to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μαζική θανάτωση πουλιών στη Μεσόγειο

Μόνο στην Ελλάδα θανατώνονται παράνομα 700.000 ετησίως. Η χώρα μας έκτη στη λίστα της ντροπής


Παράνομη μαζική εξόντωση πτηνών από πυροβολισμούς ή ξόβεργες στη Μεσόγειο, που σε αριθμούς αγγίζει τα 25 εκατ. ετησίως, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από την BirdLife International. Ο εδώ εταίρος της, η Ορνιθολογική Εταιρεία, αποκαλύπτει την έκταση της εξόντωσης, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει σε αυτήν τη λίστα της ντροπής την έκτη θέση μεταξύ των 10 χωρών με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.

Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος, με την εκτίμηση ότι περίπου 5,7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσον όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5,6 εκατ. και την Κύπρο πέμπτη με 2,3 εκατ., μετά τη Συρία και τον Λίβανο. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο!

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Η Μάλτα, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στο top 10, με 108.000 πουλιά να θανατώνονται κατά μέσον όρο παράνομα κάθε χρόνο, έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι αυτή η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τ. χλμ. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο, όπως η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.

Κατά τις εκτιμήσεις, ο σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη λίστα (κατ' εκτίμηση 2,9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με τον μαυροσκούφη (1,8 εκατ.), το ορτύκι (1,6 εκατ.) και την τσίχλα (1,2 εκατ.) να ακολουθούν. Ένας αριθμός ειδών, όπως η τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.

Η Μ. Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, χαρακτηρίζει ντροπιαστικά τα αποτελέσματα για τη χώρα μας, αναμενόμενα όμως καθώς "ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πια σχεδόν άφαντος, η εκπαίδευση των κυνηγών η ελάχιστη δυνατή, ενώ η λαθροθηρία δεν αντιμετωπίζεται, με την ανοχή της πολιτείας. Ελπίζουμε η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας αποτελεί μια 'μαύρη τρύπα' για τα πουλιά να δώσει ώθηση για δράση από μεριάς της πολιτείας, αλλά και της κυνηγετικής κοινότητας" καταλήγει.

tags: πουλιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)