to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με μια ανάσα

Αν η μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων δεν δικαιώνει πλήρως την επιλογή του 62% του δημοψηφίσματος, η ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης θα ακύρωνε την ελπίδα για μια καλύτερη πορεία της χώρας.


H κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πορεία εξαναγκασμένη και αναγκαστική, η οποία ξεκίνησε με την επιβολή τού εκβιασμού προς τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί μια επαχθή μεν συμφωνία, με δυνητικά, όμως, θετική κατάληξη.

Η πορεία αυτή θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της συμφωνίας, ύστερα από μια πορεία που θέτει σε δοκιμασία την ίδια την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Η τελική έκβαση εξαρτάται και από τις εξελίξεις στο στρατόπεδο των δανειστών, και από την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης.

Ήδη, η αναγκαιότητα γενναίας απομείωσης του χρέους προβάλλεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ασκώντας ισχυρή πίεση στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση Τσίπρα παραμένει ενοχλητική γι' αυτούς που συνεχίζουν να απεργάζονται την εξαφάνισή της από τη σκακιέρα.

Με τον χθεσινό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός αντιστοίχισε την κυβέρνηση στη σημερινή εικόνα τής κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την άρνηση 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πρόκειται για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία όμως βασίζεται πλέον σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με συνταγματικούς, αλλά και πολιτικούς όρους. Καμία επιλογή δεν είναι εύκολη, καμία επιλογή δεν είναι χωρίς κόστος, πολιτικό και προσωπικό.

Η φύση απεχθάνεται το κενό. Αν εκλείψει η κυβέρνηση της Αριστεράς, ο δρόμος ανοίγει διάπλατα για κυβερνήσεις παλινόρθωσης του πολιτικού κατεστημένου, είτε απευθείας είτε δι' αντιπροσώπων, δηλαδή "τεχνοκρατών".

Αν η μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων δεν δικαιώνει πλήρως την επιλογή του 62% του δημοψηφίσματος, η ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης θα ακύρωνε την ελπίδα για μια καλύτερη πορεία της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)