to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 03.09.2015

Διεθνή

Βερολίνο: Τροποποίηση του συντάγματος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητεί ο Γερμανός ΥΠΕΣ

Την τροποποίηση του γερμανικού συντάγματος -σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο- πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.


«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ζήτημα απαιτεί γρήγορες αποφάσεις», τόνισε ο συντηρητικός υπουργός μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Βάσει των εκτιμήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), φέτος αναμένονται στη Γερμανία έως και 800.000 μετανάστες, όμως τα κρατίδια εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ιδιαίτερα μεγάλο οικονομικό κόστος, τόσο για τα γερμανικά κρατίδια, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Βάσει του γερμανικού συντάγματος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει άμεσα τις κοινότητες, ενώ μπορεί να συμμετέχει μόνο κατά 50% στα έξοδα των κρατιδίων. Ο ντε Μεζιέρ επιθυμεί να αλλάξει αυτό, κάτι που δήλωσε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές: το σχολείο, την αστυνομία, τις κατοικίες, το υγειονομικό σύστημα, τα πάντα. Αναφέρομαι και σε τροποποίηση του συντάγματος. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, σε διάστημα εβδομάδων!», υπογράμμισε.

 «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων για την παροχή ασύλου φτάνει το 40%, οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.

Ωστόσο, για την τροποποίηση του συντάγματος υπάρχουν μεγάλα κοινοβουλευτικά εμπόδια. Η άνω και η κάτω βουλή της Γερμανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν τις τροποποιήσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει στην Μπούντεσταγκ την απαραίτητη πλειοψηφία, όχι όμως και στη Μπούντεσρατ.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)