to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:18 | 03.08.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί σε επιδρομές κατά του ISIS, σύμφωνα με έκθεση

Για τουλάχιστον 459 θανάτους αμάχων, ανάμεσά τους και 100 παιδιών, στη διάρκεια 52 αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησε ο συνασπισμός των χωρών υπό τις ΗΠΑ κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, κάνει λόγο έκθεση δημοσιογράφων, επικαλούμενη «αξιόπιστες πληροφορίες».


Στη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία συμπληρώνει τον πρώτο της χρόνο το Σάββατο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 5.700 αεροπορικά πλήγματα. Οι επιπτώσεις της επιχείρησης στους αμάχους δεν είναι γνωστές.

Υπεύθυνη για το πρότζεκτ Airways είναι μια ομάδα δημοσιογράφων που δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα έρευνας για 52 αεροπορικά πλήγματα.

Η ομάδα καταγγέλλει ότι υπάρχει «ένα ανησυχητικό χάσμα» ανάμεσα στον αριθμό των νεκρών που δίνει στη δημοσιότητα ο συνασπισμός και σε εκείνον που δίνουν πηγές που βρίσκονται στο έδαφος.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί στη δημοσιότητα μόνο μία έκθεση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία δύο παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στη Συρία τον Νοέμβριο του 2014.

Ο διοικητής της επιχείρησης, αντιπτέραρχος Τζον Έστερμαν, έχει αποκαλέσει την επιχείρηση ως την επιχείρηση «με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και πειθαρχία στην ιστορία των εναέριων πολεμικών επιχειρήσεων».

Μιλώντας στον Guardian, ο επικεφαλής του πρότζεκτ Airways Κρις Γουντς δηλώνει: «Η έμφαση στην ακρίβεια δεν έχει επιβεβαιωθεί σε εμάς από τα γεγονότα στο έδαφος».

Σε διάρκεια έξι μηνών, το πρότζεκτ Airways μελέτησε 118 αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι 52 «απαιτούν άμεση διερεύνηση». Η δημοσιογραφική ομάδα του Airways εκτιμά ότι υπάρχουν ενδείξεις για θανάτους πολιτών και επικαλείται πολλές και αξιόπιστες πηγές για αυτές τις επιθέσεις.

Το πρότζεκτ χρησιμοποίησε για την έρευνά του δημοσιογραφικές πληροφορίες από αγγλόφωνα και τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ανάμεσά τους φωτογραφίες και βίντεο-, καθώς και τα αποτελέσματα ερευνών ομάδων που βρίσκονται στο έδαφος σε Ιράκ και Συρία.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)