to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:48 | 24.08.2015

Διεθνή

Φινλανδία: Χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση

Χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, προσφέροντας την υποστήριξή του στον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις σκανδιναβικές χώρες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ερείσματα, καθώς το Λονδίνο πιέζει για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε..


Η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Μάιο, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της ένταξης της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. και να θέσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής σε δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει εάν θα παραμείνει στους κόλπους της ή όχι ως τα τέλη του 2017.

«Η προσέγγισή μας είναι πολύ απλή, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες που έχει προβάλει η βρετανική κυβέρνηση», είπε ο κ. Στουμπ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Όζμπορν.

«Θα ήταν παρωδία και για τα δύο μέρη, την Ευρώπη και το Η.Β., εάν το Η.Β. εγκατέλειπε την Ένωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Όζμπορν σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη μονοήμερη περιοδεία του στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία για να δώσει έμφαση στο ζήτημα της προστασίας των κρατών - μελών της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, της οικονομικής και νομισματικής ένωσης των 19 χωρών οι οποίες οδεύουν σε στενότερη οικονομική ολοκλήρωση.

Ο κ. Στουμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον κ. Όζμπορν. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις μεγαλύτερες οικονομίες - μη μέλη της Ευρωζώνης εκτός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», τόνισε.

Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, χώρας η οποία - όπως και η Μ. Βρετανία - δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, επίσης τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία των κρατών - μελών της Ε.Ε. εκτός αυτής και την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε..

Η Μαγκνταλένα Άντερσον τόνισε ότι ως υπουργός «μιας χώρας - μη μέλους της Ευρωζώνης, βλέπω πολλά καλά στο να υπάρχει άλλη μια μεγάλη χώρα που δεν είναι μέλος της, ασφαλώς θα εργαστούμε εποικοδομητικά στις συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν» για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, ο οποίος είχε μεταβεί τον περασμένο μήνα στο Παρίσι για να συζητήσει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει το Λονδίνο, δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία επί ενός ζητήματος το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών των Τόρις: τη μείωση των επιδομάτων που δίνονται σε μετανάστες από χώρες - μέλη της Ε.Ε. που μεταβαίνουν στη Μ. Βρετανία.

«Από τις συζητήσεις που είχα γενικά φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία και περιθώριο για να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσουμε», τόνισε ο Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λούκε Ράσμουσεν και τον υπουργό Οικονομικών της Δανίας Κλάους Φρέντρικσεν αργότερα εντός της Δευτέρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)