to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 02.09.2015

Πολιτισμός

Μεσόγειος, η θάλασσα που μας ενώνει: Από τις ακτές της Καταλονίας στην Ιτέα

Στην Ιτέα, λιμάνι των αιώνιων Δελφών, στις 29 Αυγούστου 2015, δίπλα στο κύμα και υπό το φώς της πανσελήνου, έγινε εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας. Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας παρουσίασε δύο σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού από την Καταλονία. Τον ελληνιστή καθηγητή του Παν/μίου της Χιρόνα Eusebi Ayensa (Αουζέβι Αγιένσα), πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και τον διεθνώς αναγνωρισμένο τραγουδοποιό Josep Tero (Τζουζέπ Τέρου) ο οποίος κατάγεται από τη Λ’ Ασκάλα, δίπλα στην αρχαία ελληνική αποικία Εμπόριον.


Ο Eusebi Ayensa (Αουζέβι Αγιένσα) σε άπταιστα ελληνικά, μίλησε για την ανταπόκριση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στην Καταλονία τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει τους ιδιαίτερους δεσμούς που τον συνδέουν με την περιοχή της Φωκίδας. Κατόπιν, οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Κολιαβάς και Δημήτρης Παλούκης  παρουσίασαν  το νεοεκδοθέν βιβλίο του, με τίτλο «Ο Κάρλες Ρίμπα και η νεοελληνική λογοτεχνία».

Ακολούθησε συναυλία με τον εξαίρετο Josep Tero (Τζουζέπ Τέρου), ο οποίος ερμήνευσε στα καταλανικά μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη. Ενδιάμεσα των τραγουδιών παρεμβάλλονταν αντίστοιχα οι απαγγελίες των ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη από τις εξαιρετικές νέες, Κωνσταντίνα Γεωργαντά (ηθοποιό), Εβελίνα Αλτιπαρμάκη (φιλόλογο) και Χριστίνα Αλτιπαρμάκη (φοιτήτρια φιλολογίας). Συγκινητική ήταν η αναφορά του J. Tero στη φιλία του με τον αείμνηστο, επίσης Αλεξανδρινό, Ζώρζ Μουστακί.

Δεκάδες πολίτες απόλαυσαν αυτή τη μαγευτική βραδιά με εξαίσιες μελωδίες και εκλεκτές συγκινήσεις, στο φως του φεγγαριού. Ανάμεσα τους ο Δήμαρχος Δήμου Δελφών κ Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΚ Ιτέας κ. Γουώρθ, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Αγγελέτος, η προϊσταμένη της Ι ΕΠΚΑ Δελφών κ. Ψάλτη, ο πρόεδρος της ΤΚ Αγ. Ευθυμίας κ. Σολτάτος, ο κ. Ν. Μάλλιαρης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μέλος της F.C.Barcelona και συντονιστής της πρωτοβουλίας για την Ελληνοκαταλανική φιλία κ.ά.

Ενδεικτικό της σημασίας της εκδήλωσης είναι ότι στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui δημοσιεύτηκε την Τρίτη 1/9 εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση με τίτλο: «Kavafis, en catala, vora el mar d’ Itea» (Ο Καβάφης, στα καταλανικά, δίπλα στη θάλασσα της Ιτέας)

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/890633-kavafis-en-catala-vora-el-mar-d-itea.html

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)