to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 03.09.2015

Πολιτική

Όλ. Γεροβασίλη: O λαός θα επιλέξει το νέο και το άφθαρτο - Ο στόχος της ΝΔ για "μεγάλο συνασπισμό" δεν θα υλοποιηθεί ποτέ

Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη στο euro2day.gr και την Μαρίνα Μάνη


Μόλις την Κυριακή, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με το «παλιό», ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εντάσσοντας σ' αυτό όμως και το Ποτάμι. Στη συνέχεια τόσο εσείς όσο και άλλα στελέχη του κόμματος αφήσατε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι. Τι άλλαξε;

Τίποτε δεν άλλαξε. Εμείς πιστεύουμε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός. Η χώρα, η κοινωνία και η οικονομία, έχουν ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, οι συνεργασίες βρίσκονται στην πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς, με προϋπόθεση την κοινή προγραμματική συμφωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε με το παλιό, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Πρέπει να επισημάνω ότι η συζήτηση που ξεκινά και εξαντλείται στους μετεκλογικούς συσχετισμούς αφήνει απ' έξω τα μείζονα θέματα της πολιτικής και των αναγκών της χώρας. Ο κύριος Μεϊμαράκης βάζει συνεχώς στο τραπέζι το θέμα των συνεργασιών, χωρίς να δίνει απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα πολιτικού περιεχομένου. Κι αυτό γιατί και απαντήσεις δεν έχει και γνωρίζει ότι χάνει.

Το «η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές» ισχύει και στην περίπτωση που κληθείτε (εάν το επιβάλουν οι αριθμοί) να συγκυβερνήσετε με τη ΝΔ;

Το γνωρίζουμε ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν τις συχνές προσφυγές στην κάλπη. Ωστόσο εξηγήσαμε αναλυτικά και με ειλικρίνεια τους λόγους που προσφεύγουμε σε αυτές, ζητώντας τη δική τους ετυμηγορία, αντί να τα "κανονίσουμε" μεταξύ μας, όπως έκανε το παλιό σύστημα εξουσίας διορίζοντας κυβερνήσεις Παπαδήμου.
Καλούμε τους Έλληνες να επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, δεσμευόμενοι ότι αυτό που στοχεύει η ΝΔ, το λεγόμενο "μεγάλο συνασπισμό", δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.

Κυβέρνηση συνεργασίας με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς τον κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία βλέπετε;

Η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τα προηγούμενα.

Τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι έχετε μεγάλες απώλειες στη νεολαία, στους συνταξιούχους (πήραν ήδη τις πρώτες μειωμένες συντάξεις) και στους ελεύθερους επαγγελματίες στων οποίων τα προβλήματα προστέθηκαν, ως χαριστική βολή, τα capital controls. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα αλλάξει αυτή η εικόνα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι αντιληπτό ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι και οι περισσότερο ευάλωτες. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είμαστε το μόνο κόμμα που διαθέτει πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση, η οποία πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσα στο παλιό και το νέο θα επιλέξει το νέο. Ανάμεσα στο φθαρμένο και το άφθαρτο θα επιλέξει τον άφθαρτο.

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογράφιση της στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν ένα πολύ σημαντικό πολιτικό εργαλείο, αποδίδοντας τη γενική εικόνα και τις τάσεις των ψηφοφόρων. Η κάλπη όμως βγάζει το αποτέλεσμα. Και σας θυμίζω πόσες φορές η κάλπη δεν έχει συμφωνήσει με τα γκάλοπ.

Το πρόγραμμα που δώσατε στη δημοσιότητα δεν έχει μεν σχέση με το υπερφίαλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν απαντά και στα ερωτήματα που αφορούν τις «βελτιώσεις» του μνημονίου για τις οποίες μιλάτε.

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αυτές τις ημέρες βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για ένα παράλληλο και συμβατό προς τη συμφωνία πρόγραμμα που θα ανακουφίσει την ελληνική οικονομία και εκείνες τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο. Οι θέσεις μας είναι σαφείς, τη στιγμή που η ΝΔ και οι άλλες δυνάμεις τις αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αντιφάσκουν, να μην απαντούν και να μην καταθέτουν απτές προτάσεις. Αρκούνται σε ευχολόγια για "συνασπισμούς", χωρίς να παίρνουν σαφή θέση πουθενά. Η προηγούμενη συγκυβέρνηση εφάρμοσε και συνεχίζει να υποστηρίζει μία σειρά καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Εμείς αντισταθήκαμε και καταφέραμε να ανατρέψουμε πολλές από αυτές. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές φέραμε μία συμφωνία με πολύ ευνοϊκότερους όρους από τα προηγούμενα μνημόνια.

Αναρωτιέμαι, έχει η ΝΔ αλλάξει θέση για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ, του νερού και δημόσιων κοινωνικών αγαθών; Για τη μείωση των μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων; Το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να πιέζει να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν.
Και το χειρότερο, τη στιγμή που εμείς καταφέραμε να μπει στο τραπέζι και έχουμε δώσει χρονικό πλάνο για την απαραίτητη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η ΝΔ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι βιώσιμο.

Βασικός άξονας της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση ήταν η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και των εργοδοτικών εισφορών. Πώς θα μείνουν οι εταιρίες στην Ελλάδα και δεν θα μετακομίσουν στις γειτονικές χώρες με χαμηλούς συντελεστές, όταν γνωρίζουν ότι αυτή είναι η φιλοσοφία του κόμματός σας;

Ουδέποτε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπερφορολόγηση, ειδικά των χαμηλών στρωμάτων. Αυτή ήταν στη λογική των μνημονίων που έφεραν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων πέντε ετών, στα πλαίσια της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης. Χωρίς μάλιστα να υπάρχει ποτέ αναπτυξιακό πλάνο, οδήγησε σε διαρκή λιτότητα πνίγοντας την ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι στην πρόσφατη συμφωνία δεν έγινε εφικτό να μειωθούν οι φόροι, οι οποίοι παρέμειναν κατά κύριο λόγο στα ίδια επίπεδα με πριν. Η συμφωνία ωστόσο προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Κάτι που, σε συνδυασμό με τον επόμενο εφικτό μας στόχο που είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, θα σημάνει σημαντική ελάφρυνση των δημοσιονομικών βαρών. Πολύ σύντομα τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα θα επωφεληθούν από αυτές τις βελτιώσεις.

Ακόμη και στη φορολόγηση των αγροτών, η εξίσωση του φορολογικού συντελεστή με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει σταδιακά. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, δεν θα επιβαρυνθεί το αφορολόγητο των 12.000 στις αγροτικές επιδοτήσεις. Σκοπεύουμε μάλιστα να επανεξετάσουμε το θέμα ώστε να προστατεύονται οι χαμηλομεσαίοι παραγωγοί.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες, ότι η ΝΔ, που σήμερα υπόσχεται ελαφρύνσεις, ήταν αυτή που μας πίεζε συνεχώς να συμφωνήσουμε στις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών. Όπως συνήθιζε η ίδια να κάνει. Οργάνωσε ολόκληρη καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ, σε ένα μνημόνιο που, αν το υπογράφαμε, θα περιείχε τρισχειρότερα μέτρα για τον αγροτικό κόσμο.

Αφήσατε στη μέση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεσμεύεστε ότι θα φτάσει στη Βουλή εάν κερδίσετε τις εκλογές;

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται σε τελικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης. Αμέσως μετά τις εκλογές θα ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία. Θα αποδοθούν με διαφάνεια και το απαιτούμενο αντίτιμο τα δικαιώματα χρήσης των δημόσιων συχνοτήτων, τις οποίες οι καναλάρχες εκμεταλλεύονταν χαριστικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιπλέον, ήδη -και εν μέσω προεκλογικής περιόδου- έγινε απαιτητός ο φόρος 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, με την πρώτη από τις δύο δόσεις να αποδίδεται στο τέλος του μήνα. Αυτό ήταν ένα ακόμη «δωράκι» των προηγούμενων κυβερνήσεων στους καναλάρχες, καθώς αναβαλλόταν με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις εδώ και πέντε χρόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)