to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 22.07.2015

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η διαδικασία και των προαπαιτούμενων και όλων των βημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι σε μία συνεχή διαπραγμάτευση

Συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στην ΕΡΑ-1 και τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε την κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για τα νέα σας καθήκοντα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι και δύσκολη η αποστολή γενικώς .

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κυρίως είναι δύσκολη η συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξ αυτού του λόγου. Τι προσμένουμε σήμερα; Η προσδοκία της κυβέρνησης μάλλον είναι ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω και εγώ ότι σήμερα είμαστε σε ένα καλύτερο κλίμα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο ότι έγιναν πολύ μεγάλες συζητήσεις. Όλοι οι βουλευτές βρέθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολο δίλημμα την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι βρεθήκαμε μάλλον, μηδενός εξαιρουμένου, και αντιδράσαμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Στη συνέχεια, όμως, – ξέρετε – συνειδητοποιείται περισσότερο ότι το δίλημμα έχει μία απάντηση δυστυχώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι ελαφρύνατε το πακέτο των προαπαιτούμενων αυτή τη φορά στην αποψινή ψηφοφορία, βοηθάει το κλίμα για την αποψινή ψηφοφορία ή θεωρείτε ότι οι 32 είναι ένα μπλοκ πια δυνάμεων, το οποίο δεν θα έχει εύκολα διαρροές, αλλά μπορεί να υπάρξουν τέτοιες από αυτούς του βουλευτές και αυτές τις βουλευτίνες που ψήφισαν «παρών»;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να προβλέψω την αντίδραση καθενός ξεχωριστά. Ξέρω μόνο ότι υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα με την έννοια που σας είπα πριν. Από εκεί και πέρα, τα προαπαιτούμενα δεν τα έχουμε ελαφρύνει εμείς. Τα προαπαιτούμενα ήσαν έτσι και υπάρχει η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο καθόριζε και τα προαπαιτούμενα αυτής της Τετάρτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ κατάλαβα, όμως, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, ότι οι πρόωρες συντάξεις τελικά ήσαν στα προαπαιτούμενα. Είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης να τις αφαιρέσει από το δεύτερο πακέτο. Δεν έχω καταλάβει καλά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η διαδικασία και των προαπαιτούμενων και όλων των βημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι σε μία συνεχή διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο και η διαπραγματευτική ομάδα να διαμορφώσουν υπέρ της Ελλάδας τους όρους. Επομένως, είναι δυναμικό, αρκετά δυναμικό, μέσα σε αυτή τη λογική ήταν και αυτό . Ωστόσο, από την προηγούμενη εβδομάδα ξέραμε ότι τα θέματα του ασφαλιστικού και των αγροτών δεν ήταν στα προαπαιτούμενα της σημερινής ημέρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, μπορεί να έχουμε και ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων που να περάσει στις αρχές του μήνα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι , όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε για τη συμφωνία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πάμε για τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της 20ης Αυγούστου ή θα πάμε πιο πίσω;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ, ότι από τη διαπραγματευτική ομάδα, έχοντας θέσει και γραπτώς τα χρονικά περιθώρια, προφανώς έχει κριθεί ως εφικτό. Και από την πλευρά μας και από την πλευρά των εταίρων προφανώς να συμφωνήθηκε. Επομένως, φαντάζομαι ότι αφού συνέβη έτσι είναι εφικτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες , μέσω διαρροών, ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας έριξε το γάντι στους διαφωνούντες και είχαμε σήμερα μια σκληρή απάντηση μέσω του Iskra . Η εκκαθάριση των διαφωνούντων σημαίνει διάσπαση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε ούτε για διάσπαση ούτε για εκκαθαρίσεις. Ο Πρωθυπουργός έβαλε τα θέματα όπως είναι και έδωσε τα δεδομένα στον κάθε ένα βουλευτή ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση επ΄αυτού . Επομένως και αυτό το οποίο βγαίνει και από τη δήλωση του Πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει δημοκρατικά και συντεταγμένα να περάσουμε στις συλλογικές διαδικασίες, όπου θα διατυπωθούν οι απόψεις και προφανώς θα βγει και το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε κατά κάποιο τρόπο αυτούς τους 32 ξένο σώμα για την κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι;


 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύνθεση διαφορετικών αντιλήψεων , στοχεύσεων και πολιτικών προτάσεων , οι οποίες έφτιαχναν μία συνισταμένη. Δεν υπάρχει κάποιος που να είναι ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη στιγμή, όμως, που υποστηρίζετε ότι είναι εκτός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αυτοί που τοποθετήθηκαν με το «ΌΧΙ» ,δεν είναι σαν ξένο σώμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εδώ πέρα ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του και θα σταθεί αντιστοίχως. Δεν μπορεί κάποιος να το προκαταλάβει αυτό από σήμερα. Σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές προτάσεις: η μία την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία λέει ότι στο δίλημμα συμφωνία ή Grexit ή πτώχευση , απαντάμε συμφωνία. Και η άλλη πρόταση που λέει ότι δεν απαντάμε συμφωνία, χωρίς να διατυπώνουμε μία εφικτή, μια εναλλακτική λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ΄ όλα ταύτα, μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, τα 32 στελέχη που καταψήφισαν, σε όλους τους τόνους έλεγαν «καταψηφίζουμε τη συμφωνία, αλλά προς Θεού δεν θέτουμε θέμα κυβέρνησης, στηρίζουμε την κυβέρνηση». Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός – χθες , ίσως, ήταν σε ακόμη υψηλότερους τόνους – λέει ότι «το δίλημμα είναι ή συμφωνία ή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, σας προκαλώ πείτε μου την εναλλακτική λύση» . Ανεβάζει τους τόνους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας υπενθυμίζω ότι αυτό έγινε και την πρώτη φορά. Και την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός ζήτησε «όποια εναλλακτική υπάρχει να συζητηθεί» . Αυτές οι εναλλακτικές που διατυπώθηκαν θεωρήθηκαν προχειρότητες , χωρίς να μπορούν να υλοποιηθούν και να βγάλουν ένα αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι αυτοί που διαφωνούν – οι 32 , η αριστερή πλατφόρμα, δεν θέλω να το σχηματοποιήσω, γιατί είναι κάτι ευρύτερο απ’ ό,τι φαίνεται- προσπαθούν να μεταφέρουν τον διάλογο σε εσωκομματικό επίπεδο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι ότι ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό. Άρα , παραπέμπει το θέμα για αργότερα; Παραπέμπει το θέμα για το φθινόπωρο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ότι ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό, είναι θέμα το οποίο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το να είναι κόμμα μειοψηφικό με 4 – 5 %. Από εκείνη τη στιγμή, όταν εκτοξεύτηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων πολιτών στηρίζει την προσπάθεια, αυτό ακριβώς πρέπει και να συμβεί. Αυτό είναι αναγκαίο όμως, όχι τώρα, ήταν πάντα αναγκαίο. Σήμερα είναι μια στιγμή ακόμη σημαντικότερη, διότι σήμερα έχουμε μία μεγάλη στήριξη εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών προς την κυβέρνηση. Έχουν μια εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, αλλά και στις προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας. Αισθάνονται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση σήμερα και ασφαλώς την περιβάλλουν με εμπιστοσύνη. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αυτά είναι αποτυπωμένα και από τη δουλειά που κάνετε και εσείς και είναι ένα αποτέλεσμα μετρήσιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς, ξέρετε τι δεν είναι κατανοητό; Από τη στιγμή που έχουμε 109 στελέχη στα 201 της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται κατά της συμφωνίας , τη Νεολαία να ζητάει έκτακτο Συνέδριο , χθες παραιτήθηκε και ο κ. Ρινάλντι από την Πολιτική Γραμματεία, έχει μια μεγάλη πίεση από το εσωτερικό του κόμματός του ο κ. Τσίπρας . Καταλαβαίνω , από αυτά που λέτε , ότι ταυτίζεται με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί όμως λένε ότι κερδίζει χρόνο ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας το θέμα για τον Σεπτέμβριο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι θέμα να κερδίσει κάποιος χρόνο. Απέναντι σε ένα ζωντανό πρόβλημα δεν κλείνουμε τα μάτια για να κερδίσουμε χρόνο. Και προφανώς, δεν είναι και στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να συμβεί κάτι τέτοιο. Σήμερα είναι προτεραιότητα και είναι αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμφωνίας. Και βεβαίως, το μέτωπο των διαφορετικών απόψεων είναι ανοιχτό και γίνονται συζητήσεις και σήμερα. Δεν είναι μόνο η Κεντρική Επιτροπή και το ενδεχόμενο Συνέδριο - προφανώς ένα κόμμα της Αριστεράς δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά- είναι και συζητήσεις που γίνονται σήμερα και στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ολομέλειας οργανώσεων και νομαρχιακών επιτροπών, όπου βεβαίως ο διάλογος είναι έντονος και νομίζω ότι είναι και φυσιολογικό που συμβαίνει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο; Όσο δεν πατούν, κατά την προσωπική μου άποψη, οι αιτιάσεις για τον άλλο δρόμο εδώ που έχουμε φτάσει τύπου νομισματοκοπείο κλπ. , τόσο έχουν κάποια βάση οι αιτιάσεις της αριστερής πλατφόρμας ότι έγιναν λάθη στην όλη διαπραγμάτευση σε αυτούς τους πέντε μήνες και φτάσαμε σε αυτό το σημείο, στο σημείο μηδέν που δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους ότι έγιναν λάθη και στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αλλά έχουν γίνει πιθανόν λάθη και πριν. Στις 25 του Γενάρη έγιναν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εντολή να διαπραγματευτεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη δυνατόν συμφωνία. Από αυτή τη γραμμή δεν άλλαξε ποτέ πορεία. Επομένως, αυτή η γραμμή διατηρήθηκε και διατηρείται μέχρι και σήμερα. Συνεπώς, είναι σταθερή άποψη. Από εκεί και πέρα, όμως, εάν υπερεκτιμήθηκαν θέματα δυνατοτήτων της διαπραγμάτευσης, αν υποτιμήθηκε ή υπερτιμήθηκε μία άποψη για το πώς είναι οι συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λάθη επιλογές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …είναι θέματα τα οποία προφανώς η συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα τα αντιμετωπίσει. Ένα κόμμα της Αριστεράς οφείλει να στέκεται και αυτοκριτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτά τα λάθη έπαιξαν ρόλο τα πρόσωπα; Αναφέρομαι στην επιλογή των προσώπων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το να πούμε κάτι τόσο απλά και να πούμε ότι φταίει αυτός, νομίζω ότι είναι μία λάθος αντιμετώπιση. Προφανώς , δεν κινήθηκαν ατομικά, κινήθηκαν και με συλλογικές αποφάσεις, αλλά δεν μπορώ να εκτιμήσω εγώ σήμερα σε ποιο σημείο και ποιος και πώς έκανε το λάθος. Και προφανώς, όποιος το κάνει αυτό εξαιρετικά πρόχειρα, νομίζω ότι η πιθανότητα να γίνει λάθος στην εκτίμηση είναι μεγάλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε σε κάτι τελευταίο – τελευταίο. Ο μόνος που έχει μείνει μετά τον ανασχηματισμό, που έχει αντίθετη άποψη και μάλιστα την υποστηρίζει σθεναρά είναι η Πρόεδρος της Βουλής. Θα αντιμετωπιστεί κάπως αυτό το θέμα ή θα παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι πολιτικό, βεβαίως , ζήτημα, αλλά σαφώς είναι και πολιτειακό και θεσμικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και πρακτικό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και πρακτικό, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί υπάρχουν διάφορα αναχώματα. Είδαμε τα της προηγούμενης ψηφοφορίας και σήμερα περιμένουμε αν θα κυλήσει ομαλά η όλη διαδικασία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς είναι ζητήματα, όπως προηγουμένως σας διατύπωσα, τα οποία θα αντιμετωπισθούν και θα λυθούν με κάποιο τρόπο, τον οποίο, προφανώς, δεν είμαι εγώ αυτή που θα τον επιλέξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αλλά νομίζω ότι ο διάλογος είναι το πρώτο βήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία που είχαμε. Καλή δύναμη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)