to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 12.09.2015

Οικονομία

40.000 πρόσφυγες αναμένει η Γερμανία το Σαββατοκύριακο - Πολιτική διαμάχη για τη στάση της Μέρκελ

Εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για άφιξη 40.000 προσφύγων το Σάββατο και την Κυριακή. Την ίδια ώρα η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται τα "πυρά" του κυβερνητικού της εταίρου, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.


Το ρεύμα προσφύγων προς τη Γερμανία συνεχίζεται αμείωτο. Η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα εισέλθουν στη χώρα ακόμη 40.000 άνθρωποι από τις νότιες και νοτιανατολικές γειτονικές της Γερμανίας χώρες. Πρώτος σταθμός των περισσότερων προσφύγων είναι το Μόναχο, με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν ότι η πόλη φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων της. Νέες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών έκαναν λόγο για άφιξη 10.000 ακόμη προσφύγων εντός της ημέρας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου.

Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών με προορισμό σχεδόν αποκλειστικά τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και η όξυνση της προσφυγικής κρίσης σε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία, οδήγησαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην απόφαση να ανοίξει προς το παρόν τα γερμανικά σύνορα για την υποδοχή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

Ο Χέρφριντ Μύνκλερ, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Όπως σχολίασε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, "οι προσπάθειες στην ΠΓΔΜ και στα ουγγρικά σύνορα να αναχαιτιστούν οι πρόσφυγες με συρματόπλεγμα, αστυνομία, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και γκλοπ εμφανώς απέτυχαν. Και επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θέλει να θωρακιστεί με χρήση πυροβόλων όπλων, διότι αυτή θα ήταν η εναλλακτική, πρέπει να πούμε ‘όχι’, δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε".

"Πυρά" από CSU κατά Μέρκελ – κάλυψη από το SPD

Η Γερμανίδα καγκελάριος μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς ότι η χώρα "θα καταφέρει" να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι τις εκτιμήσεις της, με τα πρώτα "σύννεφα" με αφορμή τους χειρισμούς στο προσφυγικό ζήτημα να κάνουν την εμφάνισή τους εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Συγκεκριμένα, ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, επιτέθηκε στην Άγκελα Μέρκελ με συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Όπως δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, η απόφαση να επιτραπεί σε χιλιάδες πρόσφυγες να μεταβούν από την Ουγγαρία στη Γερμανία είναι ένα "λάθος" που θα απασχολήσει τη Γερμανία για μεγάλο διάστημα ακόμη, σχολίασε.

Πάντως, ο έτερος κυβερνητικός εταίρος του μεγάλου συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), έσπευσε να παράσχει στήριξη στη Γερμανίδα καγκελάριο. Η γενική γραμματέας του SPD Γιασμίν Φαχίμι, με σημερινές τις δηλώσεις σε εφημερίδες του εκδοτικού ομίλου Funke, τόνισε ότι "δεν βρίσκω καθόλου σωστό να διεξάγει κανείς τώρα κομματικές αντιπαραθέσεις στην πλάτη των προσφύγων".

Στήριγμα στη Μέρκελ πρόσφεραν και οι Πράσινοι, με την επικεφαλής τους Ζιμόνε Πέτερ να χαρακτηρίζει στην εφημερίδα Oldenburger Nordwest Zeitung "ψυχρή ρητορική απομόνωσης" όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Ζεεχόφερ.

Ο Χέρφριντ Μύνκλερ κατανοεί μεν την κριτική των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, διότι είναι σαφές, όπως σχολίασε, ότι υπάρχουν κάποια όρια. Ωστόσο, ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας, επισήμανε ότι υπάρχουν και θετικές πτυχές στην απόφαση της Άγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας ότι αυτή λήφθηκε με εμπεριστατωμένο και στρατηγικό τρόπο. Όπως σχολίασε κλείνοντας, "η Γερμανία θωράκισε ορισμένα τρωτά σημεία της, που είχαν γίνει εμφανή κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης: την εντύπωση ότι είναι σκληρόκαρδη. Τώρα παρουσιάστηκε μια εντελώς διαφορετική Γερμανία, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο περιθώριο και σε στο επίπεδο των πολιτικών επιλογών".

Άρης Καλτιριμτζής (dpa, epd, dlf) 

Πηγή: Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)