to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 03.09.2015

Πολιτική

Κανένα αίτημα από Σαμαρά-Βενιζέλο για χρηματοδότηση - Οι δράσεις της απερχόμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδειξαν πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία για τη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων και ασχολήθηκαν μονάχα με το ποιός έχει την καλύτερη κατασταλτική μέθοδο, κάνοντας παράλληλα πλειοδοσία μίσους - Στην αντίπερα όχθη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε, παρά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, και την ένταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, να διαχειριστεί τεράστιες προσφυγικές ροές


Όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα:

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδειξαν πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία για τη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων και ασχολήθηκαν μονάχα με το  ποιός έχει την καλύτερη κατασταλτική μέθοδο, κάνοντας παράλληλα πλειοδοσία μίσους.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έπρεπε να είχε υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση και συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2014, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να είχε δημιουργήσει 2500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες. Δεν έκανε τίποτα.

Η αντιπρότασή τους (ΝΔ - Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) είναι από το να φυλάσσουμε τις θάλασσες μέχρι να κλείσουμε τα σύνορα. Οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Πώς θα τις διαχειριστούν οι συγκεκριμένοι; Με αυτή την αντίληψη που, πέρα από κάθε αίσθημα ανθρωπισμού, είναι και έξω από τις Διεθνείς Συμβάσεις; Η Ελλάδα  είναι χώρα εισόδου έτσι κι αλλιώς, χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Έχει καταφέρει πολλά στο πλαίσιο αυτών των δυνατοτήτων. Καταφέραμε, παρά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, και την  ένταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, να διαχειριστούμε τεράστιες προσφυγικές ροές.

 

Η κατάσταση των εμπόλεμων χωρών, οι οποίες είναι δίπλα μας, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Γυναίκες με μικρά παιδιά εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση. Δεσμευόμαστε, όχι μόνο απέναντι στους διεθνείς κανόνες, αλλά και απέναντι στη συνείδησή μας, τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.


 

Δράσεις της κυβέρνησης:

1. Υποβλήθηκε ολοκληρωμένη πρόταση (Μάιος 2015) και εγκρίθηκε (6 Αυγούστου) για τη διαχείριση και οικονομική επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος.

2. Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έγιναν δεκτές, για πρώτη φορά, οι θέσεις μας για παροχή βοήθειας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Παραδοχή ότι είναι Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα.

3. Έγκριση από την ΕΕ 475 εκατομμυρίων σε βάθος εξαετίας για τις έκτακτες ανάγκες για τα νησιά. Η πρώτη δόση, ύψους 30 εκατομμυρίων θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες.

4. Έχει υποβληθεί αίτημα για έκτακτες δράσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων, για άμεσες ανάγκες στα νησιά.

5. Στην Κω, σε διάστημα 5 ημερών, ταυτοποιήθηκαν 7000 πρόσφυγες, ενώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταυτοποιήσει 8000 σε 4 χρόνια.

6. Βρέθηκε πλοίο για τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά. Μισθώθηκε το «Ελ. Βενιζέλος», χωρητικότητας 2500 επιβατών. Σύντομα, θα διατεθούν και άλλα πλοία.

7.  Το τρέχον έτος έχουν περάσει από την Ελλάδα 160.000 πρόσφυγες (στοιχεία ΟΗΕ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά να κατευθυνθούν στη Βόρεια Ευρώπη, και γι' αυτό δεν υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα.

8. Αρχίζει η επανεξέταση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

9.   Αποφασίστηκε από τους 28 υπουργούς της ΕΕ η μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία. Ακόμα, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

10. Δημιουργία πρότυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, χωρητικότητας 700 ατόμων. Φυλάσσεται εξωτερικά από αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα γεύματα προετοιμάζονται από τον Ερυθρό Σταυρό.

11. Υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με τις  Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Μ.Κ.Ο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Ερυθρό Σταυρό.

12. Καταφέραμε να τριπλασιαστεί η χρηματοδότηση της FRONTEX από 6 σε 18 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και να ενισχυθεί η δράση της.

13. Δέσμευση του ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες) για δράσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω προγραμμάτων και παροχής ειδών προς κάλυψη βασικών αναγκών.

Άμεσα σχέδια δράσης

1. Δημιουργείται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο καθώς και Τοπικά Συντονιστικά σε επίπεδο νησιών, για τον καλύτερο συντονισμό και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

2. Συντάσσεται σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα.

3. Δημιουργία περισσότερων χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας

4. Ταχύτερες διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης διοικητικών εγγράφων για τους πρόσφυγες.

5.  Άμεση διάθεση πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα

6. Πάταξη των κυκλωμάτων δουλεμπορίας

7. Ένταση των διπλωματικών πιέσεων με την Τουρκία για την τήρηση της διμερούς συμφωνίας για το μεταναστευτικό

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)