to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 20.07.2015

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Κεντρικός άξονας της ελληνικής πολιτικής η επίλυση του Κυπριακού

Η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Σπίτι της Κύπρου για την 41η επέτειο από την τουρκική εισβολή.


Σήμερα, 41 χρόνια από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στους γενναίους, νεκρούς, αγνοουμένους και ζώντες Ελλαδίτες και Κύπριους.

Μαχόμενοι υπερασπίσθηκαν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τη συνταγματική νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα παραμένει ακόμα ανοιχτό το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των Αγνοουμένων. Μια ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και για οικογένειες, Ελληνοκύπριων, Ελλαδιτών αλλά και Τουρκοκύπριων.

Ένα ζήτημα στο οποίο ελπίζουμε οτι η Τουρκία, επιτέλους, θα ανταποκριθεί, συμμορφούμενη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα και η Ελληνική κυβέρνησή δεν αποδέχεται τετελεσμένα. Θα αντιταχθεί ενεργά σε οιαδήποτε μάταιη προσπάθεια νομιμοποίησής των συνεπειών της τουρκικής κατοχής στη Κύπρο. Και – όπως προβλέπεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- σε οποιαδήποτε διεθνή αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ιδιότητα της Κύπρου ως ισότιμου εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιορίζουν το πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος.

Αναπόσπαστο μέρος μιας πραγματικής και οριστικής λύσης του προβλήματος, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και ο τερματισμός των αναχρονιστικών Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας του 1960.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις δικοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αποτελούν τη μόνη συμπεφωνημένη μέθοδο επίλυσης.

Στηρίζει τις δύσκολες αλλά αταλάντευτες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Αναστασιάδη για την επιτυχή ολοκλήρωση των δικοινοτικών συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την επίλυση του Κυπριακού – αυτού του ανοικτού, διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής – συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας.

Μόνο σε αυτήν την βάση μπορούν να γίνουν πραγματικά γενναία βήματα για την ειρήνη, την σταθερότητα και την συνανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας: της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικά δε σε μία περίοδο όπου οι εστίες συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης αυξάνονται, η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού είναι και οφείλει να είναι, πιο σημαντικό διακύβευμα από ποτέ για τον ΟΗΕ. Αλλά και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται να αποδείξει το ρόλο της ως γεωπολιτική δύναμη με όραμα για την περιοχή της και για το μέλλον.

Σήμερα, η ελπίδα υπάρχει στη Μεγαλόνησο. Αναμένουμε από την Τουρκία να την στηρίξει, ενθαρρύνοντας αποφασιστικά τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να διαπραγματευτεί ουσιαστικά και εποικοδομητικά εφ΄ όλων των καίριων ζητημάτων διαπραγμάτευσης. 


 


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)