to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:43 | 10.07.2015

Πολιτική

Γερμανία: Πιθανόν να γίνουν δύο ψηφοφορίες στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα αν υπάρξει συμφωνία

Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, θα πρέπει να αποφανθεί δύο φορές για μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και οι δύο αυτές ψηφοφορίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές.


Η γερμανική Μπούντεσταγκ, θα πρέπει να αποφανθεί δύο φορές για μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και οι δύο αυτές ψηφοφορίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, έγινε την Παρασκευή γνωστό από γερμανικές κοινοβουλευτικές πηγές.

Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί στο Βερολίνο, μια πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου, με την οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση εντολή για να διαπραγματευθεί.

Μια δεύτερη ψηφοφορία για την οριστικοποιημένη συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μια τέτοια διαδικασία θα επέτρεπε την αποδέσμευση των κεφαλαίων για την Αθήνα πριν από τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αποπληρωμή στην ΕΚΤ.

Η Μπούντεσταγκ βρίσκεται θεωρητικά σε διακοπές από τις 3 Ιουλίου, όμως τα 631 μέλη της έχουν κληθεί να μην απομακρυνθούν πολύ από την πρωτεύουσα για την περίπτωση που χρειασθεί να συνεδριάσουν εκτάκτως.

Εν τω μεταξύ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία, η Αυστρία θα μπορούσε να δώσει άμεσα τη συγκατάθεσή της για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Κύκλοι στη Βιέννη δήλωναν ότι εάν η συμφωνία επιτευχθεί, τότε η αυστριακή Βουλή θα μπορούσε να αποφασίσει ακόμα και τη Δευτέρα. 

Από το γραφείο της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες, διευκρινιζόταν ότι η σχετική πρόταση πρέπει να αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο και να παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία θα την καταθέσει στη συνέχεια προς ψήφιση στην Ολομέλεια, που θα πρέπει να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς χθες συνεδρίασε για τελευταία φορά πριν τις θερινές διακοπές.

Εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία τη συμφωνία πρέπει να επικυρώσουν τα Κοινοβούλια σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης -στην Ολλανδία, στη Σλοβακία, στην Εσθονία και στη Φινλανδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)