to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 01.09.2015

Κοινωνία

Στην πλατεία Βικτωρίας διανυκτερεύουν πρόσφυγες - Υπερπροσπάθεια στον Ελαιώνα

Πλήθος προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά, αναγκάζονται να κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα εμφανίζει πληρότητα και δεν έχουν πού να μείνουν, όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.


Περίπου 100 πρόσφυγες κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ εκατοντάδες άλλοι περνούν τη μέρα τους εκεί και το βράδυ αναγκάζονται να κοιμηθούν σε σπίτια υπό άθλιες συνθήκες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί. "Η κατάσταση είναι δραματική", λέει χαρακτηριστικά ο Γιονούς Μοχαμαντί.

Όπως περιγράφει, χθες το βράδυ, έπειτα από καταγγελία κατοίκων, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από τις σκηνές που έστησαν πρόσφυγες στην πλατεία, ισχυρή ομάδα αστυνομικών έδιωξε τον κόσμο από την πλατεία και οι άνθρωποι κοιμήθηκαν στους γύρω δρόμους.

Σε επικοινωνία του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων με το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για να δεχθούν κόσμο. "Στείλαμε τελικά τρεις οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν είχαν πού αλλού να πάνε και τους δέχτηκαν στον Ελαιώνα. Όμως οι θέσεις που αδειάζουν είναι πολύ λίγες για να δεχθούν τόσο κόσμο", συμπληρώνει ο πρόεδρος του Φόρουμ.

Η υπερπροσπάθεια στον Ελαιώνα

"Κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να καλύπτουμε τις ανάγκες των οικογενειών. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε κόσμο που θα έρθει εδώ, ειδικά οικογένειες με παιδιά. Μπορεί να υπάρξει αναμονή, αλλά δεν μένουν απ’ έξω", τονίζει από την πλευρά της η υπεύθυνη λειτουργίας του Ελαιώνα Ανθή Καραγγελή.

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο φιλοξενούνται 700 άτομα, όσα δηλαδή χωράνε τα κοντέινερ. "Οι πληθυσμοί είναι εναλλασσόμενοι, οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν διαρκώς, ωστόσο σε μία ώρα καταλαμβάνονται οι θέσεις που αδειάζουν", εξηγεί η Ανθή Καραγγελή και προσθέτει: "Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν και να πάνε στην Ευρώπη. Ας αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της. Δεν είναι θέμα ελληνικής διαχείρισης αλλά ευρωπαϊκής".

Τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα ζητάει ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. "Δεν μπορεί η Αθήνα να δεχτεί όλο το βάρος. Πρέπει οι αρχές να συνεργαστούν, γιατί φοβόμαστε μη συμβεί τίποτα χειρότερο. Εμείς μιλάμε στους κατοίκους, τους εξηγούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες και προσπαθούμε να βρούμε την κοινωνική ανοχή και ασφάλεια μεταξύ μας. Χρειάζεται όμως και η συνεργασία των αρμόδιων αρχών για την εξεύρεση λύσης", καταλήγει ο Γιονούς Μοχαμαντί.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων πραγματοποιεί καθημερινά δράσεις καθαρισμού της πλατείας Βικτωρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)