to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 25.08.2015

Διεθνή

Αρχίζουν ξανά οι επαφές των διαπραγματευτών για το Κυπριακό

Μετά την 15ήμερη ανάπαυλα για τις θερινές διακοπές οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Ανδρ. Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, επαναλαμβάνουν από σήμερα τις επαφές τους για την προετοιμασία της συνάντησης μεταξύ Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου.


Στις προηγούμενες συναντήσεις τους, στις αρχές Αυγούστου, είχαν επαφές με τις ομάδες εργασίας για την οικονομία, το περιουσιακό και για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντώνται επί καθημερινής βάσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο αντιμετωπίζονται προβλήματα στην επεξεργασία των θέσεων και κυρίως στο πεδίο των συγκλίσεων. Στα κατεχόμενα καταγράφονται σε διάφορα επίπεδα αντιδράσεις στα υπό συζήτηση θέματα, γεγονός που επηρεάζει και τη διαχείριση που γίνεται από τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»:

- Ασκείται κλιμακούμενη πίεση να διασφαλιστούν οι χρήστες των περιουσιών και να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθεί ο «πρώην ιδιοκτήτης». Η δε αποζημίωση να μην καταβάλλεται από τον χρήστη.

- Στο θέμα των εγγυήσεων το μόνο θέμα που φαίνεται να συζητείται είναι η διαφοροποίηση του υφιστάμενου συστήματος και όχι η κατάργησή του.

- Υπάρχει επιμονή στο θέμα του πρωτογενές δικαίου. Αυτό από τουρκικής πλευράς επιχειρείται να διασφαλιστεί με την απαγόρευση προσφυγών σε διεθνή όργανα για πρόνοιες της συμφωνίας.

- Διαμορφώνεται κλίμα, ακόμη και στο περιβάλλον Ακιντζί, για να μην φύγουν οι έποικοι.

- Στο εδαφικό υπάρχουν ενστάσεις για την επιστροφή εδαφών και συνδέουν τούτο με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα παλινοστήσουν, αλλά θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου.

- Στο θέμα της ιθαγένειας προβάλλονται θέσεις για να παραχωρείται από το συνιστών κρατίδιο.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)