to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:24 | 09.08.2015

Κοινωνία

Επιστολή ΟΙΕΛΕ προς υπουργούς: Να μην υπαχθούν τα δίδακτρα στο ΦΠΑ 23%

Επιστολή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Μπαλτά


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της είδησης σχετικά με την απαίτηση των δανειστών για επιβολή συντελεστή Φ.Π.Α. 23% στα ιδιωτικά σχολεία, τυχόν εφαρμογή της οποίας θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις σε χιλιάδες γονείς, μαθητές και εργαζόμενους, η Ομοσπονδία απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Μπαλτά. Λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του ζητήματος, το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο για να εξετάσει αναλυτικά το ζήτημα και τις επόμενες ενέργειες της Ομοσπονδίας.

Η επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς τους Υπουργούς:

Κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε μέσω δημοσιευμάτων για την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών να υπαχθούν τα ιδιωτικά σχολεία στο συντελεστή 23% του Φ.Π.Α. Ως εκπρόσωποι ιδιωτικών εκπαιδευτικών είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει η αποδοχή αυτού του μέτρου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, αλλά και για τη βαθιά ταξική διάστασή του.

Αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ως παρόχου δημόσιου αγαθού υψηλής ποιότητας σε όλους. Ωστόσο, η ελληνική δημόσια εκπαίδευση – ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πολιτική της τελευταίας πενταετίας – δεν παρέχει πλήρεις και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προσχολικής και πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης, όπου το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να αναγκάζονται να φοιτήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση ελλείψει δημόσιων προσχολικών μονάδων και νηπιαγωγείων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, επειδή πολλά δημόσια σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βεβαρημένο ωράριο της εργασίας τους.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες γονέων δεν ανήκουν στη μεγαλοαστική τάξη, είναι κυρίως μικρομεσαίοι που  απευθύνονται σε μικρά ιδιωτικά σχολεία της γειτονιάς και ιδίως στα ποιοτικά, μη κερδοσκοπικά σχολεία, τα οποία από επιλογή διατηρούν τα δίδακτρά τους χαμηλά για να εξυπηρετήσουν κοινωνικές ανάγκες. Η επιβολή του εν λόγω μέτρου θα έχει ως συνέπεια είτε την αύξηση των διδάκτρων – με αποτέλεσμα πολλά μικρά σχολεία να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κλεισίματος και εκατοντάδες συνάδελφοί μας να βρεθούν άνεργοι – είτε τη μετακύλιση του κόστους στις απολαβές των εργαζόμενων, όπως συνέβη με την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους θα βρεθούν ξαφνικά και βίαια εκτός του οικείου εκπαιδευτικού περιβάλλοντός τους με στέρηση πολύτιμων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ενώ θα ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός λίγες μόλις ημέρες πριν από τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Θεωρούμε ότι το κράτος μπορεί να διασφαλίσει ισοδύναμα έσοδα, εάν οι υπηρεσίες του φροντίσουν επιτέλους να καταπολεμηθούν οξύτατα φαινόμενα φοροαποφυγής και αδήλωτης εργασίας που παρατηρούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο χώρο της απασχόλησης γενικά, αντί να επιβάλλει ένα οριζόντιο μέτρο που πλήττει με τον ίδιο τρόπο ανόμοιες εκπαιδευτικές μονάδες. Τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της ελίτ, για ευνόητους λόγους, δεν θα αισθανθούν τις επιπτώσεις του μέτρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ιδιωτική εκπαίδευση ως κοινωνικό αγαθό για πολίτες που προσφεύγουν σ’ αυτήν λόγω των αδυναμιών και ελλείψεων της δημόσιας θα εξαλειφθεί και θα παραμείνει η ιδιωτική εκπαίδευση ως προνόμιο για μερικές εκατοντάδες οικογενειών της άρχουσας τάξης. Μια τέτοια εξέλιξη θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη διευρυμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Ζητούμε από την ελληνική πλευρά αντί της εφαρμογής ενός μέτρου που θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην ιδιωτική οικονομία ευρύτερα που θα έχουν με βεβαιότητα αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                                              ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)