to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 09.08.2015

Διεθνή

Πάνω από 50 νεκροί από το κύμα επιθέσεων στην Καμπούλ

Οι τρεις επιθέσεις οι οποίες σημειώθηκαν στην Καμπούλ από τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στοίχισαν τη ζωή σε 51 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό των αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές χθες Σάββατο.


Η αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε χθες ότι οκτώ πολίτες που εργάζονταν για αυτή σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής, όταν αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε μια βάση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τα θύματα ήταν όλοι Αφγανοί υπήκοοι, σύμφωνα με την αφγανική εταιρεία ασφαλείας που τους απασχολούσε. Επίσης έχασε τη ζωή του ένας ξένος στρατιώτης, η εθνικότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη βάση Καμπ Ιντέγκριτι, την οποία διαχειρίζεται η Academi, η πρώην Blackwater, όπως και για την επίθεση η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι, πολίτες και δόκιμοι αστυνομικοί, σε μια βάση της αφγανικής αστυνομίας χθες. Αντίθετα, δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την πρώτη από τις επιθέσεις, την ανατίναξη ενός φορτηγού παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε μια συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα επιθέσεων ευρείας κλίμακας μετά την ανάδειξη του μουλά Μανσούρ στην ηγεσία των Ταλιμπάν, που αντικατέστησε τον μουλά Όμαρ, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την πρώτη επίθεση, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε ότι δεν είναι «ενήμερος» για αυτή. Οι αντάρτες γενικά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για ενέργειες που έχουν θύματα κυρίως αμάχους, αν και ευθύνονται για μεγάλο μέρος των επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με μια έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, της UNAMA, η οποία δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Κατά την έκθεση αυτή της UNAMA το πρώτο εξάμηνο του έτους οι βιαιότητες εναντίον των αμάχων είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.592 και να τραυματιστούν 3.329.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

(naftemporiki.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)