τα υπουργεία ότι τους αντιστοιχεί να το καταθέσουν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου όλο αυτό να γίνει ένα νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να έχει ψηφιστεί 15 Οκτωβρίου. Δηλαδή, θα είναι μια διαδικασία, πιστεύω με τη μορφή του επείγοντος.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ:  Θα καταστεί νόμος του κράτους;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί, προκειμένου μετά να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα και να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η διαδικασία είναι σαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Ένας νόμος ένα άρθρο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω πόσα άρθρα θα έχει το νομοσχέδιο. Δεν έχει καταρτιστεί ακόμα. Eκείνο που ξέρω   είναι ότι δεν προλαβαίνουμε με την κανονική διαδικασία, η οποία, όπως γνωρίζετε απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες.  Επομένως, θα πάμε σε μια πιο σύντομη με στόχο το «επείγον». Το «επείγον» σημαίνει ότι υπάρχουν μέρες συζήτησης. Δηλαδή, να αποφύγουμε το «κατεπείγον».

ΝΤΣΟΥΝΟΣ:  Άρα σίγουρα ένας νόμος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ένα νομοσχέδιο. Τώρα, πόσα άρθρα θα έχει δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αλλά δεν θα έχει και ένα άρθρο μόνο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω πόσα άρθρα θα έχει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το ένα αποκλείεται;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι στις προθέσεις να είναι ένα άρθρο.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Μέσα στα προαπαιτούμενα θα υπάρχουν και κάποιες διορθωτικές αλλαγές; Εκεί προσκαλείται και την αντιπολίτευση να έρθει να στηρίξει τα συγκεκριμένα άρθρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι δύσκολη και κρίσιμη η συγκυρία για τη χώρα, και οφείλουμε να είμαστε πολύ ειλικρινείς  στον ελληνικό λαό, χωρίς μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις οι οποίες δεν οδηγούν  πουθενά. Έχουμε μια συμφωνία, η οποία εμπεριέχει όλα αυτά τα μέτρα  και την οποία έχουμε αποδεχτεί το καλοκαίρι, ξέροντας ότι η συμφωνία αυτή έχει τα θετικά της, έχει και τα αρνητικά της μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε ιδεολογικά, αλλά ούτε πιστεύουμε ότι μέσω αυτών βγαίνουμε  από την κρίση. Υπάρχουν και τέτοια  μέτρα τα οποία κρίνονται ως υφεσιακά. Επίσης, δεν πιστέψαμε ποτέ ότι με μια τακτική που ακολουθήθηκε  μέχρι σήμερα, η οποία υπαγορεύει αύξηση της φορολογίας, μείωση μισθών και συντάξεων και μείωση του Δημοσίου τομέα, θα βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Δεν το πιστέψαμε ποτέ αυτό.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: … Είναι φορολογίες που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός. Έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, κάνετε λάθος δεν είναι.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ:  Είναι προσθετική στα υπόλοιπα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι προσθετική στα υπόλοιπα, αλλά να σας πω για να είμαστε απολύτως σαφής ότι υπάρχει μια αύξηση σε σχέση με τους φόρους του 2014, η οποία είναι περίπου 1,5 δις. Αυτή είναι η αύξηση.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αύξηση όμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, είναι όμως 1,5 δις ,στα 50 δις που είναι η φορολογία. Γι’ αυτή την αύξηση συζητάμε για να μην είμαστε υπερβολικοί. Υπάρχει αύξηση, δεν θα θέλαμε να συμβαίνει, αλλά είναι αυτή. Δεν είναι η μεγαλύτερη φοροκαταιγίδα. Η μεγαλύτερη φοροκαταιγίδα έχει ήδη συντελεστεί. Σήμερα υπάρχουν μέτρα τα οποία πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος, ψηφισμένα από την προηγούμενη χρονιά, που ως γνωστόν δεν ψηφίστηκαν  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε. Επίσης, τον ΕΝΦΙΑ δεν τον βάλαμε εμείς.  

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν τον βάλατε εσείς, αλλά τον διατηρήσατε  κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήμασταν υποχρεωμένοι, δυστυχώς, και θα την εξετάσουμε στα επόμενα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως το περιουσιολόγιο. Έχουμε το καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στο τέλος του έτους, προκειμένου να αντιρροπήσει  το βάρος της φορολογίας προς τους πλουσιότερους.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Με ειλικρίνεια μας λέτε ότι είναι προσθετικό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας απαντώ με ειλικρίνεια.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να το αποφύγετε και αυτό, γιατί είναι προσθετικό. Είναι μετρημένα κουκιά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα. Αλλά να ξέρουμε και τη λέμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η κυβέρνηση προσθέτει φόρους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Και  να μη λέμε ότι σήμερα γίνεται η μεγάλη φοροκαταιγίδα.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Κάποιο ποσοστό φοροελαφρύνσεων θα δούμε κάποια στιγμή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στο καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως σας έλεγα, κατατίθεται  πάντα τέλος του έτους για να ισχύσει από την επόμενη χρονιά.  Ξέρω τους στόχους - δεν είναι δομημένο αυτό το νομοσχέδιο- της ομάδας που το επεξεργάζεται. Ο στόχος είναι να μην προσβάλει άλλο αυτούς που δεν αντέχουν άλλο και που είναι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δηλαδή μπορούμε να δούμε και μείωση ενός φόρου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Γιατί ότι σας πω σήμερα μπορεί να είναι ανακριβές. Δεν θα ήθελα να λέω πληροφορίες, που δεν τις έχω. Σας λέω το στόχο όμως ο οποίος είναι καθαρός.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι είναι καθαρός. Η πρώτη κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιανουαρίου, δεύτερη 20 Σεπτεμβρίου, δεν είναι καινούρια θέλω να πω. Οι περισσότεροι υπουργοί δεν είναι καινούριοι, δεν είναι τωρινοί θέλω να πω. Επεξεργάζεται ένα θέμα που είναι το ασφαλιστικό, που μας καίει όλους. Όταν βγήκαν οι εφημερίδες και έλεγαν ότι πάμε σε περικοπές πάνω από χίλια ευρώ  στις συντάξεις η κυβέρνηση δεν το διέψευσε. Αλλά εδώ φτάνουμε,  θέλω να  σας ρωτήσω, όπως ειλικρινώς μας απαντάτε, εάν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ. Και θέλω να διευκρινίσω  εδώ ότι όταν λέμε συντάξεις 1000 ευρώ, και κύρια και επικουρική μαζί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι συντάξεις στη χώρα μας έχουν ήδη υποστεί τραγικές μειώσεις. Επίσης, έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, που είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι όπου να’ ναι καταρρέει. Και αυτό είναι γνωστό. Και τα αίτια είναι γνωστά. Και το  PSI είναι γνωστό. Το PSI είναι αυτό που διέλυσε και τίναξε τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Και σήμερα έχουμε μπροστά μας μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με στόχο τη βιωσιμότητα, καταρχήν , δηλαδή, να υπάρχουν συντάξεις για να παίρνουν οι πολίτες.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Και αυτό παίζει ένα ρόλο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το συζητώ. Κανείς μας δεν εκτιμά ότι ένας συνταξιούχος των 1000 ευρώ είναι ένας πλούσιος άνθρωπος. Κανείς δεν το εκτιμά αυτό…

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Και ούτε από αυτό να γίνει αναδιανομή του πλούτου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και ούτε κόβοντας από αυτόν θα σώσεις το κράτος. Και αυτό είναι γνωστό. Ωστόσο στο ασφαλιστικό σύστημα του οποίου η βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί με πολλαπλά βήματα.  Έχουν γίνει  οι Προγραμματικές Δηλώσεις και από τον κ. Κατρούγκαλο …

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε λύσει ότι δεν έχει λυθεί 40 χρόνια. Δεν ξέρω αν το υιοθετείται;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρέπει να το λύσουμε επειγόντως, είναι η αλήθεια. Και βεβαίως είναι 40 χρόνια  παθογένειες. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για το ασφαλιστικό μας σύστημα δείχνουν ότι καταρρέει, αν θυμάμαι καλά το 2018. Αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση το 2018 δεν θα έχουμε συντάξεις. Αυτό λένε όλες οι μελέτες. Δεν το λέμε εμείς αυτό. Λέγεται και από πριν. Επομένως με βάση αυτό ξεκινάμε και κινούμαστε για να περισώσουμε την κατάσταση, χωρίς να πλήξουμε τους πιο αδύναμους. Αυτή είναι η βασική αρχή.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δεν το αποκλείεται όμως κιόλας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν ο υπουργός και όλοι αυτοί που επεξεργάζονται δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα προσπαθήσουν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα προσπαθήσουν, δεν θα πω εγώ κάτι άλλο. Γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Σοφών, η οποία επεξεργάζεται εδώ και καιρό θα φέρει το πόρισμα της την άλλη εβδομάδα. Από την άλλη εβδομάδα που θα κατατεθεί το πόρισμα θα μπει σε δημόσιο διάλογο με σκοπό να υπάρχει ένα νομοσχέδιο το Νοέμβριο.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αυτή είναι η διαδικασία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα – ένα τα βήματα μόλις δούμε και το πόρισμα.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αυτό άφησε να εννοηθεί  ο κ. Κατρούγκαλος. Ότι θα  κοπούν συντάξεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι , άφησε να εννοηθεί. Έτσι εκτιμώ και εγώ, ότι θα υπάρξει μια περικοπή σε υψηλές συντάξεις. Αυτό κατάλαβα εγώ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να κόψει συντάξεις;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Μια αριστερή κυβέρνηση πολλά από τα μέτρα τα οποία έχουμε αποδεχτεί στη συμφωνία του καλοκαιριού δεν θα τα εφάρμοζε ποτέ. Πλήρως και με ειλικρίνεια. Έχουμε κάνει  την αυτοκριτική μας απέναντι σε αυτό και έχουμε εξηγήσει σε όλους τους τόνους και προεκλογικά με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό , ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία θέλουμε να  τα αντιρροπήσουμε,  γιατί τα θεωρούμε υφεσιακά. Θεωρούμε ότι επιβαρύνουν σήμερα, τους έλληνες πολίτες στους οποίους έχει εξαντληθεί και η φοροδοτική ικανότητα και  πολύ μεγάλο κομμάτι συνανθρώπων μας ζουν στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Επομένως από εκεί ξεκινάμε και αυτή είναι διάγνωση. Ξέρετε έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχεις διαγνώσει το πραγματικό πρόβλημα και να προσπαθείς βήμα – βήμα μη χάνοντας το στόχο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα χάσουμε το στόχο…

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κάνουν και διαπιστώσεις . Ο πολίτης το γνωρίζει αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι. Ο πολίτης γνωρίζει και για αυτό  μας εμπιστεύτηκε. Γνωρίζει ότι είναι σε δυσκολία η χώρα , ότι η ζωή του είναι δύσκολη. Δεν περάσαμε σε εποχή ανάπτυξης και δεν θα περάσουμε άμεσα. Όλο αυτό έχει κατατεθεί δημόσια. Και πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση η οποία κάνει το μάξιμουμ  της διαπραγμάτευσης και ξέρει ποιον πρέπει να υποστηρίξει, το συμφέρον των πολλών.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα έρθει με τη διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος; Οι συνάδελφοι που με ρώτησαν στο διάλειμμα μου είπαν ότι χρονικά μάλλον δεν βγαίνει το επείγον.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η προσπάθεια είναι, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός ζήτησε την Παρασκευή να έχουν κατατεθεί αυτά, με στόχο να  έχουμε διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος», με την έννοια ότι στο «επείγον» προβλέπονται και τρεις μέρες συζήτηση, δηλαδή γίνεται ένας διάλογος.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Θα δοθεί η δυνατότητα σε βουλευτές που διαφωνούν να καταψηφίσουν κάποια άρθρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο στόχος δεν είναι να είναι σε ένα άρθρο αυτό το νομοσχέδιο, αλλά πραγματικά σας λέω ότι δεν έχει αποτυπωθεί από πλευράς της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Διαρροές φοβάστε; Εννοώ από τους 155, δηλαδή από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ πως όχι. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κάτι τέτοιο.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Επειδή ακούστηκε χθες ότι ο κύριος Νικολόπουλος…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τον κύριο Νικολόπουλο, δεν ξέρω. Ακούστηκε κάτι, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να το εκτιμήσω. Πιστεύω ότι και ο ίδιος έχει τη συναίσθηση της στιγμής.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Γιατί, χθες, από τον Πρωθυπουργό, δεν ακούσαμε ούτε ένα ισοδύναμο, που τόσο πολύ είχαν πολυδιαφημιστεί στην προεκλογική περίοδο και τόσο πολύ ειπώθηκαν αμέσως μετά την ανάληψη πάλι της διακυβέρνησης; Κατ’ αρχάς, να σας ρωτήσω ευθέως: Υπάρχουν ισοδύναμα στα σκαριά και θα τα δούμε παρακάτω;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ιστορία των ισοδυνάμων, τα οποία ισοδύναμα είναι και οικονομικά, αλλά είναι και κοινωνικά, διότι υπάρχουν και μέτρα τα οποία έρχονται μέσα στα προαπαιτούμενα που δεν έχουν οικονομικό αποτέλεσμα, είναι μεταρρυθμιστικά και πολλά εξ’ αυτών είναι από αυτά που όφειλε αυτή η χώρα να είχε κάνει: Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία είναι ένα δύσκολο «παζλ», ένα σύνθετο μάλλον «παζλ», όπως σύνθετο είναι από πού κόβεις και πού βάζεις, μήπως αν κόψω κάτι, για να άρω μια αδικία, αδικώ κάτι άλλο;

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πώς αλλιώς;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι είναι αρκετά σύνθετο αυτό και ξέρετε ότι η ιστορία των ισοδυνάμων δεν έχει μόνο από πού κόβω, αλλά και πού δίνω. Δηλαδή, είναι μια λογική που λέει, για παράδειγμα, χρήματα επιδοτήσεων ευρωπαϊκών μπορούν να πάνε σε μια κοινωνική ομάδα, η οποία έχει αδικηθεί φορολογικά, όπως οι αγρότες, προκειμένου να αντιρροπιστεί η δυσκολία της αύξησης της φορολογίας. Επομένως, γι’ αυτό ακριβώς είναι δύσκολο σήμερα να βγεις και να πεις ένα ισοδύναμο, διότι το ένα ισοδύναμο δεν θα αποτυπώνει την πραγματικότητα του τελικού σχεδιασμού.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ας πούμε, το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει λήξει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το οικονομικό επιτελείο έχει πάρει εντολή από τον Πρωθυπουργό οπωσδήποτε να βρεθεί το ισοδύναμο το οποίο θα μας απαλλάξει από το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Δεν μπορώ να σας απαντήσω, νομίζω ότι ακόμη δεν το έχουν έτοιμο και αυτοί που το επεξεργάζονται.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή πολλά έχουμε ακούσει το τελευταίο οκτάμηνο και όχι μόνο, σε όλα τα μνημονιακά χρόνια από το 2010 και μετά από τότε που η χώρα μας μπήκε σ’ αυτήν την ιστορία με την οικονομική κρίση, έχουμε ακούσει για μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν και που τελικά εφαρμόστηκαν, για κάτι ισοδύναμα, έχουμε δει τα Ζάππεια, έχουμε δει τα «λεφτά υπάρχουν», έχουμε δει πάρα πολλά πράγματα ως πολίτες και τελικά έχουμε φτάσει σε έναν λογαριασμό, ο οποίος είναι για μας πάρα πολύ υψηλός. Και τελικά, όταν ακούμε από ξένους, π.χ. το ΔΝΤ ότι βγάζει άλλα μεγέθη και απαιτεί νέα μέτρα, πολύ ξεκάθαρα ρωτάμε όλους τους πολιτικούς όλα αυτά τα χρόνια, εάν υπάρχει περίπτωση, εκτός από αυτά τα μέτρα που έχουμε δει του μνημονίου (το έχω εδώ μπροστά μου) να δούμε και νέα μέτρα, κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εάν τα βήματα της συμφωνίας δεν ολοκληρωθούν κανονικά, προφανώς διαταράσσεται μια ισορροπία. Αυτό, όμως, δεν είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αποφασιστικά και δεχόμενη και τις δυσκολίες και με πλήρη ειλικρίνεια να προχωρήσει βάση των χρονοδιαγραμμάτων.  Ένα από τα καλά της συμφωνίας, το ότι φτιάχνει δηλαδή ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τρία χρόνια και δίνει χώρο και χρόνο, αυτό είναι ένα από τα σημεία που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε. Σ’ αυτό όμως που δίνουμε μεγάλη έμφαση και ακούστηκε και στις Προγραμματικές Δηλώσεις και από την πλευρά, βεβαίως, του Πρωθυπουργού, είναι ότι σ’ αυτήν τη φάση έχουμε μερικά κρίσιμα σημεία στα οποία κάλεσε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν  δημόσια την άποψή τους, όπως στο χρέος. Τι σημαίνει αυτό; Εάν το χρέος αναδιαρθρωθεί, που σημαίνει ότι μειώνεται το συνολικό βάρος, αυτό σημαίνει ότι μειώνονται τα βάρη προς τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως χρειάζεσαι λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία είναι αποτυπωμένη με βάση το υπάρχον χρέος, χωρίς αναδιάρθρωση. Επομένως, αν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, θα ελαττωθούν τα μέτρα και τα βάρη αυτομάτως. Αυτό σημαίνει για τους πολίτες «συζητάω για το χρέος».

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με το χρονοδιάγραμμα που λέτε εσείς και ο Πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Και θα υπάρξει και ελάφρυνση, εφόσον πετύχουμε την απομείωση, με κάποιο τεχνικό τρόπο, του χρέους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ανάποδα το καταλαβαίνω, ότι αν υπάρχουν καθυστερήσεις από τους υπουργούς, αν υπάρχουν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ισχύουν και τα δύο ανάποδα. Αν υπάρξει καθυστέρηση; Δεν θα υπάρξει. Από μας εξαρτάται αν θα υπάρξει καθυστέρηση. Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, διότι δεν έχουμε περιθώρια να μην εφαρμόσουμε επακριβώς αυτή τη συμφωνία.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με το ασφαλιστικό τι γίνεται;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι; Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θα θέλαμε και τι πρέπει. Και νομίζω ότι είμαστε όλοι πρόσωπα μιας ηλικίας, που μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει το «θέλω» και το «πρέπει» σε αυτή τη ζωή.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς, πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία. Προσπαθούμε να είμαστε πιο κοντά στο «θέλουμε», όπως κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που δεν τα καταφέρνω και κάνω αυτό που πρέπει και το κάνω και με συνέπεια, για να μπορέσω τελικά να φτάσω και σ’ αυτό που θέλω, χωρίς να χάσω τον στόχο. Εάν χάσω τον στόχο και αλλοτριωθώ, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά αυτό είναι ένα «εάν». Εγώ λέω: όχι, δεν θα χάσουμε τον στόχο, θα μείνουμε προσηλωμένοι σταθερά στον στόχο της γρήγορης και όσο το δυνατόν ανώδυνης εξόδου από όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η κυβέρνηση πήρε χθες το βράδυ 155 ψήφους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Θα θέλατε και ίσως να προτείνετε και κυβερνητικές θέσεις, λέω εγώ, ένα ευρύτερο άνοιγμα και στην κυρία Γεννηματά και στον κύριο Θεοδωράκη και στον κύριο Λεβέντη ενδεχομένως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΄Ολη αυτή τη συζήτηση περί συναινέσεων, την χαρακτηρίσαμε υποκριτική προεκλογικά και αποδείχθηκε ακόμα και στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής και επιπροσθέτως αποδείχθηκε μόλις χθες. Εγώ δεν είδα καμία διάθεση συναίνεσης εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ίσα-ίσα που ήταν εξαιρετικά επιθετική απέναντι σε μια συμφωνία που οι ίδιοι ψήφισαν.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Λοιπόν, το άνοιγμα το έκανε ο Πρωθυπουργός χθες και είπε ότι εδώ έχουμε μια πορεία μπροστά μας και μπορούμε να αρχίσουμε τη διαδικασία συναινέσεων και στήριξης μέτρων…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η συναίνεση σημαίνει ότι στηρίξτε με στη Βουλή, αλλά θα κυβερνώ μόνος μου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γιατί θα πρέπει να κυβερνήσεις, αφού θες να συμβάλεις; Δεν καταλαβαίνω. Η καρέκλα είναι που θα σου κάνει τη διαφορά; Δηλαδή, θα πρέπει να το δούμε και από την άλλη. Σήμερα έχεις μία κυβέρνηση…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τον κύριο Λεβέντη. Γιατί δεν λέτε «σου κάνω αποδεκτούς τους εννέα όρους, φέρε μου τους εννέα βουλευτές σου».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν γίνονται τόσο απλά αυτά τα πράγματα. Η συναίνεση είναι κάτι το οποίο διαμορφώνεται και αποδεικνύεται. Αν πάω να αλλάξω το κυβερνητικό σχήμα και αυτό να το πω «συναίνεση», ενδεχομένως να είναι και κενό περιεχομένου, να μην είναι τίποτα, πλην μοιράσματος κυβερνητικών θέσεων. Αυτό θέλουμε; Όχι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα καλέσει ο Πρωθυπουργός τους αρχηγούς των κομμάτων να τους πει «ελάτε να συζητήσουμε»;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, τα οποία ο ίδιος είπε, όπως στη συζήτηση για το χρέος, όμως, αυτό προϋποθέτει κάτι: προϋποθέτει να βγουν τα κόμματα και να πουν «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να παλέψουμε για να γίνει βιώσιμο». Το έχουν πει αυτό, κύριε Κούτρα; Νομίζω πως όχι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Απ’ όσο ξέρω, όχι, δεν το έχουν πει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, επί ποίου πράγματος η συναίνεση;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι έπρεπε να αποδεχθείς, όπως και εσείς αποδεχθήκατε ότι χρειάζεται, τέλος πάντων, αναδιάρθρωση του χρέους και όχι κούρεμα, έπρεπε να αποδεχθούν για να συμμετάσχει το ΔΝΤ, ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Και η αλήθεια είναι ότι στις προβλέψεις του ΔΝΤ με το προηγούμενο μνημόνιο το χρέος θα ήταν βιώσιμο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι η μία πλευρά που λέτε. Να σας πω εγώ και την άλλη πλευρά; Σας θυμίζω…

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και η απόφαση της 12ης Ιουλίου έλεγε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί με βάση το δωδεκάμηνο από πέρυσι τον Ιούνιο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εντάξει. Σας θυμίζω τη διαπραγματευτική περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ήταν: «ναι σε όλα», «το χρέος είναι βιώσιμο» και success story και «βγαίνουμε στις αγορές». Αυτό ήταν. Success story που στηνόταν επί σειρά ετών, μέχρι και ψεύτικες εικόνες στις εθνικές οδούς έχουμε δει, μην τα ξεχνάμε αυτά, σε έργα που δεν συνέβησαν ποτέ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως, ο κύριος Τσακαλώτος, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, παραδέχθηκε ότι είχαμε ανάπτυξη στο τέλος του 2014.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ενώ τώρα οδηγούμαστε σε ύφεση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα, σαφώς, ξέρετε ότι εδώ έχουμε περάσει… Ανάπτυξη, όταν λέμε «ανάπτυξη», μην λέμε βαριές κουβέντες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: 0,8.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να μιλήσουμε για μία τάση, η οποία κ.λ.π. …

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως, ύφεση δεν είχαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με ποια πρωτογενή πλεονάσματα; Με ποιο ταμειακό διαθέσιμο για τη χώρα; Μείον 500 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή; Ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας είπε ότι τον Φεβρουάριο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Το είπε ο Σταϊκούρας αυτό, δεν το λέω εγώ. Επομένως, για να μιλήσουμε, υπάρχουν οι δείκτες, υπάρχει και η πραγματικότητα. Για τους οικονομικούς δείκτες, πραγματικά, επειδή δεν είμαι και οικονομολόγος, θα δυσκολευτώ και δεν θα προσπαθήσω να το εξηγήσω, όμως παραλάβαμε ταμείο μείον 500 εκατομμύρια, με σκοπό να μην μπορέσουμε εμείς να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, άρα να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο μήνα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θεωρείτε ότι η κοινωνία, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, είναι καλύτερα σήμερα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν είναι καλύτερα, διότι δεν άλλαξε κάτι. Κοιτάξτε: ευθύνονται οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών με μεγάλο βάρος στις κυβερνήσεις των 5 προηγουμένων ετών με τα σκληρά, δυσβάσταχτα μνημόνια χωρίς διαπραγμάτευση και την παράδοση της χώρας. Αυτοί ευθύνονται. Εμείς έχουμε ένα κομμάτι μικρό ευθύνης που δεν προχώρησε το κυβερνητικό έργο όσο έπρεπε, αλλά κάναμε τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα. Αυτό το αναγνώρισε ο ελληνικός λαός. Αποτρέψαμε τα χειρότερα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα. Και σας έδωσε τη νίκη στις εκλογές, αυτό θέλετε να πείτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αποτρέψαμε και την έξοδο, αλλά αποτρέψαμε και το τελεσίγραφο με το σκληρό πακέτο που μας έδωσαν, πριν κάνουμε το δημοψήφισμα. Αφήστε με να το πω αυτό, ότι το αποτρέψαμε αυτό, παρόλο που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ μας έλεγαν «υπογράψτε τώρα οτιδήποτε»…

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …και σήμερα βγήκαν αντιμνημονιακοί. Δεν είναι υποκριτικό αυτό;

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, έχει κάνει πριν από λίγο δήλωση ο κύριος Μεϊμαράκης, να την ακούσουμε για να έχουμε και το σχόλιό σας.

Στη συνέχεια, παρατίθεται η δήλωση του Προέδρου της ΝΔ κυρίου Μεϊμαράκη και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη κληθείσα από τους δημοσιογράφους της εκπομπής να τη σχολιάσει, δήλωσε τα εξής: «Για το ένα άρθρο έχω ήδη απαντήσει».

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Θα είναι ένας νόμος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ένας νόμος. Έγινε ένα μπέρδεμα με αυτό. Ένα νομοσχέδιο δεν σημαίνει ένα άρθρο.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Με περισσότερα του ενός άρθρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό σημαίνει. Δεν είναι συνώνυμα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ένας νόμος μέχρι 15 Οκτωβρίου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπα άρθρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τα άρθρα δεν θα είναι ένα, μας είπατε πριν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα άρθρα δεν είναι έτσι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για επιπλέον μέτρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα. Εμείς έχουμε μια συμφωνία. Το ΔΝΤ εξετάζει όρους με τους οποίους, ενδεχομένως, να μπει στο πρόγραμμα ή όχι. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το θέλετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ΔΝΤ, αν το θέλουμε; Κοιτάξτε, εμείς από το ΔΝΤ, το μόνο στο οποίο συμφωνούσαμε, γιατί το θεωρούσαμε ότι μας βοηθούσε, ήταν στο κομμάτι ότι το ΔΝΤ δεν μπαίνει εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό μας ευνοούσε, ευνοούσε τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια για την απομείωση του χρέους. Κατά τα άλλα, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη του ΔΝΤ και ξέρουμε και πάρα πολύ καλά ότι κακώς έφτασε στην Ευρώπη και ξέρουμε και ποιος το έφερε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα, δεν το θέλετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα και τις δύο πλευρές. Ότι η μία πλευρά…

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Εσείς όμως πρέπει να μας πείτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι δυναμικά τα πράγματα, ξέρετε. Είναι δυναμικά τα πράγματα και πρέπει να τα δει κανένας στο σύνολό τους, για να μπορεί να σας απαντήσει σ’ αυτό. Σήμερα, δηλαδή,  το ΔΝΤ θέτει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους και δεν προτίθεται να μπει, αλλά να μείνει τεχνικός σύμβουλος, γιατί τον Μάρτιο θα αποφασιστεί τι θα κάνει το ΔΝΤ. Μέχρι τον Μάρτιο…

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Σας κατηγορούν ότι …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξηγώ τι μας ευνοεί και τι δεν μας ευνοεί. Κακό είναι αυτό; Και βεβαίως εγώ δεν είμαι ένας καλός διπλωμάτης για να μπορώ να σας τα αναλύσω όλα αυτά, αλλά η διπλωματία ακόμη και στις λεπτομέρειές τις παίζει τεράστιο ρόλο. Επομένως, οφείλουμε να είμαστε πολύ λεπτοί και πολύ προσεκτικοί.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή δεν έχουμε άλλο χρόνο, θέλω να σας ρωτήσω, δεν κρατιέμαι, αλλά θα το ρωτήσω…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να το κάνετε!

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μήπως θα έχουμε εκλογές ή δεν θα έχουμε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό μπορεί να γίνει ανέκδοτο!

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχετε δίκιο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό, όντως, μπορεί να εκληφθεί ως ένα σωστό ανέκδοτο. Δεν θα έχουμε εκλογές. Αυτή θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας. Ούτε οι προηγούμενες εκλογές ήταν στις προθέσεις μας. Ήταν ανάγκη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν ανάγκη και φάνηκε και εκ του αποτελέσματος.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Για τις τράπεζες, έχετε μια εικόνα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τις τράπεζες, γνωρίζω τις δηλώσεις της κυρίας Κατσέλη και ξέρω ότι ολοκληρώνοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα φτάσουμε πολύ κοντά στην άρση των capital controls.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Στο τέλος του χρόνου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επομένως, μετά, είπε η κυρία Κατσέλη, δεν είμαι εγώ η αρμόδια, ότι θα περάσουμε σε γρήγορη άρση των capital controls.

ΚΟΥΤΡΑΣ-ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, σας ευχαριστούμε για τη συνομιλία που είχαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ.





 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)