Ο Ερντογάν υπερασπίζεται το Ριάντ μετά την τραγωδία στη Μέκκα
Στο ποδοπάτημα στη Μίνα, κοντά στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 700 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 863 τραυματίστηκαν.
"Θάνατος στη σαουδαραβική δυναστεία" φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο στόχος τους ήταν να καταγγείλουν "το ανίκανο και εμπαθές καθεστώς" του Ριάντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Συντονισμού Ισλαμικής Προπαγάνδας, που οργανώνει τις επίσημες διαδηλώσεις στη χώρα.
"Η Σαουδική Αραβία είναι ανίκανη να οργανώσει το προσκύνημα" δήλωσε ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Εμαμί Κασανί, ο ιμάμης που τέλεσε την προσευχή της Παρασκευής. "Η διαχείριση του χατζ θα πρέπει να δοθεί στις ισλαμικές χώρες", πρόσθεσε.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εκτίμησε ότι "οι κακοί χειρισμοί" εκ μέρους των σαουδαραβικών αρχών ευθύνονται για το ποδοπάτημα και ζήτησε από το Ριάντ "να αναλάβει την τεράστια ευθύνη για αυτήν την καταστροφή". Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν χαρακτήρισε "ασυγχώρητη την αμέλεια του Ριάντ" και ανακοίνωσε ότι συγκροτείται μια επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.
Οι Ιρανοί προσκυνητές που γλίτωσαν από το ποδοπάτημα περιέγραψαν την αντίδραση των σαουδαραβικών αρχών ως "πολύ αργή και πολύ λίγη", μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Press TV. Ορισμένοι είπαν ότι οι διασώστες έφτασαν στην περιοχή με δύο ώρες καθυστέρηση και άρχισαν αμέσως να μαζεύουν τα πτώματα, αντί να φροντίσουν πρώτα για τους τραυματίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ταγματάρχης Μανσούρ Τούρκι υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αμέσως.
Το Ιράν, η μεγαλύτερη σιιτική χώρα της περιοχής, διατηρεί εχθρικές σχέσεις με τη σουνιτική Σαουδική Αραβία.
Από σήμερα στο Ιράν έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος για τα θύματα.
Ιράν: Αξιώνει να εμπλακεί στις έρευνες για την πολύνεκρη τραγωδία στη ΜέκκαH Τεχεράνη αξίωσε σήμερα να εμπλακεί στην έρευνα που διεξάγεται προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο ποδοπάτημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 717 ανθρώπων – μεταξύ αυτών και 131 Ιρανών – κατά τη διάρκεια του ιερού προσκυνήματος στη Μέκκα.
«Χώρες όπως το Ιράν, που υπέφεραν πολύ, πρέπει να έχουν τους δικούς αντιπροσώπους στις έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας και να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Ες-χαγ Τζαχανγκουιρί στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο έπειτα από μια έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τους κακούς χειρισμούς και την έλλειψη εμπειρίας των υπευθύνων (σ.σ. που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση του προσκυνήματος). Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ευθύνεται και πρέπει να απαντήσει» προσέθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού για το Χατζ, Σαΐντ Οχαντί, τον οποίο επικαλέστηκαν ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα «περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην τραγωδία».
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο έως και 2.000 προσκυνητές να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «365 Ιρανοί προσκυνητές εξακολουθούν και αγνοούνται ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι είναι και νεκροί».