to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 19.09.2015

πηγή: ert

Κοινωνία

Σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα εναντίον προσφύγων στη Σλοβενία – Τους μεταφέρουν από σύνορα σε σύνορα (βίντεο)

Χωρίς τέλος η οδύσσεια χιλιάδων προσφύγων, καθώς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται απρόθυμες να τους φιλοξενήσουν.


 Με σπρέι πιπεριού τους «υποδέχθηκαν» στην Σλοβενία, ενώ η Κροατία τους στέλνει στην Ουγγαρία, και η Ουγγαρία στην Αυστρία. Και νέο φράχτη ύψωσε η Βουδαπέστη κατά μήκος συνόρων της με Κροατία, της οποίας ο πρωθυπουργός εξαπέλυσεκατηγορίες κατά της Αθήνας. Επεισόδια και στην Τουρκία, έξω από την Αδριανούπολη.

Επεισόδια στα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας

Χρήση δακρυγόνων έκανε η αστυνομία της Σλοβενίας για να απωθήσει ομάδα πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε συνοριακό φυλάκιο στο χωριό Χάρμιτσα, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με την υποστήριξη συγκεντρωμένων Κροατών και Σλοβένων ακτιβιστών, ζητούσαν να τους επιτραπεί να μπουν στη Σλοβενία.

Έπειτα από περίπου μια ώρα έντασης, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον τους –μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά– όταν εκείνοι προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό τον οποίο είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί για να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Την Παρασκευή ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να δημιουργήσει «διαδρόμους»για τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών, εάν συνεχίσουν να φθάνουν στο έδαφος της Σλοβενίας κατά μεγάλους αριθμούς, προκειμένου να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

Η Σλοβενία ανέστειλε χθες την κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών από την Κροατία, αφού ομάδα περίπου 150 προσφύγων και μεταναστών προσπάθησε να μπει στη χώρα με ένα τρένο που είχε προορισμό τη Ζυρίχη.

Η Λιουμπλιάνα έτοιμη να δεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες

Η Σλοβενία είναι έτοιμη να δεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες, εφόσον υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα αυτή, δήλωσε η Σλοβένα πρεσβευτής στη Γερμανία, Mάρτα Κος Μάρκο, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post της περιφέρειας.

«Όταν οι πρόσφυγες κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, τους δεχόμαστε και τους προστατεύουμε. Έχουμε τις δυνατότητες γι αυτό. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε έως και 10.000″, τόνισε η Μάρτα Κος Μάρκο.

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν τον αριθμό αυτό, η χώρα θα αναγκαστεί, ωστόσο, να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης. «Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες των συμφωνιών του Σένγκεν και του Δουβλίνου. Ταυτόχρονα παραμένουμε ανθρωπιστές», διαβεβαίωσε η πρεσβευτής της Σλοβενίας, και πρόσθεσε: «Και εμείς γνωρίσαμε την αλληλεγγύη, όταν ήμασταν σε πόλεμο το 1991. Εκείνη την εποχή, η Αυστρία και η Ιταλία βρίσκονταν σε άμεση ετοιμότητα για να μας βοηθήσουν. Συνεπώς, αισθανόμαστε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες».

Η χώρα προτίθεται να τηρήσει το απαραβίαστο των συνόρων του χώρου Σένγκεν, στον οποίο εντάχθηκε στα τέλη του 2007.

Συρμάτινος φράχτης κατά μήκος 41 χλμ των συνόρων της με την Κροατία

Η Βουδαπέστη αποφάσισε να κατασκευάσει νέο συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. χερσαίων συνόρων της με την Κροατία, καθώς τα υπόλοιπα 330 χλμ. συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών που ορίζονται από τον ποταμό Ντράβα, είναι δύσκολο να τα διασχίσει κανείς.

Η Ουγγαρία, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής εναντίον των μεταναστών, είχε ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Η χώρα θέλει επίσης να κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία, στα ανατολικά.

Την ίδια ώρα, η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προωθεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ουγγαρία, ενώ, χθες προώθησε στη Βουδαπέστη 4.400 ανθρώπους με λεωφορεία και τρένα.

«Είμαστε κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένοι να δεχόμαστε τους πρόσφυγες, να τους στέλνουμε (στα σύνορα), και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπέλι Μάναστιρ, το οποίο ήταν σχεδόν άδειο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Βολές Κροατίας κατά Ελλάδας

Ο Μιλάνοβιτς επισήμανε ότι το «σοβαρό πρόβλημα» ήταν στην Τουρκία και την Ελλάδα, απ” όπου οι μετανάστες κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων.

Ο επικεφαλής της κροατικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσοστό 75 έως 80% των μεταναστών εισέρχεται από τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για ανθρώπους των οποίων η ζωή δεν είναι σε κίνδυνο».

«Θα μεταφερθούν από τους διακινητές με φουσκωτές βάρκες. Είναι ένα ταξίδι που είναι πολύ σύντομο και το οποίο μπορούμε να εμποδίσουμε, αλλά η Ελλάδα δεν το κάνει επίτηδες», τόνισε.

«Η Κροατία δεν θα γίνει το κέντρο προσφύγων στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε.

Επεισόδια έξω από την Αδριανούπολη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Τουρκία, όταν οι αρχές εμπόδισαν πρόσφυγες που φθάνουν στην Αδριανούπολη από την Κωνσταντινούπολη, και τους γύρισαν πίσω.

Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/MARIJAN MURAT

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)