"Θα μπορούσαμε να μιλάμε για «κισμέτ» για αυτό που έγινε; (...) Υπάρχει αμέλεια όσον αφορά την ασφάλεια, οι θάνατοι αυτοί είναι αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας" είπε ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AKP, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

"Εάν η Τουρκία αναλάμβανε να οργανώσει το χατζ, θα το έκανε χωρίς κανείς να υποστεί το παραμικρό, με τη βοήθεια του Θεού", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής.

"Οι ιεροί τόποι του Ισλάμ ανήκουν σε όλους τους μουσουλμάνους", συνέχισε, καλώντας όλες τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν "για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα ασφάλειας" στη Σαουδική Αραβία.

Εκτός από τους 717 νεκρούς της Πέμπτης, άλλοι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου στη Σαουδική Αραβία, όταν κατέρρευσε ένας γερανός στο τέμενος όπου προσεύχονταν.

Περίπου 2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ' όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί φέτος στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα. Το χθεσινό ήταν το σοβαρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί εδώ και εννέα χρόνια, όμως πολύ συχνά η χώρα επικρίνεται για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει για να προστατεύσει τους προσκυνητές.

Την Πέμπτη οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 18 Τούρκοι πιστοί αγνοούνταν και σήμερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των 5 από αυτούς.