to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ειδομένη: Αγώνας ζωής για χιλιάδες πρόσφυγες (βίντεο - φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ της Κατερίνας Μπακιρτζή «στο Κόκκινο»




Αρχές φθινοπώρου και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη επιταχύνουν το ταξίδι τους για να προλάβουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους του χειμώνα. Τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ στην Ειδομένη αυτές τις ημέρες διέρχονται χιλιάδες άνθρωποι αναζητώντας μία άλλη καλύτερη ζωή.  

Τη Δευτέρα επισκεφθήκαμε την Ειδομένη με ένα βαν γεμάτο αλληλεγγύη. Με χυμούς, νερά, γάλατα, τροφή και είδη υγιεινής που συγκεντρώθηκαν από τις ομάδες αλληλεγγύης στο Στέκι Μεταναστών στην Θεσσαλονίκη. Λίγα λεπτά νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές των δύο χωρών είχαν προχωρήσει σε περιορισμένη χρήση χημικών καθώς δημιουργήθηκαν μικροεντάσεις λόγω της πολύωρης αναμονής πάνω από 1500 προσφύγων λίγα μόλις μέτρα από το πολυπόθητο πέρασμα προς τη γειτονική χώρα. Κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο η πρώτη εικόνα είναι ένας άντρας να μεταφέρει την έγκυο γυναίκα του στο αυτοσχέδιο ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ήταν κοντά στην ένταση και ένιωσε να χάνει τις αισθήσεις της. Λίγο παραδίπλα οι εθελοντές περιθάλπουν έναν άντρα γύρω στα 45 που είχε χτυπήσει στο χέρι ενώ άλλοι ελέγχουν την υγεία παιδιών που η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 2-3 έτη. Όπως λένε οι γιατροί η πλειοψηφία των προσφύγων που ζητούν και λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες παρουσιάζουν προβλήματα στα πόδια λόγω των πολλών ημερών που περπατούν αλλά και εξάντληση ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Λίγα μέτρα μακριά είναι στημένος και ο πάγκος των ομάδων αλληλεγγύης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη των ντόπιων αλλά και ομάδων από τη Θεσσαλονίκη είναι συγκινητική παρά την απουσία του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης. Καθημερινά πολίτες και εθελοντές από ΜΚΟ προσφέρουν νερό, χυμούς και συσκευασμένα τρόφιμα στους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ειδομένη. Στόχος τους να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες δημιουργώντας έναν ανθρώπινο περιβάλλον για τις ώρες αναμονής αλλά και εφοδιάζοντας τους με όσα απαραίτητα μπορούν να κουβαλήσουν για την συνέχεια του ταξιδιού τους.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κόσμος αυξάνεται.  Η εικόνα σοκάρει. Ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος και πάνω από 1500 άνθρωποι όλων των ηλικιών να περιμένουν για αρκετές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της γειτονικής χώρας προς την Βόρεια Ευρώπη. Πάνω από 1500 άνθρωποι κάθονται μέσα στον ήλιο σε αυτοσχέδιες ουρές και ομάδες. Μπροστά τους ένα συρματόπλεγμα και από την άλλη πλευρά οπλισμένοι άνδρες από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Ανοίγουν και κλείνουν τα σύνορα και επιβλέπουν την διέλευση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών περιμένουν να ακούσουν την φράση  «now this group» από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. 

Η διέλευση γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις και ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Η αναμονή μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες. Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αυτό συμβαίνει καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ επιτρέπουν την διέλευση ανάλογα με τα δρομολόγια των τρένων που φθάνουν για να παραλάβουν τους πρόσφυγες και να τους οδηγήσουν προς τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Κοινή επιθυμία όλων των προσφύγων είναι μία: Επιχειρούν να φύγουν από την καταστροφή του θανάτου και να βρουν μία καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή.  Οι πρόσφυγες σε μεγάλο βαθμό ξεκινούν το ταξίδι τους από την Συρία είτε από τη ξηρά είτε από τη θάλασσα και φτάνουν στην Ελλάδα την πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Ο Μοχάμεντ, ένας 47χρονος Σύριος που στην χώρα του εργαζόταν σε φαρμακευτική εταιρεία μας λέει πως πριν 10 ημέρες ξεκίνησε με άνδρες συγγενείς του από τη Συρία. Έφθασαν στον Έβρο μέσω του Λιβάνου και έπειτα της Τουρκίας.  Στόχος του είναι η Γερμανία. Θέλει να εγκατασταθεί εκεί και έπειτα να φέρει την γυναίκα και τα παιδιά του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι πρόσφυγες καλούνται να καταβάλλουν στους διακινητές τους ένα πόσο που ξεκινά από 500 ευρώ ανά χώρα με αποτέλεσμα πολλές φορές το ταξίδι να κοστίζει 1.500 ευρώ ή και περισσότερα. 

Είναι βέβαιο πως όσο οι προσφυγικές ροές παραμένουν στην γκρίζα ζώνη της παρανομίας χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν ενώ παράλληλα τα κυκλώματα διακίνησης πλουτίζουν.

Ενδεικτικό άλλωστε των παρωχημένων και αποτυχημένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως μόλις μερικούς μήνες πριν η Ειδομένη αποτελούσε ένα κρυφό πέρασμα και σήμερα η πραγματικότητα το έχει μετατρέψει σε ένα «ελεγχόμενο» και με ένα τρόπο «επίσημο» πέρασμα προς την Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)