to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 05.08.2015

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Γερμανία: Απομάκρυνση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ράνγκε λόγω δίωξης δημοσιογράφων

Η υπόθεση δίωξης δημοσιογράφων ιστοσελίδας πολιτικού περιεχομένου για εσχάτη προδοσία είχε μία ένα εξέλιξη, την απομάκρυνση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Χ. Ράνγκε. Ο υπ. Δικαιοσύνης του επέβαλε πρόωρη συνταξιοδότηση.


Η υπόθεση «Netzpolitik» πρωτοστατεί και σήμερα στα γερμανικά ΜΜΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ περιπλέκεται ολοένα περισσότερα. Πρόσφατα δύο δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας netzpolitik.org συνελήφθησαν, ο αρχισυντάκτης Μάρκους Μέκενταλ και ο συνεργάτης του Αντρέ Μάιστερ συνελήφθηκαν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας λόγω δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο απόρρητων πληροφοριών της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με σχέδια για περισσότερη εποπτεία του διαδικτύου. Εξαρχής η κίνηση της έρευνας εις βάρος των δύο προσώπων από τον γενικό ομοσπονδιακό εισαγγελέσα Χάραλντ Ράνγκε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το αν στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της εσχάτης προδοσίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Aπό τη συνέντευξη τύπου του υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας

Aπό τη συνέντευξη τύπου του υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας

Ο γενικός εισαγγελέας αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά τις έρευνες υπό την πίεση των έντονων κυβερνητικών πιέσεων, όπως ανέφερε ο Ράνγκε σε χθεσινή του δήλωση. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανέφερε μάλιστα ότι κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του δέχθηκε εντολή από το υπ. Δικαιοσύνης να αποσύρει από τον φάκελο της υπόθεσης ανεξάρτητη έκθεση εμπειρογνωμόνων η οποία αποδείκνυε ότι τα επίμαχα κρατικά έγγραφα είχαν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να λάβει η υπόθεση διαφορετική τροπή, με νομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον εισαγγαλέα Ράνγκε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, αποπέμποντάς τον στην πραγματικότητα από τη θέση του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ράνγκε, 67 ετών, είχε ήδη κάνει γνωστή εδώ και ένα χρόνο την πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί.

«Σκάνδαλο δίχως προηγούμενο»

Το λογότυπο της αμφιλεγόμενης ιστοσελίδας

Το λογότυπο της αμφιλεγόμενης ιστοσελίδας

Σύμφωνα με τον Μάας οι ισχυρισμοί του Ράνγκε περί εντολής δεν ευσταθούν, καθώς όπως δήλωσε ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης η απόφαση να αποσυρθεί το επίμαχο έγγραφο ελήφθη από κοινού. Ο Μάας τόνισε ότι τίθεται πλέον θέμα εμπιστοσύνης, μετά τις δημόσιες καταγγελίες του Ράνγκε για ευθεία παρέμβαση της πολιτικής στο έργο της δικαιοσύνης. Ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης υπογράμμισε μάλιστα ότι έχει την υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ ανοίνωσε ότι τη θέση του Ράνγκε θα αναλάβει ο εισαγγελέας Μονάχου Πέτερ Φρανκ.

Στο μεταξύ έντονη ήταν αντίδραση πολλών γερμανών πολιτικών από όλα τα κόμματα ως προς τους χειρισμούς του γερμανού υπ. Δικαιοσύνης. Η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Νeue Presse ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης διάσκεψης της Επιτροπής Νομικών Ζητημάτων του γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ και ο αρχηγός της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινκερ έθεσε το ζήτημα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς κάνει λόγο για ένα «σκάνδαλο άνευ προηγουμένου» καθώς και για ένα «δυνητικό φιάσκο». Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής πρόεδρος του CDU Tόμας Στρομπλ εξέφρασε μέσω της Welt την κατανόησή του προς τους χειρισμούς του Χάικο Μάας, ενώ και η γενική γραμματέας του SPD Γιασμίν Φαχίμι υπερασπίστηκε την προσέγγιση του Μάας. Η Ένωση Γερμανών Δικαστών πάντως παρείχε στήριξη στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ενώ ο πρόεδρός της Κρίστοφ Φρανκ δεν δίστασε να πει ότι ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης φοβόταν τις πολιτικές συνέπειες που θα είχε η εν λόγω «αμφιλεγόμενη έρευνα». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, όπου πλέον τίθενται και ζητήματα που άπτονται της διάκρισης των εξουσιών, τη φύση των αρμοδιοτήτων του ομοσπονδιακού εισαγγελέα αλλά τη σχέση του εν λόγω θεσμού με την πολιτική εξουσία.

Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, rtr, tagesschau.de)

Διαβάστε ακόμα: Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα ιστότοπου ειδήσεων με την "υποψία προδοσίας" // Γερμανία: Kατακραυγή για τις έρευνες κατά δημοσιογράφων  

 

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)