to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 06.09.2015

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Σύσκεψη για το προσφυγικό στην καγκελαρία

Τα 10 δις προσεγγίζει το κόστος για την διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία. Ψόγος στη Μέρκελ για το άνοιγμα των συνόρων. Τουσκ: δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτο συμβούλιο κορυφής.


 

Στόχος της σημερινής σύσκεψης στη καγκελαρία είναι η συμφωνία των κυβερνητικών κομμάτων σε ένα βασικό σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ήδη πριν από την συνάντηση συμφωνήθηκε ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν η μεταρρύθμιση συνταγματικών άρθρων ή άλλα θέματα, για τα οποία οι απόψεις των εταίρων διαφέρουν, όπως για παράδειγμα νέα νομοθεσία για το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί αίτημα των Σοσιαλδημοκρατικών.

10 δις το κόστος;


Όπως υπενθυμίζει η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung το ποσό είχε προϋπολογιστεί από τη γερμανική κυβέρνηση τον Ιούλιο, όταν οι πρόσφυγες υπολογίζονταν στις 450.000. Με τους νέους υπολογισμούς, ο αριθμός των προσφύγων για φέτος υπολογίζεται στις 800.000 και το γερμανικό κράτος θα πρέπει να διαθέσει 10 δις ευρώ.Ως εκ τούτου, οι ηγεσίες των κυβερνητικών εταίρων πρόκειται να συμφωνήσουν σήμερα σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η στέγαση των προσφύγων, αλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να αντεπεξέλθουν στη νέα κατάσταση, ενίσχυση των δήμων. Και κυρίως θα συζητηθεί η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την κάλυψη του κόστους θα αξιοποιηθεί πλεόνασμα στο φετινό προϋπολογισμό ύψους 5,7 δις ευρώ. Το ποσό αυτό πιθανότατα πάντως δεν επαρκεί για να καλύψεις τις ανάγκες.

Κριτική από το αδελφό κόμμα


Αντίθετα πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση παρέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Όπως δήλωσε η ΓΓ του κόμματος, Γιασμίν Φαχίμι, η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων είναι ένα «ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς προκειμένου να καταδειχθεί ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν και σε δύσκολους καιρούς».Και ενώ λοιπόν διαφαίνεται ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα καταλήξουν σήμερα το βράδυ σε συμφωνία, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές ασκούν κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Ενώ το προεδρείο του κόμματος χαρακτηρίζει την απόφαση «λανθασμένη» ανακοινώνει ότι οι εκπρόσωποί του θα ζητήσουν σήμερα το βράδυ στην καγκελαρία μέτρα για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη Γερμανία.

Πάντως συνεχίστηκε η ροή μεταναστών και σήμερα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό όπως χθες. Το πρωί 1000 πρόσφυγες με τις οικογένειές του έφτασαν από την Ουγγαρία και την Αυστρία με στόχο να μεταφερθούν σε καταλύματα πρώτη υποδοχής στο Ντόρτμουντ. Μόνο χθες η γερμανική αστυνομία κατέγραψε γύρω στις 7.000 αφίξεις.

«Η υπομονή εξαντλείται»


Στο μεταξύ ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έκανε έκκληση για σύγκλιση έκτακτου συμβουλίου κορυφής της ΕΕ διευκρινίζοντας ότι η υπομονή της χώρας του στο προσφυγικό έχει χρονικά όρια. «Δεν υπάρχει εναλλακτική από μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», τόνισε λέγοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων της χώρας του από την περασμένη Παρασκευή είναι μέτρο προσωρινό. Πάντως ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτο συμβούλιο κορυφής, για την ώρα τουλάχιστον.Στην Ουγγαρία η αστυνομία δημιούργησε ένα δεύτερο κέντρο υποδοχής στην περιοχή του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία με 100 θερμαινόμενες σκηνές για 1000 πρόσφυγες. Στην Αυστρία στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης εκατοντάδες πρόσφυγες περιμένουν για να επαναπροωθηθούν στον τελικό τους προορισμό, τη Γερμανία, με τη μεταναστευτική ροή από την Ουγγαρία να εμφανίζεται μειωμένη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)