to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 03.09.2015

Οικονομία

ΥΠΑΠΕΝ: Έως τον Φεβρουάριο του 2016 η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα στα ακίνητά τους το αργότερο έως τον Φεβρουάριο καλεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ τους ενδιαφερόμενους πολίτες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων εφαρμογής του νόμου 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.


Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας «Οι πολίτες ας έχουν στο μυαλό τους ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης στις ρυθμίσεις του νόμου, έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους.

Επισημαίνεται, ότι μετά την προθεσμία αυτή, κανέναν ακίνητο με αυθαιρεσία και κανένα αυθαίρετο κτίσμα δεν θα μπορεί ούτε να μεταβιβασθεί ούτε να αξιοποιηθεί».

Η πολιτεία, ανέφερε ο υπουργός, διασφαλίζει πλέον τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κατασκευών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η πρακτική της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί ίσως το πιο μελανό σημείο των τελευταίων δεκαετιών στα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας για τη χώρα μας», προσθέτοντας ότι «η πολιτεία, τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε, ότι «ο νόμος 4178/2013 αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οριστικά οι πολεοδομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών στα ακίνητα.

Η πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου θωρακίζει αυτή την πρωτοβουλία της Πολιτείας, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστικό τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της αυθαίρετης δόμησης».

Καταλήγοντας ο Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι «καμία αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου 4178/2013. Οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν, να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους».

Το ΤΕΕ ζητάει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε σε δήλωσή του ότι «η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτήρια. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».

Όπως έγινε γνωστό από το ΤΕΕ, συνολικά, μέχρι σήμερα, σε 902.961 ανέρχονται τα ακίνητα με αυθαιρεσίες, τα οποία έχουν δηλωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε οριστική ρύθμιση έχουν υπαχθεί οι 236.769 δηλώσεις, σε διαδικασία υπαγωγής βρίσκονται οι 202.109, στο στάδιο της αρχικής υποβολής οι 153.909, σε επεξεργασία οι 133.915, ενώ ως άκυρες χαρακτηρίστηκαν 238 δηλώσεις.

Όσον αφορά τα καταχωρημένα πρόστιμα, για τη διετία το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μέση τιμή του προστίμου ανά κατηγορία ανέρχεται σε 5.023 ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσό το οποίο έχει εισρεύσει στα κρατικά έσοδα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)