to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 02.09.2015

Πολιτική

Ως ύποπτος για τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα ο Στ. Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του Σαμαρά (ενημέρωση)

Στον εισαγγελέα κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος είχε κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στην οποία βρίσκεται το όνομά του με το ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ


Νεότερη ενημέρωση 18:33

Πολυσέλιδο υπόμνημα και πλήθος εγγράφων κατέθεσε ενώπιον του επίκουρου οικονομικού Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, που είχε κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα, για τη φερόμενη εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,4 εκατ. δολαρίων  στην τράπεζα HCBS που περιλαμβάνεται στο υλικό της λίστας Λαγκάρντ.

Κατά την τετράωρη κατάθεσή του, ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να αποδείξει πως το σύνολο των χρημάτων που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ στο όνομα το δικό του και των γονέων του, ανήκουν στο επιχειρηματία Σαμπι Μιωνί  , ο οποίος τον είχε ορίσει πληρεξούσιο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, αυτά τα χρήματα φέρεται να καταλήγουν στον λογαριασμό από τον Σ. Μιωνί, κάτι άλλωστε που είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος επιχειρηματίας παλαιότερα σε κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο επίκουρος οικονομικός Εισαγγελέας να ζητήσει νέα συνδρομή εφοριακών αρχών προκειμένου να διασταυρώσει τα έγγραφα και το περιεχόμενο τους που προσκομίστηκαν από τον κ. Παπασταύρου.  

Γραπτή δήλωση Στ. Παπασταύρου

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Παπασταύρου κάνει λόγο για άθλια συκοφαντία «που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σήμερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσα στις αρμόδιες Αρχές διευκρινιστικό υπόμνημα για την υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομά μου. Το υπόμνημα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως  τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως «πληρεξούσιος». 

Ειδικότερα  υπέβαλα τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει.

Επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως «συνδικαιούχο» του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.

Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές, και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό. Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για το λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη.»

(Newsroom naftemporiki.gr)

_________________________________________________________________

Ο δικηγόρος κ. Παπασταύρου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, συνοδευόμενος από το συνήγορό του προσήλθε στις 09:00 το πρωί στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα για να παράσχει εξηγήσεις  ως ύποπτος τέλεσης δύο κακουργημάτων, φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Οι πράξεις για την τέλεση των οποίων καλείται ως ύποπτος αφορούν την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, που  περιλαμβάνεται στο υλικό της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι τα χρήματα ανήκαν σε άλλον μεγαλοεπιχειρηματία – καταθέτη της λίστας και εκείνος λειτουργούσε ως πληρεξούσιος.

Συνδικαιούχοι σε αυτόν τον λογαριασμό εμφανίζεται η μητέρα του του κ. Παπασταύρου και ο εκλιπών πλέον πατέρας του.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ και η Ιωάννα Παπαδάκου, η οποία μίλησε σήμερα στο Κόκκινο, πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία της σκανδαλώδους υπόθεσης που αφορά σοβαρά κακουργήματα. Τον φάκελο διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίο.

Τέσσερις εισαγγελείς αλλά και ελληνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί επιχειρούν να εντοπίσουν τους δράστες των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής, αλλά και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης σε μια υπόθεση που ερευνάται εδώ και τρία χρόνια.
 

Στο επίκεντρο των ερευνών offshore με έδρα τις Βερμούδες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους αλλά και πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, πιλότοι που εξαφανίζονται μυστηριωδώς, Έλληνες που επιμένουν ότι δεν ζουν στην Ελλάδα και η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, που περιέχει θησαυρούς με στοιχεία φοροφυγάδων! Ερευνάται κυρίως ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει κληθεί και από την Οικονομική Εισαγγελία να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει μέρος του φακέλου Παπασταύρου, όπως έχει καταχωρηθεί από το ΣΔΟΕ στην Οικονομική Εισαγγελία, και κυρίως τα πρόσωπα και τις εταιρείες τα οποία ερευνώνται. Την Τετάρτη, άλλωστε, ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού έχει κληθεί ως ύποπτος, αυτοπροσώπως, να παράσχει εξηγήσεις στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση. Μάλιστα έχει τονιστεί ότι η αυτοπρόσωπη εμφάνισή του είναι αναγκαία!

Όπως καταγράφεται στην έκθεση του ΣΔΟΕ, στο επίκεντρο και της δικαστικής έρευνας βρίσκεται το ποσό των 5.390.000 δολαρίων, που ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμό της λίστας, τον οποίον ήλεγχαν ο ίδιος, μέλη της οικογενείας του και η υπεράκτια εταιρεία Stabri με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος αρνείται ότι τα χρήματα ήταν δικά του, διαχειρίστρια της εταιρείας Sabri, που μετά το 2005 ήλεγχε τον λογαριασμό αυτόν, ήταν άλλη εταιρεία, η Capland SΑ, πρώην CAPITAL and Land Asset Management SA με έδρα τη Γενεύη. Εντυπωσιακό είναι ότι ως διεύθυνση της Stabri δηλώνεται η διεύθυνση του συμβούλου στην Αθήνα… Μάλιστα φαίνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε ακριβώς για το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού!

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν ελέγχουν, πάντως, μόνο αυτές τις δυο εταιρείες. Από την έκθεση του ΣΔΟΕ διαβάζουμε ότι ελέγχονται επίσης οι Stabri limited και Capland Asset αλλά και οι B&D Διαφημιστική, Φαινάνσιαλ Ρισέρτς, δύο άτομα γαλλικής καταγωγής, καθώς και η εταιρεία Fairwinds Assets Inc.

Εμφανίζεται η τελευταία να έχει έδρα τον Παναμά (ιδρύεται τον Δεκέμβριο του 2005) και όπως έχει αποκαλύψει «Το ΒΉΜΑ» έχει αποστείλει στον επίμαχο λογαριασμό το ποσό των 2,6 εκατ. δολαρίων. Στη διάθεσή μας το καταστατικό της, που δείχνει ότι τον Μάρτιο του 2008 άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο και μπήκαν ως μέλη του πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση… Στις 12.12.2014, εν μέσω της έρευνας στην Ελλάδα, διαλύεται η εταιρεία. Είναι άλλωστε τέσσερις ημέρες μετά την προκήρυξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές. Ελέγχεται επίσης ο κωδικός «Άγγελος 24» και τι σημαίνει αυτό.

Ο κ. Παπασταύρου καταθέτοντας στο ΣΔΟΕ αναφέρει ότι «ήμουν πληρεξούσιος από το 2005-2011 στον λογαριασμό επιχειρηματία, ο οποίος είχε πρόβλημα υγείας». Στη συνέχεια επικαλείται στοιχεία για μεταθανάτια πληρεξουσιότητα, αφού ο επιχειρηματίας τού είχε αναθέσει να διαθέσει το ποσό αυτό μετά τον θάνατό του… Ο επιχειρηματίας ανέρρωσε και πράγματι επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό Παπασταύρου. Πάντως ερωτήματα εγείρονται από την εισαγγελία γιατί δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά από το άνοιγμα του λογαριασμού.

Από την άλλη πλευρά στην Εισαγγελία προσκομίστηκαν στοιχεία από φάκελο με δραστηριότητες και Ομίλου, με έδρα τις Βερμούδες και άλλες χώρες είτε ευρωπαϊκές είτε «φορολογικούς παραδείσους», ο οποίος σχετίζεται με πρόσωπα που διαχειρίστηκαν λογαριασμούς και εταιρείες και της υπόθεσης Παπασταύρου.

Η υπόθεση είναι σοβαρή και φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κινήσεις συνεργασίας με κράτη που σχετίζονται με τις έδρες των εταιρειών…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)