to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 24.08.2015

Πολιτική

Λαφαζάνης-Μελανσόν: Αναγκαίο ένα plan B που θα αλλάξει τη σημερινή Ευρώπη

Συνομιλία με τον Ζακ- Λυκ Μελανσόν είχε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης


Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης συνομίλησε σήμερα, με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ευρωβουλευτή και υποψήφιου του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2012, και τους Ντανιέλ Σιμονέ και Ερίκ Κοκερέλ, εθνικούς συντονιστές του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΛΑ.Ε., "η συζήτηση διεξήχθη σε συντροφικό κλίμα και επέτρεψε να διαπιστωθούν κοινοί προβληματισμοί στα βασικά ζητήματα που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς που αγωνίζονται για τον κοινωνικό μετασχηματισμό στην Ευρώπη. Οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο και οι συνέπειές τους μεγιστοποιούνται σε χώρες που, όπως η Ελλάδα, υφίστανται διαδοχικά Μνημόνια. Αυτές οι πολιτικές επιβάλλονται με τον πλέον ωμό τρόπο από τους Ευρωπαίους ηγέτες και εφαρμόζονται δια μέσου των θεσμών της ΕΕ. Οδηγούν σε  όξυνση των ανισοτήτων, σε αυξανόμενη διαίρεση της Ευρώπης και στην άρνηση κάθε ιδέας δημοκρατίας, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό που αναδύεται είναι μια Ευρώπη υπό γερμανική ηγεμονία, υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και σε μια γεωπολιτική αντίληψη αντάξια του Ψυχρού πολέμου. Μια Ευρώπη που αντιτίθεται με την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα σε κάθε προσπάθεια προοδευτικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, τo ευρώ δεν είναι απλά ένα ενιαίο νόμισμα αλλά ένα πολιτικό σχέδιο και ένα μέσο εκβιασμού απέναντι σε κάθε εγχείρημα ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό".

"Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαιρέτησε την πρόταση του Αριστερού Κόμματος Γαλλίας για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής για ένα σχέδιο Β. Μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, θα μπορούσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της «άλλης Αριστεράς» που θέλουν να αλλάξουν την σημερινή Ευρώπη και να ανοίξει την συζήτηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο που, χωρίς να το καθιστά αυτοσκοπό, θα μπορούσε να καταλήξει και στην ρήξη με το ευρώ εάν οι ηγέτες και οι θεσμοί εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας και άρνησης της δημοκρατίας. Αυτό το διεθνιστικό σχέδιο επείγει εάν θέλουμε να μείνουμε πιστοί στις προσδοκίες και τους αγώνες των προοδευτικών δυνάμεων της και των λαών της Ευρώπης. Η ύπαρξή του τους τελευταίες μήνες  ήταν αναγκαία και θα είχε βοηθήσει την κυβέρνηση Σύριζα να αντισταθεί στους εκβιασμούς του Eurogroup. Αυριο θα είναι απαραίτητη εάν οι δυνάμεις που καταπολεμούν την Ευρώπη της λιτότητας ανέλθουν στην εξουσία στην Ισπανία, την  Ιρλανδία ή την Γαλλία".

"Τέλος, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν προσκάλεσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη θερινή συνδιάσκεψη του Αριστερού Κόμματος που διεξάγεται στην Τουλούζη. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταβεί στην Τουλούζη και σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στη  Γαλλία να συναντήσει τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν το συντομότερο δυνατό", καταληγεί το ενημερωτικό δελτίο Τύπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)