to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 05.09.2015

Πολιτική

«Αυτά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»: Χαιρετισμός της Όλγας Γεροβασίλη στη συνέλευση των επιμελητηρίων

Η ομιλία της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας:


Σας ευχαριστώ για τη πρόσκληση να παρευρεθώ, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Η Συνέλευση αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στίγμή και ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Κατά συνέπεια, αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία. 

Κυρίες και κύριοι,

Το προηγούμενο διάστημα κατορθώσαμε ως κυβέρνηση, λειτουργώντας μέσα σε ένα περιβάλλον πιέσεων και εκβιασμών, να φτάσουμε σε μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. 

Η συμφωνία δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας για την ελληνική οικονομία καθώς εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας σε βάθος τριετίας.

Ένα από τα βασικότερα σημεία σύγκρουσης με τους δανειστές ήταν ακριβώς ότι εμείς αναζητούσαμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα και όχι απλά το κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.

Η συμφωνία εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την επαναφορά του σε τροχιά στήριξης της πραγματικής οικονομίας. 

Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με σεβασμό και μέριμνα για τα δικαιώματα των δανειοληπτών. Με μέτρα, όπως η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούν στο νόμο Κατσέλη, η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης δανειοληπτών και η υλοποίηση του νόμου για τα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 

Έτσι, η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς.

Μέσα από την συμφωνία επιτύχαμε σημαντικά καλύτερους όρους για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Διαφυλάξαμε κρίσιμες υποδομές νευραλγικές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Διασφαλίσαμε ότι μέρος των εσόδων θα διατίθενται σε επενδυτικές δραστηριότητες.

Κυρίες και κύριοι, 

Για να σταθεί η ελληνική οικονομία και πάλι στα πόδια της, θα πρέπει να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στον προεκλογικό διάλογο μια σειρά προτάσεων για τη στήριξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Με την εκ νέου ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει μια σειρά αλλαγών και πρωτοβουλιών για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θα καταθέσω για τον διάλογο που θα διεξαχθεί εδώ πολύ επιγραμματικά κάποιους από τους πρωταρχικούς μας στόχους:

• Άμεση, πλήρης αποκατάσταση στη ροή πληρωμών από το ΕΣΠΑ για 2007-2013 καθώς και αύξηση της προκαταβολής του ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο από το 7% στο 14%.

• Νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ που εκκινούν αυτές τις μέρες για την στήριξη της απασχόλησης, της καινοτομίας, των τουριστικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής οικονομίας κ.α.

• Δημιουργία νέου αναπτυξιακού νόμου ο οποίος θα ενισχύει το σκέλος των έμμεσων ενισχύσεων. Θα είναι περισσότερο γεωγραφικά και κλαδικά εστιασμένος και θα δίνει κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση του μη αξιοποιούμενου παραγωγικού δυναμικού της πατρίδας μας.

• Μείωση του γραφειοκρατικού κόστους μέσα από αλλαγές στον νόμο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που όπως είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν πρακτικά ανεφάρμοστος.

• Δημιουργία δικτύου Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της επιχειρηματικότητας που θα διαμεσολαβούν ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματία σε όλες του τις συναλλαγές.

• Δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

• Επιτάχυνση της επιστροφής του ΦΠΑ

• Και τέλος δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ δημοσίου και φορολογούμενου.

Κυρίες και κύριοι,

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να προωθήσει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επιμελητηρίων. 

Αλλαγές που θα αποκαθιστούν την ικανότητα των επιμελητηρίων να συμβάλουν σε διαδικασίες τοπικού και περιφερειακού οικονομικού σχεδιασμού. 

Αλλαγές που καθιστούν τα επιμελητήρια πραγματικούς συμπαραστάτες στο έργο των μικρομεσαίες επιχειρήσεων μέσα από την ικανότητα συνδρομής τους σε διαδικασίες ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και συμβολής τους στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες για την μείωση των γραφειοκρατικών βαρών στις επιχειρήσεις. 

Βεβαίως, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο το σταθερό οικονομικό περιβάλλον που διασφαλίζεται από μια ισχυρή κυβέρνηση. 

Κυρίες και κύριοι,

Καλή συνέχεια στις εργασίες της συνέλευσής σας.

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)