to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκείνο το κίτρινο πανό...

“Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”...


Ιούνιος 2011. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ψηφίζει στη βουλή το μεσοπρόθεσμο. ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ επιτίθενται με δακρυγόνα και ξύλο στους χιλιάδες διαδηλωτές που επιμένουν να γυρίζουν στην πλατεία. “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” έγραφε το μεγάλο κίτρινο πανό που κρέμεται μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Η τελευταία εικόνα από το Σύνταγμα λίγο πριν τα σύννεφα των δακρυγόνων και οι εκρήξεις των κρότου λάμψης μας διαλύσουν, την ώρα που ατελείωτα ασφυξιογόνα σφυρίζουν στα πόδια μας και μας πνίγουν. 

“Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”...  

Ιούλιος 2015. Στη βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, ως μέρος των προαπαιτούμενων. Οι τράπεζες πλέον διευκολύνονται να πλειστηριάσουν τις κατοικίες των πολιτών, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Οι εύκολες κριτικές δεν κοστίζουν τίποτα. Ωστόσο, μπορεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς να ψηφίζει τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών, ζητώντας την ψήφο του αστικού- μνημονιακού μπλοκ, στο όνομα, μάλιστα, της διάσωσης της χώρας;

Οι μέρες που ζούμε είναι εφιαλτικές. Για την Αριστερά, για τους ανθρώπους της, για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια για τον πρωθυπουργό. Δεν είναι δυνατόν, αυτή η βουλή που ψηφίστηκε για να μην φέρει ποτέ ξανά μνημόνια και διαδικασίες fast track, που ενισχύθηκε από το βροντερό παλαϊκό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, να ψηφίζει σήμερα τα μνημονιακά προαπαιτούμενα. Προαπαιτούμενα που ενισχύουν τις τράπεζες και απειλούν τους φτωχούς. Τους φτωχούς που βλέπουν ξανά να ξυπνάει στα μάτια τους ο εφιάλτης των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. 

Κερασάκι στην τούρτα; Η εντολή της ΕΛΑΣ να παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό στο Πανεπιστήμιο και στο Σύνταγμα την ώρα που είναι προγραμματισμένες διαδηλώσεις. Ιδιαίτερα δε, μετά το ρεσιτάλ αυταρχισμού και καταστολής την προηγούμενη Τετάρτη που ο κύριος Πανούσης ποτέ δεν είδε, οι συμβολισμοί έρχονται σκληροί σαν γροθιά στο στομάχι. 

Οι άνθρωποι της γενιάς μου που βρεθήκαμε στην Αριστερά, το κάναμε σε μια περίοδο που σε κάθε άκρη της γης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, από το Σιάτλ στο Πόρτο Αλέγκρε και από τη Γένοβα στην Αθήνα, αμφισβητούσαν τον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού. Σήκωναν κεφάλι ενάντια στο There Is No Alternative. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η ΤΙΝΑ επανέρχεται σήμερα, κάτω από ασφυκτικούς εκβιασμούς, στα πλαίσια ενός άνευ προηγουμένου πραξικοπήματος. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα αυτού του κινήματος. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι γιατί μάθαμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Για αυτό τον κόσμο δολοφονήθηκε ο Κάρλος Τζουλιάνι στη Γένοβα. Για την ελπίδα που γέννησε η Αριστερά έχυσαν αίμα εκατοντάδες άνθρωποι στην πλατεία Συντάγματος, λίγα μόλις χρόνια πριν. Αυτή η ελπίδα πρέπει να μείνει ζωντανή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξανά να σηκώσει τη παντιέρα της αντίστασης. 

Εκείνο το κίτρινο πανό θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα στην μνήμη μας. Οι μέρες του Συντάγματος θα μας στοιχειώνουν, το θέλουμε είτε όχι. Τα ασφυξιογόνα και τα χημικά θα σφυρίζουν για πάντα στο μυαλό μας. Να μην αφήσουμε την ελπίδα να χαθεί. Όχι στα πραξικοπήματα και τους εκβιασμούς. Όχι στους πλειστηριασμούς των σπιτιών από τις τράπεζες. 

Η ΤΙΝΑ πέθανε. Να την κρατήσουμε νεκρή. 

* Το κείμενο γράφτηκε το πρωί που η εντολή της ΕΛΑΣ για κλειστούς σταθμούς σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο ήταν ακόμη εν ισχύι. Ευτυχώς αποσύρθηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)