to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ήττα των λαών

Η Ριζοσπαστική και Ανανεωτική Αριστερά καλείται σήμερα να δράσει αποτελεσματικά σε έναν ολότελα καινούριο κόσμο, επανεξετάζοντας όσες από τις βεβαιότητες και τις πάγιες αναλύσεις της δεν απαντούν στα σημερινά διακυβεύματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει βίαια και με ραγδαίους ρυθμούς, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο όπου κυριαρχούν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές πολιτικές.



Η Ριζοσπαστική και Ανανεωτική Αριστερά καλείται σήμερα να δράσει αποτελεσματικά σε έναν ολότελα καινούριο κόσμο, επανεξετάζοντας όσες από τις βεβαιότητες και τις πάγιες αναλύσεις της δεν απαντούν στα σημερινά διακυβεύματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει βίαια και με ραγδαίους ρυθμούς, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο όπου κυριαρχούν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές πολιτικές. Ταυτόχρονα, έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη χώρα, όπου η αλληλεγγύη της Ευρώπης δεν υπάρχει. Στο σεβασμό, στο δίκιο του λαού μας, στις δημοκρατικές του επιλογές και στην εθνική κυριαρχία, αντιπαρατίθεται η απειλή ότι οι εκλογές δεν έχουν νόημα να γίνονται και ότι όποια άλλη επιλογή θα αντιμετωπίζεται πραξικοπηματικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή της χώρας. Αυτό είναι ένα πολύ σκληρό μήνυμα για την Ευρώπη.
Η σύγκρουση αυτή με τους εταίρους έχει βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή και στη διάλυση. Το αντιευρωπαϊκό αίσθημα, που διευρύνεται ολοένα, είναι αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής που καταλύει το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Όλα όσα ήταν ενσωματωμένα στην ευρωπαϊκή παράδοση.
Η καταστροφή που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει βαθιά ρήξη και διχασμό, όχι για την Ελλάδα, αλλά για το μέλλον της Ευρώπης.

Ανάχωμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της Ευρώπης

Χωρίς να αναιρείται η διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς, από τη μια μεριά σήμερα υπάρχει το Λαϊκό κόμμα, οι συντηρητικοί που θέλουν μια Ευρώπη και μια ευρωζώνη δύο ταχυτήτων με οδικό χάρτη το σκληρό μονόδρομο της λιτότητας, και από την άλλη οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων, των κοινωνικών κινημάτων, που αρχίζουν να διαμορφώνουν την αντίληψη ότι η Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα, αποδρά από τις βασικές ιδρυτικές σταθερές και αξίες.
Η γρήγορη διαμόρφωση μιας μεγάλης συμμαχίας για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής παράδοσης και προοπτικής, μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της Ευρώπης και τη λιτότητα. Άρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων επωμίζεται την ιστορική ευθύνη να πετύχει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση αγωνίστηκε και αγωνίζεται για έναν άλλο τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης. Η αποδοχή της συμφωνίας ήταν αναγκαία αναδίπλωση. Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το θέμα του χρέους και η μη βιωσιμότητά του, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καθόλου στη συζήτηση, μπαίνει στη συμφωνία με την αναδιάρθρωσή του από το 2022 και μετά. Επίσης, η εξασφάλιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να καταστούν ασφαλείς οι καταθέσεις των πολιτών και το εμπροσθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα είναι ένας συνδυασμός, που εφ’ όσον κλείσει η συμφωνία, μπορεί να καταστήσει πραγματικότητα την αποφυγή του Grexit. Όλα αυτά, μπορούν να αντισταθμίσουν τις υφεσιακές τάσεις που θα δημιουργήσουν τα σκληρά μέτρα και να δώσει προοπτικές για επαναφορά επενδύσεων και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Δυνατότητες για διαφορετική πολιτική

Μέσα στα σκληρά πλαίσια που δημιουργεί η συμφωνία, υπάρχουν οι δυνατότητες για πολιτικές αναδιανομής, καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν οι δυνατότητες να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη, να ξεκινήσουν επιτέλους αυτοί, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν την ασυλία των κυβερνήσεων και δεν πλήρωναν, να πληρώνουν.
Αυτές τις δύσκολες ώρες χρειάζεται νηφαλιότητα, πολιτική ωριμότητα, αίσθημα ευθύνης και η διαλεκτική σκέψη να αντικαταστήσει τις πολιτικές βεβαιότητες.
Η ενότητα του κόμματος και της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να υπάρξει, μόνο όταν τον καταστροφικό δημόσιο λόγο, αντικαταστήσει η συλλογική πολιτική ευθύνη προς την κοινωνία.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε το κυρίαρχο, νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο στη χώρα και στην Ευρώπη, να συμβεί αυτό που οι εγχώριοι και ευρωπαϊκοί κύκλοι θέλουν να εμποδίσουν και που η μόνη τους ελπίδα για αυτό είναι να μας ανατρέψουν ή να μας διασπάσουν, πρέπει όλοι και όλες να κάνουμε τα πάντα για να μη γίνει πραγματικότητα. Η ελπίδα που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους στην Ευρώπη, δεν πρέπει να καταρρεύσει.
Φερέρο, Ιγκλέσιας στηρίζουν την απόφασή μας, γιατί καταλαβαίνουν τον έντιμο και ειλικρινή τρόπο με τον οποίο έχουμε δώσει τη μάχη, με μεγάλη συνειδησιακή φόρτιση. Αναγνωρίζουν ότι η επιλογή μας σέβεται την ηθική και τις αξίες της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Γιατί η Αριστερά που σέβεται τις αξίες της, προτάσσει το συμφέρον και την επιβίωση του λαού και του έθνους και όχι το δικό της κομματικό συμφέρον. Θα κριθεί αν αυτή η επιλογή μας ήταν σωστή ή όχι μέσα στον χρόνο. Η επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ανατροπής στην Ελλάδα και την Ευρώπη της λιτότητας και του οικονομικού πραξικοπήματος που συντελέστηκε στη χώρα μας, δεν μπορεί να γίνει με στιγμιαία ρήξη με τους θεσμούς μέσα στους οποίους δρούμε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης. Η ολική ήττα είναι καταστροφή για την Αριστερά και το λαό, που μέχρι τώρα παρά την επώδυνη επιλογή, μας στηρίζει απλόχερα.

Αξία της Αριστεράς, το συμφέρον του λαού

Χρειάζεται να κυβερνήσουμε κάνοντας ρήξεις με το εγχώριο σύστημα διαπλοκής και συμφερόντων, συγκρουόμενοι με το πολιτικό, μιντιακό και οικονομικό σύστημα εξουσίας. Πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι και όσοι όλη αυτή την περίοδο έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και ήταν οι υποστηρικτές του σχεδίου για Grexit. Τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος χρειάζεται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να αντέξουμε, έστω και αν αναγκαστήκαμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Οι υποχωρήσεις αυτές μας κρατάνε όρθιους, ο λαός συνεχίζει να μας εμπιστεύεται, γιατί καταλαβαίνει ότι συνεχώς δημιουργούμε ρωγμές που όλο και διευρύνονται στην πολιτική κυριαρχία του αντιπάλου.
Πιστεύω πως κανείς και καμία δεν θα συμβάλλει στη στρατηγική του αντιπάλου για τη διάσπαση του πρώτου κόμματος της Αριστεράς που είναι στην κυβέρνηση. Παραμερίζοντας τη μικρή, αλλά ισχυρή εικόνα του συνειδησιακού, ας δούμε τη μεγάλη εικόνα της νίκης των πολιτικών στόχων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τότε, όλοι μαζί θα πανηγυρίζουμε. Στην ήττα καμιά καθαρότητα δεν κερδίζει, όταν αυτή η ήττα υπερβαίνει το ατομικό και το συλλογικό και είναι η ήττα των λαών.

* Ο Παναγιώτης Ρήγας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)