to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 24.06.2015

Διεθνή

Wikileaks: Επαφές Ολάντ υπό τον φόβο Grexit το 2012, κρυφά από τη Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε χθες σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με έγγραφα του WikiLeaks, η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, Η Γαλλία κάνει λόγο για  «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων» ενώ έχει καλέσει τον αμερικάνο πρέσβη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. 

Νεότερη ενημέρωση:

 ---------------------------------------------------------------

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συνομιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των επικοινωνιών τριών προέδρων της Γαλλίας από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσαν σήμερα δύο γάλλοι κοινοβουλευτικοί στο τέλος συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

"Μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί εντός των προσεχών ωρών", δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, γερουσιαστής, μέλος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (δεξιά αντιπολίτευση). Η συζήτηση θα διεξαχθεί "εντός της ημέρας", δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν περίπου είκοσι πολιτικοί αξιωματούχοι, ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν "τη δέσμευσή τους το 2013, οι γαλλικές αρχές να μην αποτελούν πλέον στόχο".

"Ο πρόεδρος μάς είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο 2014, ο Μπαράκ Ομπάμα του είχε επιβεβαιώσει τη δέσμευση αυτή", δήλωσε ένας από τους κοινοβουλευτικούς που μετείχαν στη συνάντηση.

"Η Γαλλία δεν επιτρέπει αυτή την πρακτική ξένοι ηγέτες να αποτελούν στόχο", δήλωσε ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια αυτής έκτακτης συνεδρίασης μετά τις αποκαλύψεις από δύο γαλλικά μέσα ενημέρωσης και την ιστοσελίδα WikiLeaks.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ η εφημερίδα Liberation και η ιστοσελίδα Mediapart, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών άκουγαν τις συνομιλίες μεταξύ 2006 και 2012 τουλάχιστον, των τελευταίων τριών προέδρων της Γαλλίας: του Φρανσουά Ολάντ, της αριστεράς, που εξελέγη το 2012, και των δύο προκατόχων του της δεξιάς, του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) και του Ζακ Σιράκ (1995-2007).

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις αυτές "απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων", αντέδρασε έντονα: έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, κλήση στο υπουργείο Εξωτερικών της πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Παρίσι για να δώσει εξηγήσεις, αποστολή υψηλόβαθμου αξιωματούχου των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ότι "δεν είχε στόχο" τις επικοινωνίες του Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το παρελθόν.

_____________

Παρίσι: Στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης , ώστε να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks περί παρακολούθησης από τις ΗΠΑ των τριών τελευταίων προέδρων της Γαλλίας και κυβερνητικών συναντήσεων, ακόμη και μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της χώρας.

Όπως αποκαλύφθηκε από την πλατφόρμα την οποία λάνσαρε ο Τζουλιάν Ασάνζ, λίγο μετά την εκλογή του κ. Ολάντ, το 2012, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη με θέμα ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

--------------

Γαλλία: «Μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων» κατήγγειλε η Γαλλία μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των επικοινωνιών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των δύο προκατόχων του, του Νικολά Σαρκοζί και του Ζακ Σιράκ, από την NSA. 

O εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων, λίγη ώρα πριν από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ολάντ, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων υπουργών και μελών της ηγεσίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε νωρίτερα ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ. «Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι». 

--------------
Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβαθμιστεί ως "άκρως απόρρητα", συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις "υποκλοπές των επικοινωνιών" των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της "κοινότητας των πληροφοριών" των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σοσιαλιστής Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), συγκυβερνώντος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ιστότοπος WikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και ότι υποστήριζε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

"Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική", είπε ο ιστότοπος βάσει υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαίου 2012, λέγοντας για τις συνομιλίες ότι ήθελε να συζητήσει με τους "αρμόδιους υπουργούς" τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. "Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση". 

Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε "νίψει τας χείρας της" για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο. "Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα", ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.

Δεν υπήρξε προς το παρόν αντίδραση από το γραφείο του Ολάντ για τις δηλώσεις αυτές.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει, μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

"Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)