to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:54 | 09.07.2015

Διεθνή

Νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση της Μέρκελ από την NSA

H Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι πιο στενοί συνεργάτες της, επί χρόνια, ενώ κατασκόπευε το προσωπικό των προκατόχων της, αποκάλυψε την Τετάρτη ο ιστότοπος WikiLeaks.



Σύμφωνα με μία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος, η NSA κατασκόπευε την Μέρκελ και το προσωπικό της για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πολύ πιο εκτεταμένα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. 

Ο WikiLeaks υποστηρίζει ότι η NSA παρακολουθούσε για μεγάλο διάστημα 125 αριθμούς τηλεφώνων ανώτερων και ανώτατων Γερμανών κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών.

Ο ιστότοπος έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα από τουλάχιστον τρεις συνομιλίες της Μέρκελ που υπεκλάπησαν και στοιχεία που ανήκουν σε αριθμούς τηλεφώνου της καγκελαρίου, βοηθών της, του γραφείου της, ακόμα και του φαξ της.

«Τα ονόματα που σχετίζονται με ορισμένους από τους στόχους δείχνουν ότι οι υποκλοπές σε βάρος της καγκελαρίας διαπράττονταν πριν από την εποχή της Άγγελα Μέρκελ καθώς περιλαμβάνουν μέλη του προσωπικού του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (που κυβέρνησε το διάστημα 1998- 2002) και του προκατόχου του Χέλμουτ Κολ» προσθέτει ο WikiLeaks σε ανακοίνωσή του.

Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την αποκάλυψη του ιστότοπου.

Οι υποκλοπές που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας αναφέρονται λεπτομερώς στις επικοινωνίες που είχε η Μέρκελ το 2009 για την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, με τον πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για το Ιράν και με συμβούλους της το 2011 για την κρίση στην ευρωζώνη.

Τα τηλέφωνα που παρακολουθούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες περιλάμβαναν τα κινητά τηλέφωνα ανώτατων αξιωματούχων στην καγκελαρία, μεταξύ αυτών του Ρόναλντ Ποφάλα, πρώην προσωπάρχη της Μέρκελ, επισημαίνει ο ιστότοπος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)