«Το θέμα της αυτοδυναμίας είναι αποφασιστικότητα για να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας, Νίκος Φίλης διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αυτοδυναμία ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους που θα έχει στόχο την έξοδο από την κρίση.

Απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια συνεργασιών με τη Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι συνεργασία μπορούμε να κάνουμε με τη Ν.Δ. με ομαδικές απολύσεις, με εργασιακά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας;»

Αναφορικά με μετεκλογικές συνεργασίες στην έκτακτη προεκλογική εκπομπή του ΑΝΤ1 σημείωσε ότι το «το ερώτημα με ποιους συνεργασία αφορά τα άλλα κόμματα». «Θέλουμε αυτοδυναμία και προγραμματικές συγκλίσεις σε αντίθεση με τους άλλους που επιδιώκουν οικουμενικές συγκλίσεις» ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα της αυτοδυναμίας αποτρέπει αποσταθεροποιημένες  κυβερνήσεις».

«Το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για κυβερνήσεις οικουμενικές, τέτοιες λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν» εξήγησε ο Ν. Φίλης. « Όταν η ανάπτυξη έχει κοινωνικό πρόσημο θα είναι υπέρ των πολλών ή των λίγων, η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή έχουν ονόματα. Τα βαρίδια δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό ζήτημα».  

Μιλώντας για τις σοβαρές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν και σε επίπεδο Ευρώπης υποστήριξε ότι» υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Όπως σε όλη την Ευρώπη ισχύει πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα ή σε ένα πρόγραμμα με συντηρητική, νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση λιτότητας, ή σε μία δεύτερη με προοδευτική που έχει να κάνει με την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη».

Στη Νότια Ευρώπη δεν μπορούν να υπάρξουν γερμανικά πειράματα

«Η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι θεματική είναι για το σύνολο των προβλημάτων. Εξάλλου η Νότια Ευρώπη περιλαμβάνει χώρες με μεγάλες ανισότητες, συγκρούσεις, διαχωριστικές προγραμματικές γραμμές δεν μπορούν να υπάρξουν γερμανικά πειράματα. Γι' αυτό ζητάμε αυτοδυναμία. Είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Με σταθερότητα πολιτική μπορούν να φτιαχτούν πολιτικές συμφωνίες».

Το μνημόνιο δεν είναι το σύμπαν της κυβερνητικής πολιτικής και δεν έχει μόνο μία εναλλακτική, αλλά παράλληλες πολιτικές, συνέχισε ο Νίκος Φίλης εξηγώντας ότι «το πώς θα εφαρμοστεί το μνημόνιο είναι ένα θέμα, αν δηλαδή θα εφαρμοστεί από αυτούς που δηλώνουν «μνημονιακοί πριν το μνημόνιο», ή θα εφαρμοστεί με κοινωνικά αντίβαρα, με ισοδύναμα μέτρα που είναι ανοιχτά να συζητηθούν. Υπάρχουν ζητήματα που δεν εντάσσονται στο μνημόνιο αλλά αφορούν μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς» είπε καταλήγοντας ότι το πολιτικό διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές είναι ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στη χώρα.

Έφερε ως παράδειγμα νεοφιλελεύθερης ή προοδευτικής διακυβέρνησης την  μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος  η οποία όπως είπε, θα γίνει  μέσα από έναν εθνικό διάλογο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ένα σύστημα αναδιανεμητικό ώστε μέσα από τη φορολογική πολιτική να υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των κατώτερων συντάξεων και η Ν.Δ. είναι υπέρ της άποψης του κεφαλοποιητικού συστήματος δηλαδή όσα έχεις δίνεις και παίρνεις, χωρίς καμιά αναδιανομή σοβαρή».

Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης και στην προσέγγισή του από τη Ν.Δ. με μικροκομματική σκοπιμότητα. Σημείωσε όμως ότι αποτελεί «αποτέλεσμα προετοιμασίας αρκετών μηνών η σημερινή διαχείριση του μεταναστευτικού «είναι δημαγωγία να λέγεται ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση επέφερε αυτά τα αποτελέσματα».