to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γκ. Γκίζι: Μέρκελ και Σόιμπλε θύμωσαν πολύ με το εκλογικό αποτέλεσμα

Μιλώντας στην εφημερίδα των Συντακτών, ο Γκίζι χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ ως «ηχηρό χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση, που ήθελε να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν το κατάφερε»


Θα μείνει αξέχαστη η ομιλία του στα γερμανικά κοινοβουλευτικά χρονικά, όταν, αρχές του περασμένου Ιουλίου, από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε ως σύγχρονος Εμίλ Ζολά τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Γκάμπριελ ότι από καθαρά ψυχρό κομματικό συμφέρον θέλουν να ρίξουν μιαν αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και υπενθύμισε ότι ήταν η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, που παραβίασε πριν από 11 χρόνια τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στη διάρκεια συζήτησης πάλι για την Ελλάδα, επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική του διαιρεί την ευρωζώνη και καταστρέφει την ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, το τρομερό παιδί της γερμανικής πολιτικής, απερχόμενος επικεφαλής της Κ.Ο. και εμβληματικό στέλεχος του κόμματος Η Αριστερά, βρέθηκε τους περασμένους μήνες αρκετές φορές στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Τελευταία την περασμένη Παρασκευή στο Σύνταγμα, όταν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με το ίδιο πάθος όπως και στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα σε ένα ενθουσιώδες κοινό στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τους ρώτησα για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, και μου απάντησαν με μια φωνή “Οχι”, και τότε τους είπα ότι δεν θα ήταν καλό να με αφήσουν μόνο μου με τους δύο και ότι χρειάζομαι τη στήριξη μιας αριστερής κυβέρνησης, και όλοι τότε γέλασαν», θυμάται σήμερα. Λίγα 24ωρα μετά την αναπάντεχα καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γκρέγκορ Γκίζι μιλά για τη σημασία της νίκης, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τους έξυπνους Ελληνες ψηφοφόρους, τον Λαφαζάνη και το τρίτο πακέτο και το χρέος.

• Συγχαρήκατε τηλεφωνικά τον Τσίπρα για τη νίκη του;

Τηλεφωνικά όχι, αλλά θα του γράψω συγχαρητήρια επιστολή, γιατί υποθέτω ότι θα έχει πολλά να συζητήσει και να διευθετήσει. Θα έχει πολλά τηλεφωνήματα, δεν χρειάζεται και το δικό μου.

• Αυτή η νίκη τι νομίζετε ότι σημαίνει, είναι μια «σωστή απάντηση», όπως δηλώσατε, προς τη γερμανική κυβέρνηση και την Ε.Ε. ή μήπως μια τιμωρία για τον Τσίπρα υπό το πρίσμα ότι τώρα θα πρέπει να υλοποιήσει τα μέτρα λιτότητας;

Κατ’ αρχάς είναι ένα ηχηρό χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση, που ήθελε να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν το κατάφερε.

Στην Ε.Ε. έχουμε 19 νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις υπεύθυνες για το ευρώ. Οι 18 είναι νεοφιλελεύθερες και έχουμε μιαν εξαίρεση, την ελληνική. Εάν δεν επανεκλεγόταν η αριστερή κυβέρνηση, θα ήταν βαριά ήττα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, μπορεί να συνεχίσει, αν και –και εδώ έχετε δίκαιο– θα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά είμαι βέβαιος, θα μπορέσει να κάνει σημαντικά πράγματα.

• Μετά την εντολή του ελληνικού λαού προς τον Τσίπρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και πολιτική λιτότητας όπως θέλει η γερμανική κυβέρνηση, παίρνετε πίσω τις κατηγορίες σας εναντίον της;

Σε καμιά περίπτωση! Επιμένω στις κατηγορίες και είμαι βέβαιος ότι η κ. Μέρκελ αλλά κυρίως ο κ. Σόιμπλε θύμωσαν πολύ με το εκλογικό αποτέλεσμα. Τώρα βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας πρέπει να ακολουθήσει μια –κατά τη γνώμη μου– λανθασμένη πολιτική λιτότητας, αλλά από την άλλη έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, να φορολογήσει τους πλούσιους, να ενισχύσει την Αρχή κατά της φοροδιαφυγής, το Κτηματολόγιο και κυρίως να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.

• Πώς εξηγείτε, κ. Γκίζι, τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, όταν τον Ιανουάριο του δίνει εντολή για να καταργήσει τα μνημόνια και τον Σεπτέμβριο να τα εφαρμόσει; Δεν είναι αντιφατική;

Καθόλου! Απλά οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, ξέρουν ότι με μιαν άλλη κυβέρνηση θα υπέφεραν περισσότερο και ότι ο Τσίπρας πήρε όσα μπορούσε να πάρει. Οσα ζητούν η Ευρώπη και η γερμανική κυβέρνηση από την Ελλάδα είναι λάθος. Αλλά κανείς δεν κατεβαίνει στην πολιτική επειδή έχει να αντιμετωπίσει ευκολίες.

Το πόσο έξυπνα ψήφισαν οι Ελληνες αποδεικνύεται από το ότι, παρά τις εξελίξεις, εμπιστεύτηκαν και πάλι τον Τσίπρα και το κόμμα του. Αυτό με καθησυχάζει. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αισθάνομαι πιο αισιόδοξος έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα.

• Κύριε Γκίζι, σε άλλη συνέντευξη είπατε ότι τώρα ο Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο. Ετσι ακριβώς μιλάει και ο Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε μιλούσε για τα προηγούμενα μνημόνια που δεν είχε υπογράψει ο Τσίπρας. Γι’ αυτό που υπέγραψε ασφαλώς και θα πρέπει να το υλοποιήσει, είναι δεσμευτικό αλλά με βελτιωμένους όρους.

• Αντιλαμβάνεστε τους λόγους για τους οποίους καταποντίστηκε το κόμμα του κ. Λαφαζάνη;

Βλέπετε, υπάρχουν πάντα εξυπνάκηδες που σκέπτονται ότι είναι πιστοί στην ιδεολογία και στις αρχές τους από κάθε άποψη και χαράσσουν τον δικό τους δρόμο. Γι’ αυτό και απέτυχαν, όπως εκ των υστέρων είδαμε. Είναι ο λάθος δρόμος και ελπίζω να βγάλουν τα διδάγματά τους και άλλοι αριστεροί από άλλες χώρες.

• Τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα;

Να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, τη φορολογική δικαιοσύνη, να στήσει Κτηματολόγιο. Δεν υπάρχει χρόνος. Οταν ο λαός αντιλαμβάνεται ότι αποκαθίστανται οι αδικίες, αντανακλάται και στη νέα κυβέρνηση.

• …και από την Ε.Ε.;

Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να συνεχίσει να αντιστέκεται. Νομίζω ότι ξεπροβάλλει μια ευκαιρία, γιατί το ΔΝΤ πρέπει να γίνει οπωσδήποτε εταίρος στο νέο πρόγραμμα, το θέλει και ο κ. Σόιμπλε, αλλά μόνο εάν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, κι αυτό δεν το θέλει ο Σόιμπλε.

Τώρα γίνονται σκέψεις για συμβιβασμό. Αλλά εάν ο Τσίπρας καταφέρει κάποιες ελαφρύνσεις, όπως π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, θα ήταν η επόμενη επιτυχία. Αρα είμαι πεπεισμένος ότι θα εκμεταλλευτεί τις αντιφάσεις που υφίστανται για να οδηγήσει την Ελλάδα με επιτυχία και να την ανοικοδομήσει. Θέλουμε την ανοικοδόμησή της και όχι την καταστροφή της.

• Υπάρχει και η διαγραφή χρεών. Οι σύντροφοί σας στο κόμμα έχουν προτείνει μια διάσκεψη για το χρέος.

Είμαι απολύτως υπέρ! Οχι όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα χρέη των χωρών του ευρώ. Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Κοιτάξτε τι έγινε το 1952 με τη Γερμανία. Μια παρόμοια διάσκεψη χρειαζόμαστε και σήμερα για όλες τις χώρες του ευρώ. Γιατί και το δικό μας χρέος είναι αβάσταχτα υψηλό, απλά δεν γίνεται αυτήν την περίοδο αντιληπτό, γιατί δεν καταβάλλονται τόκοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)