to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:39 | 07.09.2015

Διεθνή

ΗΠΑ: Eξετάζει μια σειρά θέσεων για το θέμα των προσφύγων

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει μια σειρά προσεγγίσεων στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης προσφύγων που συμπεριλαμβάνουν και την επανεγκατάσταση προσφύγων, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου χθες.



"Είμαστε επίσης σε συνεχή επαφή με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης οι οποίες έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμο από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές", είπε ο Πίτερ Μπόγκαρντ σε ανακοίνωση που απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ένα κύμα προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία, μερικά άτομα που ασκούν κριτική εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθυστερεί να πάρει θέση στο ζήτημα.

Εκατοντάδες Αμερικανοί δηλώνουν την πρόθεσή τους να ανοίξουν τα σπίτια τους σε Σύρους πρόσφυγες

Εκατοντάδες Αμερικανών πολιτών προσφέρθηκαν χθες να φιλοξενήσουν Σύρους μετανάστες στα σπίτια τους, λέγοντας σε ηλεκτρονική αναφορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όφειλαν να επιτρέψουν την είσοδο σε περισσότερους μετανάστες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου.

Σχεδόν 1.300 άτομα είχαν υπογράψει την αναφορά στον προοδευτικό ιστότοπο MoveOn.org μέχρι χθες, καλώντας τη κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στον αριθμό των Σύρων προσφύγων καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με αριθμούς-ρεκόρ αιτούντων άσυλο.

Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι 4 εκατομμύρια άτομα έχουν φύγει από τη χώρα από την αρχή του εμφυλίου το 2011. Οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 1.500 πρόσφυγες και ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξέταζε μια σειρά θέσεων για το θέμα.

Ο πάστορας Έβερετ Σάτοκ, 59, από το Μιλ Κρικ της κεντρικής πολιτείας Ιντιάνα που είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν την αναφορά, είπε ότι το να ανοίξει το σπίτι του σε πρόσφυγες ήταν μέρος της αμερικανικής παράδοσης υποδοχής μεταναστών.

"Συν, οφείλουμε να μοιραστούμε κάποια απ' αυτήν την ευθύνη [για τον πόλεμο στη Συρία] λόγω των αλλαγών μας των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι αποτέλεσμα αυτού", είπε ο Σάτοκ, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Η Γουέντι Γουίλσον-Μίλερ, 40, από το Στούντιο Σίτυ της δυτικής πολιτείας Καλιφόρνιας, είπε ότι είχε υπογράψει γιατί η κρίση στη Συρία φαινόταν ατέλειωτη και η δεινή κατάσταση των προσφύγων όλο και πιό επείγουσα. Οι ΗΠΑ και η οικογένειά της μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά, είπε η Γουίλσον-Μίλερ, ειδική σε γονιμότητα επιστήμονας και μητέρα δύο παιδιών.
"Αν οι ΗΠΑ άνοιγαν όντως τις πόρτες και έλεγαν, 'Ναι, θα επιτρέψουμε την είσοδο σε περισσότερους πρόσφυγες', και χρειάζονταν περισσότερες οικογένειες, τότε ξέρω ότι η δική μου θα προσφερόταν", είπε.

Σύμφωνα με την αναφορά της οργάνωσης MoveOn, οι υπογράφοντες είναι οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, φοιτητές και φοιτήτριες, μεγαλύτερα ζευγάρια που τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι καθώς και άλλοι με χώρο στις κατοικίες τους για άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη βία στη Συρία.

Μια γυναίκα, η Σάνον Λένερτ Μπράουν, από το Έναμκλο στη δυτική πολιτεία Ουάσινγκτον, έγραψε στον ιστότοπο ότι είχε ένα τροχόσπιτο που θα μπορούσε να φτιαχτεί.

Άλλοι όμως, παρότι προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ανησυχούσαν ότι μαζί με αυτούς που φεύγουν από τον πόλεμο μπορούν να έρθουν στις ΗΠΑ και εξτρεμιστές. "Κάνω την προσευχή μου να μην προσπαθήσει να μπεί κανένας τρομοκράτης που προσποιείται τον πρόσφυγα", έγραψε η Πάτι Πέρι από το Κράνμπερι Λέϊκ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)