to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 10.09.2015

Διεθνή

Ο ευρωπαϊκός τύπος καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση για τους πρόσφυγες

Δεκατρείς ευρωπαϊκές εφημερίδες απηύθυναν σήμερα έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράση ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, εκτιμώντας πως η ΕΕ "κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά".


"Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση που γνώρισε ο κόσμος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", αναφέρουν οι υπογράφοντες την έκκληση αυτή που δημοσιεύεται σήμερα μεταξύ άλλων και στη γαλλική εφημερίδα Libération.

"Όλο και περισσότεροι πεθαίνουν στην απέλπιδα προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις", κυρίως στη Συρία. Ωστόσο, εκτιμούν οι εφημερίδες αυτές, μεταξύ των οποίων η The Independent (Βρετανία) η El Pais (Ισπανία), η La Repubblica (Ιταλία) και η Die Zeit (Γερμανία): "μήνα τον μήνα, η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά" και "η άρνηση να δράσουμε αποκαλύπτει επίσης μια σοβαρή πολιτική κρίση".

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αυτή εκφράζουν την ευχή τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να "αρπάξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και να δράσουν αποφασιστικά για να διαχειριστούν αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία και να μην επιτρέψουν να χαθούν και άλλες ζωές".

Καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να "θεσπίσουν απλά, ασφαλή και πρακτικά μέτρα ώστε να επιτραπεί στους πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στην Ευρώπη χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους για να έλθουν εδώ".

Τους καλούν επίσης να "επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης και στις οποίες φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, χρηματοδοτώντας και οργανώνοντας εκεί ένα σύστημα χορήγησης ασύλου, ασφαλές, αξιοπρεπές και συντονισμένο, που θα προβλέπει ταχεία και δίκαιη αποτίμηση των αιτήσεων ασύλου".

Ζητούν επίσης την αναστολή της ισχύος των συμφωνιών του Δουβλίνου που στέλνουν τους αιτούντες άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου τους στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθούν να συρρέουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι υπογράφοντες ζητούν επίσης από την ΕΕ να "υποστηρίξει μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών"

Εκφράζουν την ευχή "να αυξηθεί η οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν επηρεαστεί από τη συριακή σύγκρουση" και προτρέπουν τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να "ασκήσουν πιο ισχυρή πίεση σε άλλους διεθνείς παίκτες-κλειδιά, όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να τους παρακινήσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να συγκεντρώσουν τους πρωταγωνιστές της συριακής σύγκρουσης γύρω από ένα τραπέζι ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ".

"Πρέπει να δράσουμε, και πρέπει να δράσουμε τώρα", λένε τα δεκατρία μέσα ενημέρωσης.

Τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης που υπογράφουν το κείμενο αυτό είναι η Morgenbladet (Νορβηγία), η Gazeta Wyborcza (Πολωνία), η Népszabadság (Ουγγαρία), η Καθημερινή Κύπρου, η "i" (Βρετανία), η Aftonbladet (Σουηδία), η Information (Δανία) και η MatúsKostolný "Denník N" (Σλοβακία).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)