to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 29.07.2015

Πολιτική

Αλ. Τριανταφυλλίδης: «Η κοινωνία απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις»

«Μην παίζουμε με τα νεύρα της, με τις αντοχές της. Τα αποθέματα εμπιστοσύνης δεν είναι ανεξάντλητα»


Σε συνέντευξή  του, στο ρ/σ «Παραπολιτικά 90.1» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εξαντλούμε το διάλογο, εξαντλούμε τη διαδικασία αλλά τελικά, σε τελική ανάλυση, όπως ορίζουν τα καταστατικά, αποφασίζει η πλειοψηφία».

Τόνισε δε «Η κοινωνία απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις. Ασφυκτιά από τα επιπλέον προβλήματα στην οικονομία, τα capital controls, το τραπεζικό σύστημα που πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του.

Μην παίζουμε με τα νεύρα της, με τις αντοχές της. Τα αποθέματα εμπιστοσύνης που έχει εκχωρήσει ο Έλληνας πολίτης, οι Έλληνες πολίτες στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρό μας, στον Αλέξη Τσίπρα που στους ώμους του ακουμπούν οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για να δει μια άσπρη μέρα, αυτά τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα».




 

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της συνέντευξης


 

Είναι τραυματικές οι εμπειρίες. Ρήγμα, διάσπαση και μάλιστα σε ένα κόμμα, σε ένα χώρο που ανέλαβε για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια τις τύχες της Χώρας. Θεωρώ ότι είναι μια διαδικασία που δεν αντιστοιχεί, αν θέλετε, στα συναισθήματα και στις επιδιώξεις και στις προοπτικές της ίδιας της κοινωνίας.

Δημ. Σε επίπεδο Κ.Ο. όμως το έχουμε δει να συμβαίνει.

Απάντ. κ. Λυκουρέντζο θα σας τα πω όλα. Δεν θα στρογγυλέψω τίποτα, δεν θα εξωραΐσω τίποτα. Θα χρησιμοποιήσω και καλά κάνετε και διεκδικείτε, όπως διεκδικούσα και εγώ, ένα καθαρό και αξιόπιστο λόγο να μας καταλαβαίνουν και οι ακροατές.

Υπάρχει πρόβλημα(ενν.στο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό είναι σαφές και νομίζω ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που δεν επαναβεβαιώσαμε μια πολύ βασική αρχή που λέει, και υπάρχει όχι μόνο στα αριστερά κόμματα, υπάρχει σε όλα τα κόμματα, υπάρχει στον πολιτικό βίο μία απλή και αυτονόητη λογική δέσμευση ότι η εκάστοτε μειοψηφία συντάσσεται με την εκάστοτε πλειοψηφία.  Αυτό θα έπρεπε να το έχουμε ξεκαθαρίσει . Δεν έγινε ψηφοφορία, όπως είχε γίνει το Φεβρουάριο και αρχής γενομένης με τη διαδικασία εξουσιοδότησης, θυμάστε τη διαδικασία της Κυβέρνησης τρεις μέρες πριν τη 12η Ιουλίου, όταν η Κυβέρνηση ζήτησε την εντολή εξουσιοδότησης της Βουλής για να μπορέσει η διαπραγματευτική ομάδα να ανέβει και να διαπραγματευτεί Κυριακή βράδυ προς Δευτέρα πρωί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εκεί ήταν το «εύφορο έδαφος» όπου γεννήθηκαν τα άνθη του κακού, αυτά που περιγράφετε : διασπάσεις κτλ. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια συνεννόησης, ότι και ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» το μεσημέρι θα προσδιορίσει, θα οριοθετήσει αυτό το πλαίσιο, αλλά και η Κ.Ε. την Πέμπτη για την επιλογή. Και εδώ θέλω να πω ότι όσο και να μη θέλουμε, υπάρχει μια πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα πρέπει να γίνει σεβαστή. Η εκάστοτε μειοψηφία, λέει ο τρόπος της πολιτικής μας αγωγής, συντάσσεται με την όποια πλειοψηφία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συντεταγμένο και συγκροτημένο κόμμα. Δεν είναι ούτε ένα διευρυμένο γκρουπούσκουλο, ούτε ένα άθροισμα προσωπικών πολιτικών, προσωπικών στρατηγικών, snippers ελεύθερων σκοπευτών της πολιτικής, ούτε κόμμα αλά μπάμπουσκα όπου το ένα κουκλάκι βγαίνει μέσα από το άλλο. _

Εξαντλούμε το διάλογο, εξαντλούμε τη διαδικασία αλλά τελικά, σε τελική ανάλυση, όπως ορίζουν τα καταστατικά, αποφασίζει η πλειοψηφία. Εκτός αν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να αποφασίζει η εκάστοτε μειοψηφία. Είναι  και αυτό μια πρόταση.

Αλλά μέχρι τότε, καλώς ή κακώς, θα αποφασίζει η εκάστοτε πλειοψηφία.

Και θέλετε να σας πω και κάτι άλλο; Μην παίζουμε άλλο με τα όρια των αντοχών, με τα νεύρα, με τα όρια των ανοχών ενός κόσμου που περιμένει από μας να κυβερνήσουμε. Γιατί δεν κυβερνάμε ακόμη.

Τον κόσμο δεν τον νοιάζουν, δεν τον ενδιαφέρουν ούτε Κ.Ε., ούτε τα Διαρκή Συνέδρια, ούτε οι συνεδριάσεις της Π.Γ., ούτε κάτι άλλο. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Δεν είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης που θέλει να διαχειριστεί στο εσωτερικό του την κρίση του, να κλειστεί σε μια γωνιά, σε ένα τσαντίρι, να πλακωθούμε μεταξύ μας και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Ταυτόχρονα, ταυτόχρονα είμαστε και Κυβέρνηση που σημαίνει ότι η όποια επιλογή μας σε κομματικό επίπεδο επηρεάζει την πορεία και την προοπτική της Χώρας.

Ερώτ. Ωστόσο πως μπορεί να συνεχίσει η κυβερνητική Κ.Ο., ακούω αυτό που λέτε ότι πρέπει πάντα οι μειοψηφίες να ακολουθούν την άποψη της πλειοψηφίας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που θα ακολουθούνται στην Κ.Ο., ωστόσο αυτό δεν το είδαμε στα τρία τελευταία νομοσχέδια. Ούτε στην εξουσιοδότηση, ούτε στα δύο προαπαιτούμενα.


 

Απάν.  Αυτό συνιστά, κατά την ταπεινή μου άποψη, το πρόβλημα. Ότι ενώ δηλαδή το Φεβρουάριο είχαμε κάνει μία ενδεικτική ψηφοφορία, τώρα δεν ξέρω για ποιους λόγους δεν επελέγη να γίνει μία ψηφοφορία πριν δοθεί η εντολή εξουσιοδότησης, πριν από το 1ο και 2ο  πακέτο των προαπαιτούμενων .



 

Ερωτ. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα;

Απάντ.  Νομίζω πως ναι, γιατί το καταστατικό και ο κανονισμός  λειτουργίας της Κ.Ο. τα προβλέπουν όλα. Τα ξεκαθαρίζουν όλα. Είμαστε κομμάτι του λαού. Ο λαός μας εξέλεξε. Έχουμε τη στήριξη του, υπάρχουμε. Δεν έχουμε τη στήριξή του, δεν υπάρχουμε. Είμαστε προέκταση της πολιτικής βούλησης του λαού που μας εξέλεξε και μας έστειλε στο Κοινοβούλιο για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά του. Ούτε για να κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις, ούτε για να κάνουμε αντιπαραγωγικές συνεδριάσεις την ώρα που καίγεται το πελεκούδι. Η κοινωνία απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις. Ασφυκτιά από τα επιπλέον προβλήματα στην οικονομία, τα capital controls, το τραπεζικό σύστημα που πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του.

Μην παίζουμε με τα νεύρα της,  με τις αντοχές της. Τα αποθέματα εμπιστοσύνης που έχει εκχωρήσει ο Έλληνας πολίτης, οι Έλληνες πολίτες στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρό μας, στον Αλέξη Τσίπρα που στους ώμους του ακουμπούν οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για να δει μια άσπρη μέρα , αυτά τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα. Αντί να τα καταναλώσουμε στις μάχες που πρέπει να δώσουμε κατά της διαφθοράς, κατά της διαπλοκής, για το νομοσχέδιο τώρα που ξεκινά η διαβούλευση για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Για να κυβερνήσουμε επιτέλους. Εκλεγήκαμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, όχι για να συνεδριάζουμε ατέρμονα.


 

Ερωτ. Οπότε θεωρείτε ότι αν δεν λυθεί άμεσα αυτή η κατάσταση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Απάντ. Σαφέστατα. Επιτέλους λένε οι πολίτες ξεκαθαρίστε το τοπίο. Αυτό δεν ενέχει τη θέση να παρακάμπτουμε δημοκρατικές διαδικασίες αλλά επιτέλους αυτές να έχουν ένα «δια ταύτα».

Αφού συζητήσουμε 10, 12, 18, 25 ώρες κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε ένα «δια ταύτα». Και να δούμε εκεί, συνεχίζουμε όλοι μαζί, συνεχίζει μόνο η πλειοψηφία. Ποια θα είναι αυτή η πλειοψηφία; Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Σε ότι με αφορά, σε ότι αφορά το άτομό μου, ως Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και την τιμή που μου έκανε ο Πρόεδρος να με ορίσει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο , εγώ δεν πρόκειται ποτέ να βάλω το όνομά μου κάτω από το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να γίνω ρίψασπις. Εγώ υπερασπίζομαι μια Αριστερά που δεν οδηγείται στην οδό της φυγής, της διαφυγής, της υπεκφυγής και της απόδρασης. Δηλαδή δεν είναι η Αριστερά που όταν είναι στην αντιπολίτευση πετάει πέτρες στα παράθυρα της εξουσίας και όταν γίνεται Κυβέρνηση τα βάζει με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να την παλέψουμε, να την μεταπλάσουμε,  να την κάνουμε αυτή την πραγματικότητα σε όλους τους τομείς, σε όλες τις εκδοχές του κοινωνικού, οικονομικού βίου, μία πραγματικότητα με βάση το προοδευτικό, δημοκρατικό, αριστερό πρόσημο.


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)