to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 26.08.2015

Διεθνή

Ν. Αναστασιάδης: Χαιρετίζω τη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους Κυπρίους αποδήμους χαιρέτισε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.


Σε ομιλία του στο 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Αναστασιάδης έκανε αναφορά στην προσφώνηση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκινου, λέγοντας: "Χαιρετίζω ειλικρινά αυτό που ανέφερε προηγουμένως ο Μιχάλης Κόκκινος, χαιρετίζω τη στάση της Ελλάδας και τη συμπαράσταση που έχουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στον εν εξελίξει διάλογο".

Ο κ. Κόκκινος επανέλαβε με τρόπο κατηγορηματικό τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, "όπως αυτή εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Νίκο τον Κοτζιά, για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής από την Κύπρο". Επίσης , είπε, "στέλνουμε ένα μήνυμα στους γείτονές μας τούρκους ότι ο λαός αυτός δεν πολεμά με όπλα πολεμά με την καρδιά, το μυαλό και τις ιδέες. Και αυτά τα όπλα δεν υποτάσσονται από κανένα στρατό κατοχής".

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, εξέφρασε την ευχή η Κύπρος "να ζήσει ενωμένη και αδελφωμένη, χωρίς εγγυητές και προστάτες".

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκινος εξέφρασε συγκίνηση για την παρουσία του στην Κύπρο, η οποία , είπε, οφείλεται "σε δύο ανθρώπους , στον πολιτικό μου προϊστάμενο, τον Νίκο τον Κοτζιά, και έναν άνθρωπο λίγο νεώτερο από εμένα , τον Αλέξη τον Τσίπρα , από αυτούς τους ανθρώπους της γενιάς μου, που την έβγαλαν από το περιθώριο της πολιτικής και την έβαλαν στην πρώτη γραμμή. Από αυτούς τους πολιτικούς που στα σταυροδρόμια της ιστορίας γίνονται ηγέτες".

Εξάλλου, ο κ. Κόκινος συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Λευκωσίας, Ελένη Λουκαΐδου, πήγε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και είδε την "νεκρή ζώνη", η οποία διχοτομεί την κυπριακή πρωτεύουσα.


Απάντηση Αναστασιάδη σε επικριτές της πολιτικής του στο Κυπριακό

Απάντηση στις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πολιτική του στο Κυπριακό έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα του 18ου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων. Τόνισε ότι "κανένας δεν επιθυμεί μέσα από το διάλογο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας". Συνέχισε λέγοντας ότι "αυτό που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η μετεξέλιξη" και ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο η ελεύθερη περιοχή, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση, αλλά είναι και κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι "ο αγώνας μας πρέπει να είναι μέσα από τη μετεξέλιξη η απελευθέρωση, η επανένωση, η απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό, η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που θα διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων".

Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι "το Σύνταγμα του 1960 δίνει δικαιώματα σε όλους τους Κυπρίους" και υπογράμμισε πως "θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται στο Σύνταγμα του ’60". Απευθυνόμενος στους επικριτές του, είπε: "Αν υπάρχουν κάποιοι που εισηγούνται να καταργήσουμε στη Συνθήκη του 1960, τότε είναι που θα καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία". Διαμήνυσε ότι "έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παλιές εποχές που είχαμε την αντίληψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία δεν ευσταθούν".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι "δεν είναι δυνατό να λέμε για τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ,της 9ης Σεπτεμβρίου 2009, αλλά την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε ότι κάποιοι σήμερα λέγουν -και δεν είναι διχαστικό αυτό που λέγω, αλλά το λέω για χάρη προβληματισμού- ότι είναι ρατσιστική η διζωνική ομοσπονδία. Αν κατοχυρώνεις τις τέσσερεις ελευθερίες, αν κατοχυρώνεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, εργασία, αν κατοχυρώνεις την ανάκτηση περιουσιών ή άλλες θεραπείες που προσφέρονται, και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές".

Για το περιουσιακό έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ καθορίζουν ποιοι είναι παράνομοι χρήστες. Συνέχισε θέτοντας τον προβληματισμό, εάν θα πρέπει να διαγραφούν τα δικαιώματα των 160 χιλιάδων που είναι σήμερα χρήστες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει "ο λαϊκισμός να οδηγήσει σε αρνήσεις, καθώς χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση".

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες για συνεργασία στην περιοχή μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου καταδεικνύουν τις προοπτικές της χώρας μας ως προς το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος κατάφερε να μεγεθύνει τη σημασία της ως γεωπολιτικός παράγοντας σε σχέση με το μικρό της μέγεθος μέσα από μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)