to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 28.06.2015

Διεθνή

Αρμενία: Οργή με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Τέλος στην ένταση που επικρατεί εδώ και ημέρες στην Αρμενία αποπειράθηκε να δώσει το Σάββατο, ουσιαστικά ακυρώνοντας το μέτρο της αύξησης των λογαριασμών ηλεκτροδότησης, εν όψει της επανεξέτασης της απόφασης να επιβληθεί το μέτρο, ωστόσο η κίνησή του αυτή απέτυχε να τερματίσει την κινητοποίηση χιλιάδων Αρμενίων.



Ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν είπε σε κορυφαία κυβερνητική στελέχη ότι η αύξηση των λογαριασμών κατά 22% θα τεθεί μεν σε ισχύ, αλλά θα είναι το κράτος εκείνο που θα καλύψει το επιπλέον κόστος, όχι οι πολίτες, έως ότου ολοκληρωθεί ένας ανεξάρτητος λογιστικός έλεγχος.

Αλλά χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει μια λεωφόρο στην πρωτεύουσα Γερεβάν από την περασμένη Δευτέρα, αρνήθηκαν να διαλυθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους και γνωστοποίησαν ότι δεν θα ανακοινώσουν την αντίδρασή τους στην πρωτοβουλία αυτή του προέδρου πριν από τις 18:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα Κυριακή.



"Θα συζητήσουμε όλοι (την προσφορά του προέδρου) καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας... και θα καλέσουμε το λαό να κινητοποιηθεί αύριο", δήλωσε ο Βαχινάκ Σουσανιάν, ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης.

"Θα παραμείνουμε τη νύχτα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα;", ρώτησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν η αύξηση της τιμής της ηλεκτροδότησης να καταργηθεί εντελώς η σχεδιαζόμενη αύξηση. Το πλήθος, το οποίο σύμφωνα με την αστυνομία αριθμεί περίπου 6.000 μέλη, απάντησε κραυγάζοντας: "Ναι".

Η κινητοποίηση εντείνει τις κοινωνικές εντάσεις στο κράτος του νότιου Καυκάσου, το οποίο αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Η χώρα των 3,2 εκατ. κατοίκων, άλλοτε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, έχει πληγεί κυρίως από την οικονομική κρίση στη Ρωσία, τον κυριότερό της σύμμαχο.

Οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι ειρηνική μετά την Τρίτη, όταν η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών και συνέλαβε περίπου 200, χωρίς όμως να μπορέσει να διαλύσει την κινητοποίηση.

Ο αρμενικός εθνικός ρυθμιστικός φορέας του τομέα της ενέργειας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το τίμημα που καταβάλλεται από τους καταναλωτές να αυξηθεί από 1ης Αυγούστου καθώς η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο, θυγατρική της ρωσικής Inter RAO, κάλεσε να υπάρξει αναπροσαρμογή της λόγω της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αρμενικού νομίσματος, του ντραμ.

Ο Σαρκισιάν δήλωσε ότι θα γίνει ανεξάρτητος λογιστικός έλεγχος για να προσδιοριστεί εάν η σχεδιαζόμενη αύξηση της τιμής της ηλεκτροδότησης είναι εύλογη και δικαιολογημένη.

Καλώντας να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, ο πρόεδρος της Αρμενίας επισήμανε ότι "έχουμε πολλά να κάνουμε και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να ολοκληρώσουμε αυτή τη δύσκολη διαδικασία".

Το πλήθος, το οποίο μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μεγαλώνει τη νύχτα, χρησιμοποιεί κάδους απορριμμάτων ως οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές κρατούν εξάλλου πλακάτ και πόστερ με συνθήματα όπως "δεν θα πληρώσω! Εσύ;", ή "σταματήστε να κλέβετε τον λαό!".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)