to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 24.08.2015

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Die Zeit: Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, όμως ίσως αναγκαστεί να το δεχθεί

Προκειμένου να μην φανεί ότι ξεπερνά για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές της σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ καταφεύγει σε παιχνίδια με τις λέξεις, εκτιμά η Zeit


Η εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει ότι αν και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μιααπομείωσή του.

Προκειμένου να μην φανεί ότι ξεπερνά για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές της σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ καταφεύγει σε παιχνίδια με τις λέξεις, εκτιμά η Zeit.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές επισημαίνει ότι «ενδέχεται να γίνει λόγος για μια περαιτέρω ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται «για κούρεμα».

Είναι γνωστό ότι ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το κούρεμα του χρέους μιας χώρας δεν είναι εφικτό στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, εξηγεί η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας την ελάφρυνση του χρέους της. Και από την άλλη η ίδια η Μέρκελ έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς βουλευτές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας.

Αν η γερμανική κυβέρνηση υποχωρήσει και δεχθεί μια απομείωση του ελληνικού χρέους, φοβάται ότι στο εσωτερικό της χώρας θα την κατηγορήσουν ότι δεν τηρεί τον λόγο της. Αλλά και αν δεν υποχωρήσει και κατά συνέπεια αποχωρήσει το ΔΝΤ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα.

Τώρα λοιπόν, σημειώνει η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που οικονομοτεχνικά θα έχουν τις ίδιες συνέπειες με ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, τα οποία όμως θα αποφύγει να ονομάσει «κούρεμα».

Γι' αυτό γίνεται λόγος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να συνεχίσει να μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα λάβουν το σύνολο των χρημάτων που έδωσαν στην Αθήνα.

Αυτό όμως είναι μια αυταπάτη, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, καθώς η τρέχουσα αξία του συνόλου των μελλοντικών πληρωμών θα μειωθεί. Με άλλα λόγια: κάποια στιγμή η επιτρεπτή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μετατραπεί στο απαγορευμένο κούρεμα, όμως το πότε δεν μπορεί κανείς να το πει.

Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα ξεπερνά τα 30 χρόνια, ενώ συζητείται αυτός να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 60 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ, όταν συζητήσει για το θέμα το φθινόπωρο, καταλήγει η Zeit.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)